O nouă șosea prinde contur în Ținutul Pădurenilor

Drumul Comunal 110 Ghelari – Plop – Govâjdia, o scurtătură de şapte kilometri pe Valea Reţişoarei, a fost asfaltat în cea mai mare parte, iar în aceste zile drumarii continuă lucrările de asfaltare şi de amenajare a rigolelor.

Vor urma construcţia unui podeţ pe Valea Ritişoarei şi a unui pod peste pârâul Nădrab, la intrarea în Govâjdia.

Primarul comunei Ghelari, Ioan Bulbucan, susţine că în acest an lucrările la noua şosea ar putea fi finalizate, lucru care depinde şi de fondurile alocate Prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II.

Investiţia se ridică la aproape şapte milioane de lei şi prevede transformarea drumului de pământ aproape impracticabil pentru autoturisme într-o şosea modernă. Termenul de realizare a proiectului este de 24 de luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor.

De construcţia noii şosele din Ţinutul Pădurenilor se vor putea bucura în special oamenii din satul Plop, care se numără printre aşezările pitoreşti din Ţinutul Pădurenilor, aproape inaccesibile iarna. Mai puţin de zece familii trăiesc aici, însă în ultimii ani, printre localnici au ajuns străini din Canada, Luxemburg şi Belgia. Lângă casele vechi de peste un secol, din lemn, au apărut câteva vile de vacanţă cu două nivele, în timp ce alte clădiri au fost recondiţionate. Satul Plop a fost atestat încă de la mijlocul secolului al XV-lea, iar localnicii s-au ocupat de secole cu creşterea animalelor. Alţii lucrau în vale, la minele de fier ale Ghelariului, la cariera de la Lelese sau la furnalul de la Govâjdia, aflate în vecinătate. Fostele centre industriale s-au închis, iar aşezările din jur s-au stins şi ele treptat.

De asemenea, noua şosea va lega două dintre cele mai populare atracţii turistice din Hunedoara, Catedrala dn Ghelari și Furnalul de la Govăjdia, iar drumul dintre ele va putea fi parcurs în doar 10 minute.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece − 8 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României