“Noi vrem pământ!” La primărie

Pământul dă în continuare bătăi de cap edililor. Mai multe primării din judeţul Hunedoara se luptă pentru limitele teritoriale. Acolo unde nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă, războiul s-a mutat în instanţă.

 

dobraiaFie că nu se înţeleg cu vecinii din acelaşi judeţ, fie că vor terenuri situate pe teritoriul judeţelor învecinate. O serie de primării din judeţul Hunedoara au probleme cu stabilirea limitelor teritoriale. Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că neînţelegerile au apărut din cauza  aplicării defectuoase a legii. “Când s-au făcut măsurători, au plecat de la liziera pădurii, aşa cum era în urmă cu câteva zeci de ani, dar nu au luat în calcul că liziera a înaintat în tot acest timp”, explică prefectul de Hunedoara. În plus, sunt situaţii unde măsurătorile au fost făcute fără topograf, iar disensiunile nu au întârziat să apară. Sorin Vasilescu a explicat că sunt probleme în ceea ce priveşte limitele administrative – teritoriale atât între comunele învecinate din judeţul Hunedoara, cât şi cu vecinii de graniţă din alte judeţe.

Au ajuns în instanţă

De exemplu, Primăria Oraşului Uricani a fost ani de zile în conflict cu edilii din Runcu şi Tismana – judeţul Gorj, pentru stabilirea graniţelor administrativ – teritoriale între oraşul Uricani şi localităţile respective. “În cazul oraşului Uricani, nu s-au înţeles pe cale amiabilă şi au ajuns în instanţă”, a explicat prefectul Vasilescu. Procesul cu Tismana este deocamdată suspendat, potrivit deciziei magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova, în timp ce în cazul comunei Runcu, Prefectura Gorj a renunţat la judecată în primăvara acestui an. Şi municipiul Lupeni a avut probleme cu vecinii de peste munţi, respectiv cu primăriile din Stăneşti şi Runcu, de asemenea din Gorj. Probleme au fost şi pentru pământurile din zona Dobraia, o bucată de teren fiind disputată atât de Petrila, cât şi de judeţul Alba, ori în zona Orăştioara, care a avut neînţelegeri tot cu o unitate administrativ – teritorială din Alba.

Rezolvate pe cale amiabilă

Luptele pentru terenuri pot fi şi “fratricide”, adică între localităţi din acelaşi judeţ. De exemplu, cei din Orăştioara de Sus s-au contrat cu vecinii din Beriu. Şi tot ei au avut păreri divergente cu cei de la Petroşani. Litigiile, însă, nu au ajuns în instanţă, ci s-au rezolvat, în cele din urmă pe calea dialogului, prin negocieri. “Vecinii din Orăştioara de Sus au vrut să obţină o parte din suprafaţa municipiului Petroşani, dar ulterior, la un proces verbal de conciliere, am ajuns la un consens şi au rămas suprafeţele exact cum au fost în Legea 2 din 1968”. Practic, s-au format două comisii din partea celor două primării, care au constatat în teren, inclusiv cu populaţia din zonă care avea în proprietate sau în folosinţă terenurile respective şi, în cele din urmă, problema a fost rezolvată.

De precizat că problemele cu limitele administrativ – teritoriale au apărut după emiterea unei ordonanţe de Guvern ce modifică Legea Cadastrului. Unităţile adminitrativ – teritoriale au fost oarecum obligate să îndrepte limitele de hotar, acolo unde era cazul. Dar, pentru unii, această “îndreptare” a vizat terenurile din localităţi învecinate pe care şi le doreau în propria ogradă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la hramul Mănăstirii Prislop         Despre plecarea pe drumul fără întoarcere a Mariei Toma Damşa         Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3