În numele legii! Firme de consultanţă vor să facă bani intimidând patronii. ATENŢIE, e bluf !

Interpretând legea după bunul lor plac, mai multe firme de consultanţă îşi recrutează cursanţi din cadrul agenţilor economici care în necunoştinţă de cauză şi de frica sancţiunilor acceptă târgul, fără a se informa în prealabil

main IMG_0345

Mai multe societăţi comerciale din judeţ au primit pe adresa de e-mail o invitaţie pentru a-şi “şcoli” obligatoriu un angajat, în domeniul gestionării deşeurilor, în caz contrar firma urmând a fi sancţionată cu amendă de până la 30.000 de lei. Cine ar urma să aplice sancţiunea nu este menţionat. Fără acreditare oficială, ştampilă sau semnătură, anumite firme de consultanţă aplică o tactică de intimidare care prinde la întreprinzătorii neinformaţi.  Mulţi dintre aceşti oameni de afaceri se pregătesc să scoată din buzunar taxele de instruire a unui salariat, taxe care se ridică la suma de 500 de lei. Totul în numele unei legi intrată în vigoare cu doi ani în urmă şi interpretată după bunul plac al acestor firme de consultanţă. Potrivit Legii 211/2011, firmele au obligativitatea de a desemna o persoană care să se ocupe de gestionarea deşeurilor, dar nu şi de a “şcoli” această persoană.

 

main geta barabasE bluf ! Nu este „musai”

Experţii în domeniul mediului explică care e situaţia reală. “Legea sancţionează operatorii economici care nu îşi desemnează o persoană sau mai multe, în funcţie de amploarea activităţii pentru obligaţiile care decurg din gestionarea deşeurilor. Legea nu prevede sancţiuni pentru cei care nu instruiesc sau nu acordă anumite cursuri de instruire în acest domeniu. Aceste prevederi legislative conduc doar la o multiplicare a birocraţiei şi nu rezolvă în fapt problemele generate de deşeuri mediului înconjurător”, precizează Georgeta Barabaş, director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara.

Potrivit articolului de lege, persoanele desemnate cu gestionarea deşeurilor generate de firmă, trebuie să le inventarieze pe categorii şi să ţină anumite evidenţe, conform unor formulare publicate în Monitorul Oficial în diverse acte legislative. Pentru anumite categorii de deşeuri trebuie chiar să fie plătite taxe către fondul de mediu.

 

Intimidează ca să facă bani

Contactat de Ziarul Hunedoreanului reprezentantul unei firme din Timişoara, care a trimis emailuri spre mai mulţi agenţi economici  din judeţ, susţine că aceste cursuri sunt obligatorii, în caz contrar firmele urmând să fie amendate. “Dacă firmele vor să intre în legalitate trebuie să îşi trimită oamenii pentru a urma aceste cursuri. Noi organizăm în februarie cursuri pentru toate firmele din judeţ care doresc să îşi instruiască angajaţii”, susţine Radu Braşovean. Contrar celor declarate de timişorean, Agenţia de Mediu susţine că această metodă aduce bani în buzunarul unora, prin interpretarea Legii 211.“Firmele care au personal desemnat, fără ca acesta să absolve un astfel de curs nu sunt sancţionabile de către lege. Este o interpretare forţată care aduce beneficii unora”, a mai ţinut să menţioneze Georgeta Barabaş, şeful APM Hunedoara.

 

Comentarii FB

comentarii
7 Răspunsuri la “În numele legii! Firme de consultanţă vor să facă bani intimidând patronii. ATENŢIE, e bluf !

 1. Anca Ioana

  Buna ziua

  Si eu am urmat cursul si pot sa spun urmatorul lucru: consider ca pentru suma ceruta cursul nu ofera o informatie clara si specifica. Aici ma refer la incadrarea deseurilor, unde la cursul din Cluj unde am participat nu s-a vorbit deloc si daca stam bine sa ne gandim totul incepe de la identificarea si incadrarea corecta a deseurilor. In ceea ce priveste obligativitatea cursului, nu EXISTA AMENDA PENTRU neefectuarea cursului. Amendabile sunt doar alin. 1, 2 si 3 din art. 22. Cum anume se cauta clienti pentru aceste cursuri este o anormalitate. Atata timp cat cei de la APM suna firmele si le spun ca vor fi amendati daca nu isi trimit un om la curs iar cursurile sunt tinute de catre personalul din APM sa fim seriosi!

  Răspuns
 2. Perfid

  Ce inseamna asta ? http://docdroid.net/8pf6

  In afara de faptul ca este cu 4 lei mai ieftina (400+ tva adica 96 lei), este exact aceasi oferta… si acest curs este si se organizeaza si in alte judete exact pe aceeasi lege…

  Răspuns
 3. Sergiu

  Am urmat acest curs de calificare, anul trecut, si va spun sincer ca nu regret nici un momenent, faptul ca am avut posibilitatea de a fi prezent intr-un mediu atat de placut, in special din punct de vedere al grupului, adica dat fiind faptul ca dupa acest curs, am reusit sa obtin trei colaborari cu persoane din deva pe care nu le stiam. Nici nu se pune problema unuei eventuale tepe, in primul rand, vreau neaparat sa mentionez cateva lucruri de care sunt multumit si de ce anume afirm asta. In urma acestui curs, organizat de catre cei, care pe mine personal m-au sunat si mi-au oferit sansa de a ma inscrie. Stiam de legea din 2011, am discutat si oricum primisem anterior o amenda de 9.000 de lei de catre cei de la garda de mediu, fapt ce m-a impins sa deschid uneori ochii de doua ori inainte de a judeca o informatie. Eu personal, dupa cum am spus mai sus, sunt foarte multumit de cei care au organizat cursul,pot spune ca am inteles exact cum sta defapt situatia din punct de vedere al mediului, faptul ca exista posibilitatea de a-mi valorifica deseurile, lucru care pana acum nimeni nu mi la specificat, nici macar cei care m-au amendat… am inteles ca din punct de vedere al gestionarii deseurilor, exista o anumita procedura, si in functie de domeniul de activitate, am fost tratati, fiecare din cei prezenti, in parte cu foarte mult profesionalism de catre cea care a predat cursul. In ceea ce priveste legea, va las un link ( http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_211_2011_regimul_deseurilor.php ) eu personal sunt genul care citeste de 3 ori si face o data, am studiat problema, si am vazut clar ca din punctul legii de vedere, noi administratorii sunt obligati mai devreme sau mai tarziu sa calificam pe cineva, si din cate imi dau eu seama, calificarea asta de obicei o fac cei care vin sa te amendeze, pentru ca nu vad mod mai bun decat cel pe care unii il practica, control -amenda sau banii jos ochii la usa, ca legea ne permite… Din pacate in tara asta o uniforma si un titlu au fost mereu cele care au dictat si cel mai probabil vor dicta totul inspre interesele putinor persoane. Eu am fost recunoscator persoanei care mi-a adus la cunostinta lucrurile pe care le-am mentionat mai sus, nu am nici un cuvant de spus de rau de baietii de la firma de consultanta care au organizat cursul, profesionalismul si seriozitatea fiind singurele lucruri care imi trec acum prin minte. In plus modul interactiv de prezentare si desfasurare al cursului au transformat efectiv o cantitate enorma de informatie intr-o structura cu cap si coada, utila si simplu de inteles, chiar si pentru cei care traiau da nu cred ca stiau exact si in ce an…. Articolul mi se pare o instigare asupra comunitatii din Hunedoara intr-o directie nefavorabila propriilor interese, dar desigur mereu au fost cei care au acceptat doar ceea ce au inteles si cei care au inteles dar au refuzat sa priceapa…

  Răspuns
 4. Anonim

  Buna ziua,

  Va rog sa dati jos acest articol fals.
  Legea este clara. Trebuie ca persoanele desemnate in evidenta deseurilor sa fie instruite conform legii 211/2011.
  Nu inteleg de unde atata dezinformare privint acest aspect.
  TOATE AGENTIILE DE MEDIU DIN FIECARE JUDET DIN TARA ORGANIZEAZA ACESTE CURSURI SI EMIT DIPLOME DE RESPONSABIL CU GESTIONAREA DESEURILOR CONFORM LEGII 211/2011.

  As vrea sa stiu, doamna Luana Giuhat, autoarea articolului, a citit legea CORECT inainte sa publice aceasta dezinformare?
  Sunt firme care au fost controlate din punct de vedere a deseurilor si datorita faptului ca aveau evidenta deseurilor completata in tabele ( CUM ESTE PREZENTAT LA CURS ) si aveau dovada instruirii ( CARE SE ELIBEREAZA DUPA PARTICIPAREA LA CURS ) NU au putut fi sanctionate.
  Sunt firme care datorita LIPSEI acestei calificari au fost sanctionate conform legii.

  Unele firme au un marketing mai dezvoltat si isi dau silinta sa ajute companiile din tara sa fie la curent cu legile privind gestiunea deseurilor si altii incearca sa le puna bete in roata cu articole false pe internet.

  Sa va fie rusine! Citit legea! Informati-va!

  Daca sunteti suparati pe guvern si pe legi…fiti suparati!!!…dar sa nu va descarcati frustrarile pe firme care probabil sunt pe aceeasi lungime de unda si chiar se straduiesc sa faca o schimbare in bine.

  Răspuns
 5. ANDREI

  Am fost si eu contactat pentru acest curs,mam interesat si este nevoie de aceasta calificare. Aici este vorba de un conflict de interese concurenta fiind mare in randul firmelor de consultanta.

  Eu voi participa la curs!

  Răspuns
 6. Anonim

  – MODEL INVITATIE AGENTIA DE MEDIU TIMISOARA –
  Responsabil cu gestionarea deseurilor
  in conformitate cu cerintele Legii nr.211/2011

  Scopul cursului: Instruirea persoanei desemnate cu gestionarea deseurilor din cadrul firmei, astfel incat sa se asigure indeplinirea obligatiilor legale in domeniul gestionarii deseurilor.
  ADRESABILITATE CURS: Cursul se adreseaza agentilor economici care genereaza deseuri.
  In conformitate cu prevederile Legii nr.211/25.11.2011, art. 22, alin.3, detinatorii/producatorii de deseuri persoane juridice, comerciantii, precum si operatorii economici autorizati din punct de vedere al protectiei mediului pentru efectuarea operatiunilor de colectare si transport deseuri “au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie unei terte persoane”. Conform alin. 4 “ Persoanele desemnate, prevazute la alin. (3), trebuie sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate”.

  Atentie: nedesemnarea unei persoane cf. art. 22 alin. (3), constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 30.000 lei!

  TEMATICA:
  Regimul deseurilor – prevederi legislative, organizarea actelor normative in domeniu. Obligatii legale in sarcina agentilor economici.
  – Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, cu modificarile si completarile ulterioare;
  – Legea nr.211/2011 privind regimul deseurilor– obligatiile agentilor economici;
  – Hotararea de Guvern nr.856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu completarile ulterioare;
  – Hotararea de Guvern nr.1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul Romaniei;
  – Hotararea de Guvern nr.621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare;
  – Gestionarea anumitor categorii de deseuri, reglementate prin acte normative speciale: uleiurile uzate, bateriile si acumulatorii uzati, deseurile de echipamente electrice si electronice, gestionarea deseurilor rezultate in urma procesului de obtinere a materialelor lemnoase. – Raportari.
  Solutii practice pentru conformarea agentilor economici cu cerintele legislatiei de mediu in domeniul deseurilor. Evitarea sanctiunilor.
  – Trasabilitatea deseurilor (identificarea si codificarea deseului, gestionarea corecta a deseului, intocmirea evidentei cf. HG 856/2002, caracterizarea deseurilor periculoase, evidenta cronologica deseuri periculoase, transportul si destinatia deseurilor)
  – Studii de caz. Cursantii vor putea propune pentru analiza situatii din cadrul locului lor de munca.
  – Formele raspunderii juridice in dreptul mediului.
  – Sanctiuni contraventionale. Cuantumul amenzilor. Evitarea sanctiunilor.

  Răspuns
 7. GEANINA

  BAGATI PATRONII IN FALIMENT CU ATATEA TAXE,CURSURI SI ALTE PROSTII!!!CUM DRACU SA COSTE 500.00 LEI UN CURS PENTRU ADMINISTRAREA DESEURILOR????????????E STRIGATOR LA CER CATE PUTETI SA INVENTATI STAND CU FUNDURILE VOASTRE MARI ,PE SCAUN LA BIROU ,LA CALDURICA….EU MA MIR LA CE MA MAI TINE PATRONUL IN SERVICI CA NU ARE DE LUCRU,NU MERIT BANII PE CARE-I IAU IN CONDITIILE ACTUALE DE CRIZA SI VOI IL MAI PUNETI SA PLATEASCA SI NENOROCITELE ASTEA DE CURSURI LA PRETURI EXORBITANTE….NU V-AR AJUTA D-ZEU!!!!

  Răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 + nouăsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Patru hunedoreni prinși la furat de fier vechi         Ați văzut-o? Tânără însărcinată, dată dispărută după ce a fugit din centrul maternal         Spărgători de biserici capturați de Poliție         „HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”