Oase umane scoase la iveală de la poalele bisericii din Turdaș

Biserica reformată din satul Turdaș a fost ridicată în secolul al XV-lea, pe ruinele unei așezări mai vechi. Se află în prezent pe lista monumentelor istorice, alături de zidul de incintă și ansamblul din jurul ei. Localnicii nu au ținut însă cont de acest lucru.

Au săpat la poalele zidurilor ei, pentru a scoate lut, lăsând însă în pământul răvășit mai multe rămășițe umane. Groapa săpată de localnici a fost observată zilele trecute, din întâmplare, de arheologul Mihai Căstăian.

„Am constatat în localitatea Turdaș, județul Hunedoara, punctul Biserica Reformată, prezența unor resturi funerare medievale în peretele gropii de împrumut de la baza zidului incintei monumentului clasat. Săpătura recentă a distrus parțial un mormânt medieval. La data prezentă există la suprafața solului răvășite urme osteologice omenești. Vă rog să dispuneți măsurile cuvenite fiind vorba de o intervenție neautorizată, distrugere și eventual profanare de morminte într-o locație protejată de legislația statului român”, arată acesta într-o adresă transmisă reprezentanților Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniu a Județului Hunedoara, precum și compartimentului de patrimoniu, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara. Biserica din Turdaș nu a mai fost cercetată arheologic în ultimii ani.

Foto: Mihai Căstăian.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CĂLARE PE MONUMENTUL UNESCO. Promovează monumentul sau obiceiurile proaste?         LIBERALII STRÂNG RÂNDURILE. Primarul Devei face lobby pentru Termocentrala Mintia         Palatul Administrativ va fi scos din bălării         LA ÎNTRECERE CU TELESCAUNUL DIN PARÂNG. Provocare pentru cei mai buni alergători montani din România         SPECTACOL. „4 (for) stand up”, super-show de comedie la Deva         Drumul spre Poiana Pelegii, din Retezat, a fost blocat         Razii ale polițiștilor de la Transporturi Feroviare: doi hoți de pe calea ferată au fost prinși         Noapte de coșmar pentru hunedoreni. Vijeliile au făcut ravagii         TOP 15 lucruri pe care NU trebuie să le uiți când pleci cu mașina în lunile geroase!         FIRMA MERGE GREU ŞI POTICNIT. Protest la Termocentrala Mintia pe tema majorărilor salariale         Adolescentă tâlhărită în Petroșani         Centenar Alexandru Vlahuță         Dezastrul anunțat la Sarmizegetusa Regia         Clădirea fantomă din Parcul Corvin a fost pusă la pământ într-o săptămână         Comunicat de presă – SC KRYSTAL TURISM SRL: ,,CONSTRUIRE VILĂ TURISTICĂ ȘI FILIGORIE”         ALEGERI. PSD a câștigat în Valea Jiului și la Brad, dar a pierdut la Hunedoara și Orăștie         AȚI VĂZUT-O? Tânără din Lupeni, dată dispărută         Devean lăsat fără banii de pe card         Probleme la nodul rutier Simeria Veche, de pe Autostrada Deva – Orăștie         Semnal editorial: A apărut ediţia 40 a revistei “Vitralii – Lumini și umbre”. Ecouri și dezvăluiri noi