Negoiu, satul de poveste din Ținutul Pădurenilor, cu două șosele care duc la granița județului

Un tunel săpat în munte reprezintă poarta de intrare a şoferilor în ţinutul pitoresc al comunei Lunca Cernii de Jos, aflat la graniţa dintre judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş. Din cătunele risipite pe văile râurilor şi pe crestele înconjurate de păduri întinse, mulţi dintre localnici coboară în judeţul vecin, unde la circa 10 kilometri se află localităţile Rusca Montană şi Ruşchiţa.

Două şosele pornesc din Lunca Cernii de Jos spre judeţul Caraş-Severin, însă ambele sunt asfaltate doar până la graniţa celor două judeţe. De acolo, localnicii care vor să ajungă în comuna Rusca Montană îşi continuă drumul pe jos sau cu maşinile de teren, pe timp de vară.

„De aici, mulţi oameni mergeau cu vitele la Rusca Montană, iar alţii lucrează la marmură, la Ruşchiţa. Fac vreo două ore până acolo, prin pădure, dar Rusca este oricum mai aproape de noi decât este Hunedoara”, povesteşte Rozica, o localnică din satul Negoiu. Oamenii îşi fac speranţe că o dată cu modernizarea drumurilor din județul vecin, locul din Ţinutul Pădurenilor se va mai anima.

Prima şosea din istoria de şapte secole a comunei Lunca Cernii a ajuns în satele sale în toamna anului 2013. Drumul Judeţean 687 D Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii de Jos – Gura Bordului a fost modernizat în urma unui proiect finanţat de Uniunea Europeană. Noua şosea de circa 30 de kilometri a fost construită din Topliţa, prin satele Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Jos, Lunca Cernii de Sus, Gura Bordului, până la limita judeţului Hunedoara, unde se opreşte într-o pădure. De la capătul ei, un alt drum forestier, de circa 10 kilometri, trebuia să fie modernizat până la Rusca Montană, însă proiectul nu a mai fost realizat de autorităţile din judeţul vecin. Anul trecut au fost asfaltaţi alţi şapte kilometri de drum de pământ, din Lunca Cernii de Jos până la marginea satului Negoiu. Noul drum construit cu fonduri accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, i-a mai scos din izolare pe sătenii din Negoiu, care speră însă că şoseaua va fi continuată până în judeţul vecin.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

doisprezece + zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate         Arme confiscate în Lupeni         Prostituată jefuită pe centura Devei         Avram Iancu a renunțat la visul de a deveni președintele României         Lansare de carte. Albumul fotografic „Oameni și locuri. Comuna Luncoiu de Jos”         APA PROD SA, UN SCANDAL FĂRĂ SFÂRŞIT. Preţul apei, cea mai recentă răfuială politică între PNL şi PSD Hunedoara