NEWS-ALERT Braconier arestat pentru că a jefuit fierăria dacilor

unelete daciceMagistraţii au emis un mandat de arestare preventivă pe numele unui căutător de comori din judeţul Hunedoara, care a săpat ilegal în situl Sarmizegetusa Regia, de unde a sustras un tezaur de monede dacice şi de unelte de fier.

Adrian Stoicoi zis Adi Bocşeru este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2007 – mai 2013, Bocşeru însoţit de mai multe personae a efectuat detecţii şi săpături neautorizate în arealul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, de unde a sustras mai multe depozite monetare, conţinând monede Koson şi Lysimach şi unelte dacice din fier. Artefactele au fost tranzacţionate illegal.

Casa braconierului, depozit arheologic

“Cu ocazia unei percheziţii, poliţiştii au ridicat de la domiciliul suspectului 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi corpuri delicte folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, „piesele, în valoare totală de 13.030 Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a fierului şi aparţin patrimoniului cultural naţional”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj