Nedeie în Ținutul Pădurenilor. Cea mai frumoasă sărbătoare a pădurenilor a animat satul Lelese

Duminică a avut loc nedeia pădurenească de la Lelese, una dintre marile sărbători păstrate în Ținutul Pădurenilor. Tradița nedeii din prima duminică după Rusalii are origini străvechi, dar cel mai important lucru pe care îl face este că adună laolaltă, pentru a se bucura de ea, întreaga comunitate. În Lelese, mulți localnici se mândresc cu costumele populare înflorate, încărcate de simboluri, pe care le poartă cu fală în zilele de sărbătoare.

Prima nedeie din această vară a comunei Lelese a avut loc în urmă cu o săptămână, în satul Cerișor, iar duminică petrecerea s-a mutat în centrul satului Lelese. O slujbă religioasă urmată de obiceiul sfințirii țarinii a precedat jocurile la care au fost invitați oamenii din Ținutul Pădurenilor și oaspeții lor. Una dintre tradițiile care marcau nedeia, păstrată din vechime, era sfințitul țarinii.

„Nedeia este o duminică a satului, este cea mai mare sărbătoare pe care o are satul, la fel de mare ca sărbătorile religioase. Sunt mulți oameni care nu pot veni la sărbătorile obișnuite ale noastre, la Crăciun, la Paște, dar negreșit ei trebuie să vină acasă, la nedeie. În trecut, nedeile se țineau în duminicle care separă primăvara de vară, în momentul în care începeau muncile agricole la câmp, și în aceste duminici se adunau oamenii din sat, cu toate rudele din satele apropiate și mergeau să facă rugăciune pentru recoltă. Se făceau rugăciunile și apoi se făceau și blestemele, menite să alunge dăunătorii care afectau culturile, începând de la gâze, porci mistreți, până la cei care veneau să ne ia din puținul pe care îl aveam”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

În zilele nedeilor, curțile pădurenilor se animă. Își primesc rudele și prietenii veniți în vizită, iar seara o petrec la jocul duminical, din centrul satului, unde petrecerea durează până a doua zi dimineața.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare