Nedeie în Ținutul Pădurenilor. Cea mai frumoasă sărbătoare a pădurenilor a animat satul Lelese

Duminică a avut loc nedeia pădurenească de la Lelese, una dintre marile sărbători păstrate în Ținutul Pădurenilor. Tradița nedeii din prima duminică după Rusalii are origini străvechi, dar cel mai important lucru pe care îl face este că adună laolaltă, pentru a se bucura de ea, întreaga comunitate. În Lelese, mulți localnici se mândresc cu costumele populare înflorate, încărcate de simboluri, pe care le poartă cu fală în zilele de sărbătoare.

Prima nedeie din această vară a comunei Lelese a avut loc în urmă cu o săptămână, în satul Cerișor, iar duminică petrecerea s-a mutat în centrul satului Lelese. O slujbă religioasă urmată de obiceiul sfințirii țarinii a precedat jocurile la care au fost invitați oamenii din Ținutul Pădurenilor și oaspeții lor. Una dintre tradițiile care marcau nedeia, păstrată din vechime, era sfințitul țarinii.

„Nedeia este o duminică a satului, este cea mai mare sărbătoare pe care o are satul, la fel de mare ca sărbătorile religioase. Sunt mulți oameni care nu pot veni la sărbătorile obișnuite ale noastre, la Crăciun, la Paște, dar negreșit ei trebuie să vină acasă, la nedeie. În trecut, nedeile se țineau în duminicle care separă primăvara de vară, în momentul în care începeau muncile agricole la câmp, și în aceste duminici se adunau oamenii din sat, cu toate rudele din satele apropiate și mergeau să facă rugăciune pentru recoltă. Se făceau rugăciunile și apoi se făceau și blestemele, menite să alunge dăunătorii care afectau culturile, începând de la gâze, porci mistreți, până la cei care veneau să ne ia din puținul pe care îl aveam”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

În zilele nedeilor, curțile pădurenilor se animă. Își primesc rudele și prietenii veniți în vizită, iar seara o petrec la jocul duminical, din centrul satului, unde petrecerea durează până a doua zi dimineața.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

9 − patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva