NEWS-ALERT Braconier arestat pentru că a jefuit fierăria dacilor

unelete daciceMagistraţii au emis un mandat de arestare preventivă pe numele unui căutător de comori din judeţul Hunedoara, care a săpat ilegal în situl Sarmizegetusa Regia, de unde a sustras un tezaur de monede dacice şi de unelte de fier.

Adrian Stoicoi zis Adi Bocşeru este cercetat penal pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice şi spălare de bani. Potrivit procurorilor, în perioada iunie 2007 – mai 2013, Bocşeru însoţit de mai multe personae a efectuat detecţii şi săpături neautorizate în arealul sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, de unde a sustras mai multe depozite monetare, conţinând monede Koson şi Lysimach şi unelte dacice din fier. Artefactele au fost tranzacţionate illegal.

Casa braconierului, depozit arheologic

“Cu ocazia unei percheziţii, poliţiştii au ridicat de la domiciliul suspectului 22 de piese din fier, reprezentând unelte dacice, precum şi corpuri delicte folosite la săvârşirea infracţiunilor, constând în staţii de emisie-recepţie, cagule pentru mascare, hărţi militare, căşti şi acumulatori pentru detectoare de metale”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, „piesele, în valoare totală de 13.030 Euro, reprezintă un lot unitar provenind dintr-un depozit arheologic (depozit sau atelier de fierărie), iar artefactele sunt realizate de acelaşi meşter. Piesele aparţin celei de a doua epoci a fierului şi aparţin patrimoniului cultural naţional”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece + șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani