OLIMPIADA DE RELIGIE. „Atleţii lui Dumnezeu”, batjocoriţi de „trompetele” sistemului educaţional

HUNEDOARA. 19 elevi şi-au câştigat dreptul de a participa la Olimpiada naţională de Religie, eveniment găzduit de municipiul Oradea în perioada 1-5 mai 2019. Copiii din judeţul Hunedoara au fost trimişi cu o cursă regulată, fără să ştie că trebuie să-şi cumpere bilet din banii lor „de buzunar”, unii dintre ei fiind nevoiţi să călătorească în picioare sau pe un scăunel pescăresc improvizat. La îmbarcare, inspectorul de Religie le-a făcut, „pe genunche”, un instructaj de protecţie (de la popă mai puţin, mai mult de la Dumnezeu!), un fel de colectă de semnături în caz că „Doamne fereşte” se întâmplă ceva pe drum. Şi după aceea: Dumnezeu cu mila!

Judeţul Hunedoara are zeci (sute, poate) de microbuze şcolare, dar nu s-a găsit nici unul care să ducă grupul de olimpici până la Oradea în condiţii decente. Asta deşi microbuzele şcolare sunt deturnate frecvent de pe trasee. Adeseori, echipele de fotbal de la sate fac deplasarea cu ele şi tot la ele apelează politicienii când îşi cară electoratul la urne. Şi vă mai dau un exemplu: amintiţi-vă cazul liceului din municipiul Hunedoara, cu microbuzul şcolar care făcea clandestin naveta la Cerbăl. Ar fi mers pe şest tot anul, cu acordul tacit al Inspectoratului Şcolar, dacă nu se întâmpla să-l bage într-o râpă şoferul pensionar aflat în curs de angajare.

Cum de nu s-a găsit o soluţie de transport decentă – şi cu siguranţă, mai ieftină decât transportul în comun! – pentru lotul de olimpici, având în vedere numărul mare de participanţi? (A fost vorba de 19 elevi, unul a renunţat, un altul a fost dus de părinţi cu maşina personală, iar ceilalţi 17 au mers cu „rata”.) Cum de nu a existat o întâlnire prealabilă cu toţi participanţii pentru a discuta condiţiile deplasării? (Nu mai punem la socoteală că era obligatoriu un instructaj al elevilor pe care inspectorul de Religie l-a făcut formal în autogară, la îmbarcare, şi doar pentru se acoperi legal cu semnături.) Cum de au ajuns nişte copii trimişi într-o misiune oficială să fie „pescari” de locuri pe rată? Cum de n-a fost implicată Episcopia Devei şi Hunedoarei? Mai marii Inspectoratului Şcolar au răspunsul potrivit pentru fiecare întrebare.

Prima „goarnă”

Maria Ştefănie, şefa Inspectoratului Şcolar Hunedoara, încă mai are abilitatea de a încinge spirite. „O să vă rog să mă lăsaţi să vorbesc cu inspectorul de Religie care coordonează această disciplină, că nu e în regulă ceea ce îmi relataţi dumneavoastră şi n-am avut nicio informaţie în acest sens. Verificăm tot ce s-a întâmplat şi reparăm tot ce-i de reparat. O să vă rog să reveniţi pe la trei şi jumătate pentru că urmează să merg la un eveniment”, a spus Ştefănie. După câteva ore, la momentul stabilit, şefa dascălilor din Hunedoara s-a sustras discuţiei şi l-a trimis la înaintare pe inspectorul de specialitate, semn că nu mai era nimic de cârpit în această poveste.

şi vă vor face pe voi „pescari” de locuri la rată

FOTO: Episcopia Oradea

Cuviosul Gabriel Basa, inspectorul de Religie, vorbeşte mult. Mult chiar şi pentru un popă! Totuşi, în câteva cuvinte explicaţia sfinţiei sale ar fi asta: i-a spus contabila Inspectoratului că nu poate opera în contabilitate cheltuieli de transport pentru că ele aparţin şcolilor care trimit elevi la Olimpiadă. „Au plecat cu transport public 17 elevi şi foarte probabil o parte dintre ei nu aveau banii decontaţi de şcoală în avans pentru că unităţile şcolare – deşi primesc adrese de la noi pentru decont în avans -, din experienţa anului trecut vă spun, preferă să deconteze în momentul în care se întorc copiii cu biletele, ceea ce nu este normal”, spune inspectorul Basa. Nu este normal nici faptul că părinţii au aflat de această cheltuială după ce a plecat „rata” şi copiii au plătit din banii lor „de buzunar”. Cât despre faptul că unii elevi au fost nevoiţi să călătorească pe scăunele pescăreşti, cuviosul spune că au existat DOAR două cazuri, şi ele au apărut din vina şoferului care a vândut bilete rezervate de Inspectorat. Dar elevii n-au avut de suferit pentru că martiriul l-a purtat o dăscăliţă care a făcut drumul spre Oradea în picioare. (Oare cât de des se spovedesc slujitorii Domnului?) „Doamna însoţitoare a stat în picioare… Mă rog, pe acele scăunele… Dacă se pot numi scăunele pentru că eu am fost atunci foarte revoltat şi am obiectat celor de la firma de transport. Am sunat şi am spus că aşa ceva nu se poate, fiind vorba de o adresă oficială şi având răspunsul dumnealor”, ne spune Gabriel Basa, un funcţionar care vorbeşte despre înscrisuri cu pietatea celui ce vinde Indulgenţe Papale.

„Până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii”

Cu puţin efort şi implicare, grupul de olimpici putea fi dus la faza naţională cu o cursă specială. Cred că oricare dintre primari ar fi cedat un microbuz şcolar, ţinând cont de faptul că evenimentul s-a desfăşurat într-o perioadă de vacanţă (1-5 mai 2019). Episcopia Devei şi Hunedoarei premiază, discret şi an de an, elevii cu rezultate bune la Religie, începând mai de jos, de la faza judeţeană a Olimpiadei. Probabil ar fi găsit o sponsorizare de transport pentru elevi, dar nu vom şti sigur niciodată. Pentru simplul motiv că nimeni nu a cerut ajutorul Episcopiei. „Ce puteam eu să fac? Să mă duc la Episcopie şi să întind mâna… Dacă vreţi să consideraţi că am ales varianta cea mai uşoară (comodă, am zis noi), puteţi să o consideraţi aşa. Eu personal consider că am ales varianta legală, care era permisă într-o astfel de situaţie”, a mai spus Fericitul Gabriel Basa, preot şi inspector de Religie.

Comentarii FB

comentarii
Răspuns la “OLIMPIADA DE RELIGIE. „Atleţii lui Dumnezeu”, batjocoriţi de „trompetele” sistemului educaţional

  1. MosOpinca

    Preotul/Inspector nu a intins mana catre episcopie, pentru stie foarte bine ca ar fi intins-o degeaba. Banii merg intr-o singura directie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral         Începe distribuirea unor produse alimentare destinate anumitor categorii de persoane din Deva         Muncă la negru pe șantierul căii ferate Simeria – Gurasada         Din bugetul județului Hunedoara se va amenaja un compartiment destinat tratării pacienților cardiaci critici         CJ Hunedoara: Încă 3 milioane de lei pentru drumurile județene         CJ Hunedoara va finanța închiderea deponeului neconform de la Vulcan         Ioan Emanuel Clej (ALDE) candidează la funcția de primar al Devei