O nouă șosea prinde contur în Ținutul Pădurenilor

Drumul Comunal 110 Ghelari – Plop – Govâjdia, o scurtătură de şapte kilometri pe Valea Reţişoarei, a fost asfaltat în cea mai mare parte, iar în aceste zile drumarii continuă lucrările de asfaltare şi de amenajare a rigolelor.

Vor urma construcţia unui podeţ pe Valea Ritişoarei şi a unui pod peste pârâul Nădrab, la intrarea în Govâjdia.

Primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan, susţine că în acest an lucrările la noua şosea ar putea fi finalizate, lucru care depinde şi de fondurile alocate Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Investiţia se ridică la aproape şapte milioane de lei şi prevede transformarea drumului de pământ aproape impracticabil pentru autoturisme într-o şosea modernă. Termenul de realizare a proiectului este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

De construcţia noii şosele din Ţinutul Pădurenilor se vor putea bucura în special oamenii din satul Plop, care se numără printre aşezările pitoreşti din Ţinutul Pădurenilor, aproape inaccesibile iarna. Mai puţin de zece familii trăiesc aici, însă în ultimii ani, printre localnici au ajuns străini din Canada, Luxemburg şi Belgia. Lângă casele vechi de peste un secol, din lemn, au apărut câteva vile de vacanţă cu două nivele, în timp ce alte clădiri au fost recondiţionate. Satul Plop a fost atestat încă de la mijlocul secolului al XV-lea, iar localnicii s-au ocupat de secole cu creşterea animalelor. Alţii lucrau în vale, la minele de fier ale Ghelariului, la cariera de la Lelese sau la furnalul de la Govâjdia, aflate în vecinătate. Fostele centre industriale s-au închis, iar aşezările din jur s-au stins şi ele treptat.

De asemenea, noua şosea va lega două dintre cele mai populare atracţii turistice din Hunedoara, Catedrala dn Ghelari și Furnalul de la Govăjdia, iar drumul dintre ele va putea fi parcurs în doar 10 minute.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic