“Noi vrem pământ!” La primărie

Pământul dă în continuare bătăi de cap edililor. Mai multe primării din judeţul Hunedoara se luptă pentru limitele teritoriale. Acolo unde nu s-a ajuns la o înţelegere pe cale amiabilă, războiul s-a mutat în instanţă.

 

dobraiaFie că nu se înţeleg cu vecinii din acelaşi judeţ, fie că vor terenuri situate pe teritoriul judeţelor învecinate. O serie de primării din judeţul Hunedoara au probleme cu stabilirea limitelor teritoriale. Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că neînţelegerile au apărut din cauza  aplicării defectuoase a legii. “Când s-au făcut măsurători, au plecat de la liziera pădurii, aşa cum era în urmă cu câteva zeci de ani, dar nu au luat în calcul că liziera a înaintat în tot acest timp”, explică prefectul de Hunedoara. În plus, sunt situaţii unde măsurătorile au fost făcute fără topograf, iar disensiunile nu au întârziat să apară. Sorin Vasilescu a explicat că sunt probleme în ceea ce priveşte limitele administrative – teritoriale atât între comunele învecinate din judeţul Hunedoara, cât şi cu vecinii de graniţă din alte judeţe.

Au ajuns în instanţă

De exemplu, Primăria Oraşului Uricani a fost ani de zile în conflict cu edilii din Runcu şi Tismana – judeţul Gorj, pentru stabilirea graniţelor administrativ – teritoriale între oraşul Uricani şi localităţile respective. “În cazul oraşului Uricani, nu s-au înţeles pe cale amiabilă şi au ajuns în instanţă”, a explicat prefectul Vasilescu. Procesul cu Tismana este deocamdată suspendat, potrivit deciziei magistraţilor de la Curtea de Apel Craiova, în timp ce în cazul comunei Runcu, Prefectura Gorj a renunţat la judecată în primăvara acestui an. Şi municipiul Lupeni a avut probleme cu vecinii de peste munţi, respectiv cu primăriile din Stăneşti şi Runcu, de asemenea din Gorj. Probleme au fost şi pentru pământurile din zona Dobraia, o bucată de teren fiind disputată atât de Petrila, cât şi de judeţul Alba, ori în zona Orăştioara, care a avut neînţelegeri tot cu o unitate administrativ – teritorială din Alba.

Rezolvate pe cale amiabilă

Luptele pentru terenuri pot fi şi “fratricide”, adică între localităţi din acelaşi judeţ. De exemplu, cei din Orăştioara de Sus s-au contrat cu vecinii din Beriu. Şi tot ei au avut păreri divergente cu cei de la Petroşani. Litigiile, însă, nu au ajuns în instanţă, ci s-au rezolvat, în cele din urmă pe calea dialogului, prin negocieri. “Vecinii din Orăştioara de Sus au vrut să obţină o parte din suprafaţa municipiului Petroşani, dar ulterior, la un proces verbal de conciliere, am ajuns la un consens şi au rămas suprafeţele exact cum au fost în Legea 2 din 1968”. Practic, s-au format două comisii din partea celor două primării, care au constatat în teren, inclusiv cu populaţia din zonă care avea în proprietate sau în folosinţă terenurile respective şi, în cele din urmă, problema a fost rezolvată.

De precizat că problemele cu limitele administrativ – teritoriale au apărut după emiterea unei ordonanţe de Guvern ce modifică Legea Cadastrului. Unităţile adminitrativ – teritoriale au fost oarecum obligate să îndrepte limitele de hotar, acolo unde era cazul. Dar, pentru unii, această “îndreptare” a vizat terenurile din localităţi învecinate pe care şi le doreau în propria ogradă.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doi × cinci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj