O locomotivă de epocă împodobește un parc din Simeria

1095
  • O locomotivă de epocă din anii celui De-al Doilea Război Mondial a fost recondiționată și amplasată într-un parc învecinat stației de cale ferată și a depoului din Simeria.

Locomotiva cu aburi a devenit în scurt timp o atracție pentru oaspeții parcului și, în special, pentru copii. Ea amintește istoria îndelungată a orașului feroviar. În urmă cu un secol și jumătate, Simeria a devenit nod de cale ferată, odată cu construcția căilor ferate Arad – Simeria și Simeria – Petroșani. Aceasta din urmă, „calea ferată a cărbunelui”, a fost inaugurată în 28 august 1870, când primul tren spre Petroşani, format dintr-o locomotivă şi un vagon, a pornit din Gara Simeriei, ajungând, după o călătorie de circa cinci ore, în Valea Jiului.

În anii următori, nodul de cale ferată a dus la dezvoltarea așezării de pe Valea Mureșului, învecinată orașului Deva. Aici a fost înființată „colonia Simeria”, care în anul 1890 a devenit comună, având mai puțin de 500 de locuitori, iar în 1911 a ajuns la peste 4.250 de locuitori. În prezent, orașul SImeria numără peste 12.000 de locuitori, iar Parcul Dendrologic, Măgura Uroiului și Gara Simeriei reprezintă locurile cele mai reprezentative din zonă.

Comentarii FB

comentarii
2 thoughts on “O locomotivă de epocă împodobește un parc din Simeria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.