MUZICĂ POPULARĂ. „Românaşii” Liceului de Arte Deva au făcut senzaţie în Franţa

Ansamblul de muzică tradiţională “Românaşul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva a făcut spectacol, pentru a patra oară, la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară (FIMU) din Belfort, Franţa

Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sărbătorii Rusaliilor (catolice) şi se bucură an de an de prezenţa a numeroşi artişti şi ansambluri artistice de amatori din diverse ţări şi culturi, veniţi din lumea întreagă pentru a susţine spectacole şi concerte gratuite pentru publicul prezent. Anul acesta  a avut loc cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Universitară organizat în oraşul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franţa.

Scurt istoric al ansamblului

Singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a fost Ansamblul de muzică tradiţională  “Românaşul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”- Deva, alegerea fiind făcută de către profesor muzicolog Ana Fodor, desemnată de Primăria Belfort ca responsabil cu selecţia formaţiilor din ţara noastră pentru fiecare ediţie a festivalului, începând cu 1 septembrie 1999. Ansamblul „Românaşul” a fost înfiinţat în urmă cu două decenii, iar în primul an de activitate a fost condus de profesorul Ciprian Mariş, absolvent al modulului  de canto traditional (la clasa Prof. Dr. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). După plecarea sa definitivă în SUA, bagheta dirijorală i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este şi în prezent coordonatorul ansamblului. Mulţumită lui, formaţia a primit denumirea de “Românaşul”, a obţinut numeroase premii la diverse competiţii, a susţinut în toţi aceşti ani sute de spectacole în ţară şi străinătate: în Franţa (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China.

Cine sunt devenii care au cucerit Belfortul

Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestaţie strălucitoare fermecând publicul prin bogăţia muzicii, calitatea interpretării, originalitatea costumelor şi frumuseţea ţinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgă), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), şi elevii Teodora-Larisa Petruţ, Raluca-Ionela Nicoară, Mădălina-Daniela Gavrilă (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioară), Răzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Diniş (taragot), George-Mihăiţă Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot). „Aflat pentru a patra oară pe scenele FIMU (precedentele participări fiind în anii 2004, 2010 şi 2014) în această ediţie împreună cu 101 grupuri (selecţionate dintr-un număr de 1.185 care şi-au depus candidatura), însumând în acest an 1.400 de muzicieni din 38 de ţări (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia, India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada, ş.a.) care au concertat între orele 14 – 0:30, pe 21 de scene (15 în aer liber şi 6 săli) la care publicul are acces gratuit (anul acesta un număr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival), Ansamblul de muzică tradiţională “Românaşul” a transmis cu intensă expresivitate profunzimea fascinantă a sufletului românesc prin exigenţa interpretării repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele 3 spectacole (8,9 şi 10 iunie), aplaudat şi ovaţionat fiind de un public sensibil şi receptiv, cu bucuria celui care primeşte daruri nepreţuite.”, a declarat muzicolog Ana Fodor, profesor la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”- Deva, responsabil şi corespondent  pentru România al FIMU.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu puternic pe calea ferată Simeria – Petroșani         Bărbat întors din Scoția, rătăcit în Ținutul Pădurenilor, după ce căutase Moldova cu GPS-ul         Tragedie în satul Totești. Un bărbat a murit strivit de o conductă de gaz         A murit Costel Alic         Centrul cultural, clădirea IPH și bisericile din Deva – iluminate arhitectural         Cetatea Deva și Centrul Cultural ”Drăgan Muntean”, iluminate în culorile Tricolorului, de ziua Unirii!         Bilanțul Inspectoratului de Poliție al Județului Hunedoara pe anul 2019         Hora Unirii la Biblioteca Județeană         Marius Surgent, președinte ALDE Hunedoara: Legea privind preluarea personalului SMURD de către ISU va fi supusă din nou dezbaterii parlamentare         Acţiune cu efective mărite a poliţiştilor rutieri, în vederea reducerii riscului rutier         Atenție pe ce puneți toporul! Poliția a descins la tăietorii de lemne         Magistrați nemulțumiți. Decizie importantă luată de Adunarea Generală a Judecătorilor din Tribunalul Hunedoara         Primarul Devei, ţinta unei manipulări ordinare de tip ONG         Percheziţii în județul Hunedoara, la suspecți de proxenetism         Povestea tezaurului cărbunarilor, comoara din Sarmizegetusa Regia         Cursa „nebună” a unui tânăr pe bulevardele Devei. Șoferul era drogat și nu avea permis         Lăpugiu de Sus – 580 de ani de la prima atestare documentară         Carne de curcan suspectă de gripă aviară, pe galantare din județ         Cei mai buni dintre cei buni în competiție         Dezbatere publică pe bugetul municipiului Hunedoara