Nedeie în Ținutul Pădurenilor. Cea mai frumoasă sărbătoare a pădurenilor a animat satul Lelese

773

Duminică a avut loc nedeia pădurenească de la Lelese, una dintre marile sărbători păstrate în Ținutul Pădurenilor. Tradița nedeii din prima duminică după Rusalii are origini străvechi, dar cel mai important lucru pe care îl face este că adună laolaltă, pentru a se bucura de ea, întreaga comunitate. În Lelese, mulți localnici se mândresc cu costumele populare înflorate, încărcate de simboluri, pe care le poartă cu fală în zilele de sărbătoare.

Prima nedeie din această vară a comunei Lelese a avut loc în urmă cu o săptămână, în satul Cerișor, iar duminică petrecerea s-a mutat în centrul satului Lelese. O slujbă religioasă urmată de obiceiul sfințirii țarinii a precedat jocurile la care au fost invitați oamenii din Ținutul Pădurenilor și oaspeții lor. Una dintre tradițiile care marcau nedeia, păstrată din vechime, era sfințitul țarinii.

„Nedeia este o duminică a satului, este cea mai mare sărbătoare pe care o are satul, la fel de mare ca sărbătorile religioase. Sunt mulți oameni care nu pot veni la sărbătorile obișnuite ale noastre, la Crăciun, la Paște, dar negreșit ei trebuie să vină acasă, la nedeie. În trecut, nedeile se țineau în duminicle care separă primăvara de vară, în momentul în care începeau muncile agricole la câmp, și în aceste duminici se adunau oamenii din sat, cu toate rudele din satele apropiate și mergeau să facă rugăciune pentru recoltă. Se făceau rugăciunile și apoi se făceau și blestemele, menite să alunge dăunătorii care afectau culturile, începând de la gâze, porci mistreți, până la cei care veneau să ne ia din puținul pe care îl aveam”, spune Ciprian Achim, primarul comunei Lelese.

În zilele nedeilor, curțile pădurenilor se animă. Își primesc rudele și prietenii veniți în vizită, iar seara o petrec la jocul duminical, din centrul satului, unde petrecerea durează până a doua zi dimineața.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.