3.6 C
Deva
vineri, aprilie 19, 2024

O clădire monument istoric a Minei Petrila a fost devastată de hoți

Mina Petrila a fost închisă definitiv în urmă cu doi ani, însă mai multe dintre clădirile ei au fost incluse pe lista monumentelor istorice. Printre ele se află și Puțul Central, o construcție veche de peste șapte decenii, care adăpostește o instalație de extracție prețioasă.

Recent, mașina de extracție, care a funcționat neîntrerupt peste 70 de ani, a fost vandalizată de hoți, iar sute de kilograme de cupru au fost furate. Furtul a fost făcut public de Andrei Dăscălescu, autor al filmului documentar „Planeta Petrila”și Cetățean de Onoare al orașului Petrila. „Am aflat, de curând, cu profundă tristețe și revoltă că hoții au vandalizat mașina de extracție din Puțul Centru, o bijuterie istorică și tehnică, distrugând motorul electromagnetic și furând câteva sute de kilograme de cupru, pentru a fi valorificate la centrele de fier vechi. Instalația de extracție a funcționat neîntrerupt timp de peste 70 de ani, având un istoric fabulos și fiind o capodoperă a tehnicii. Motorul electromagnetic a fost fabricat de Siemens iar montarea instalației în Puțul Centru a început în anul 1943.Vă reamintesc că Puțul Centru și mașina de extracție fac parte din patrimoniul industrial național, ansamblul Minei Petrila fiind declarat monument istoric de clasa A. Furtul s-a produs în ciuda faptului că perimetrul minei este sub pază permanentă, iar accesul în turn fusese blocat prin sudarea unei uși de acces. Din câte am înțeles, deși poliția a fost sesizată, nu s-a aflat nimic. Având în vedere că, foarte curând, arealul fostei Mine Petrila va trece în proprietatea și administrarea Primăriei Petrila, fac un apel către domnul Primar de a clarifica situația jafului înainte de a semna recepția clădirilor. Domnule primar, nu vorbim despre un (banal) furt de fier vechi, ci despre distrugerea unei capodopere tehnice și istorice, poate cel mai de preț lucru din întregul ansamblu declarat monument istoric.Consider că este de datoria mea, în calitate de Cetățean de Onoare al orașului Petrila, titlu pe care mi l-ați acordat acum câteva luni, să fac acest apel și să atrag atenția, în mod public, asupra acestui subiect extrem de grav”, se arată în scrisoarea deschisă, publicată de Andrei Dăscălescu.

Din 2015, ministrul Culturii a emis un ordin prin care mai multe clădiri ale minei Petrila au intrat pe lista monumentelor istorice, fiind salvate astfel de la demolare: Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. Puțul Centru al Minei Petrila a fost construit începând din 1943. De partea electricã s-au ocupat cei de la Siemens Berlin, iar partea mecanicã a fost asiguratã de firma Demag. Monteurul-șef era germanul Iosif Drexler, care în 1944 a fost luat prizonier și închis într-un lagăr. Lucrarea a fost continuată de către Laurențiu Somolik, iar punerea în funcțiune și primele curse au avut loc pe 16 august 1945.

FOTO: Planeta Petrila / Facebook

Știri Similare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/