Nedeie în Ținutul Pădurenilor. Cea mai frumoasă sărbătoare a pădurenilor a animat satul Lelese

Duminică a avut loc nedeia pădurenească de la Lelese, una dintre marile sărbători păstrate în Ținutul Pădurenilor. Tradița nedeii din prima duminică după Rusalii are origini străvechi, dar cel mai important lucru pe care îl face este că adună laolaltă, pentru a se bucura de ea, întreaga comunitate. În Lelese, mulți localnici se mândresc cu costumele populare înflorate, încărcate de simboluri, pe care le poartă cu fală în zilele de sărbătoare.

Prima nedeie din această vară a comunei Lelese a avut loc în urmă cu o săptămână, în satul Cerișor, iar duminică petrecerea s-a mutat în centrul satului Lelese. O slujbă religioasă urmată de obiceiul sfințirii țarinii a precedat jocurile la care au fost invitați oamenii din Ținutul Pădurenilor și oaspeții lor. Una dintre tradițiile care marcau nedeia, păstrată din vechime, era sfințitul țarinii.

„Nedeia este o duminică a satului, este cea mai mare sărbătoare pe care o are satul, la fel de mare ca sărbătorile religioase. Sunt mulți oameni care nu pot veni la sărbătorile obișnuite ale noastre, la Crăciun, la Paște, dar negreșit ei trebuie să vină acasă, la nedeie. În trecut, nedeile se țineau în duminicle care separă primăvara de vară, în momentul în care începeau muncile agricole la câmp, și în aceste duminici se adunau oamenii din sat, cu toate rudele din satele apropiate și mergeau să facă rugăciune pentru recoltă. Se făceau rugăciunile și apoi se făceau și blestemele, menite să alunge dăunătorii care afectau culturile, începând de la gâze, porci mistreți, până la cei care veneau să ne ia din puținul pe care îl aveam”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

În zilele nedeilor, curțile pădurenilor se animă. Își primesc rudele și prietenii veniți în vizită, iar seara o petrec la jocul duminical, din centrul satului, unde petrecerea durează până a doua zi dimineața.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Urare de Sfânta Maria         Accident cumplit: două tinere de 19 ani rănite grav, un bărbat a murit         Accident pe Drumul Național 66 Simeria – Hațeg         Controale ale polițiștilor la firmele care fac afaceri cu lemne         Bărbat ridicat de polițiști de la terasă, după ce a refuzat carantinarea         Polițiști anti-covid. Controale ample în zonele aglomerate din județul Hunedoara         Ce au decis magistrații în dosarul „matriței din Sarmizegetusa Regia”. Soluția dată la cererea de recompensă depusă de o tânără         Consiliul Județean Hunedoara va susține salariile paramedicilor Asociației Salvital – SMURD         BISERICA ROTONDĂ DE LA GEOAGIU         Transalpina Pădurenilor. Cum arată noua șosea din munții Hunedoarei, după finalizare         ALERTĂ. Peste 70 de cazuri noi de Covid 19 în județul Hunedoara         Angajat al Minei Lupeni, infectat cu noul coronavirus         Ecaterina Andronescu: „Nu sunt de acord să eliminăm educația tehnologică!”         După 16 ani și 4 mandate de primar, Gheorghe Ile se retrage din cursa electorală         Noul coronavirus lovește devastator în județul Hunedoara. Nouă localități, la limita carantinării         Ioan de Hunedoara a fost omagiat de hunedoreni         Povestea științifică a Cetății Deva         Situație dramatică în Orăștie: Tâmpenia „Nu purtați mască”, „Nu este Covid 19” dă roade. Finanțele – închise, în urma infectării unor angajate         Dosarul retrocedărilor controversate din Retezat, soluționat după un deceniu. Ce a decis instanța         Fortificația Sarmizegetusei Regia va fi restaurată integral