MUZICĂ POPULARĂ. „Românaşii” Liceului de Arte Deva au făcut senzaţie în Franţa

Ansamblul de muzică tradiţională “Românaşul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva a făcut spectacol, pentru a patra oară, la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară (FIMU) din Belfort, Franţa

Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sărbătorii Rusaliilor (catolice) şi se bucură an de an de prezenţa a numeroşi artişti şi ansambluri artistice de amatori din diverse ţări şi culturi, veniţi din lumea întreagă pentru a susţine spectacole şi concerte gratuite pentru publicul prezent. Anul acesta  a avut loc cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Universitară organizat în oraşul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franţa.

Scurt istoric al ansamblului

Singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a fost Ansamblul de muzică tradiţională  “Românaşul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”- Deva, alegerea fiind făcută de către profesor muzicolog Ana Fodor, desemnată de Primăria Belfort ca responsabil cu selecţia formaţiilor din ţara noastră pentru fiecare ediţie a festivalului, începând cu 1 septembrie 1999. Ansamblul „Românaşul” a fost înfiinţat în urmă cu două decenii, iar în primul an de activitate a fost condus de profesorul Ciprian Mariş, absolvent al modulului  de canto traditional (la clasa Prof. Dr. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). După plecarea sa definitivă în SUA, bagheta dirijorală i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este şi în prezent coordonatorul ansamblului. Mulţumită lui, formaţia a primit denumirea de “Românaşul”, a obţinut numeroase premii la diverse competiţii, a susţinut în toţi aceşti ani sute de spectacole în ţară şi străinătate: în Franţa (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China.

Cine sunt devenii care au cucerit Belfortul

Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestaţie strălucitoare fermecând publicul prin bogăţia muzicii, calitatea interpretării, originalitatea costumelor şi frumuseţea ţinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgă), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), şi elevii Teodora-Larisa Petruţ, Raluca-Ionela Nicoară, Mădălina-Daniela Gavrilă (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioară), Răzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Diniş (taragot), George-Mihăiţă Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot). „Aflat pentru a patra oară pe scenele FIMU (precedentele participări fiind în anii 2004, 2010 şi 2014) în această ediţie împreună cu 101 grupuri (selecţionate dintr-un număr de 1.185 care şi-au depus candidatura), însumând în acest an 1.400 de muzicieni din 38 de ţări (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia, India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada, ş.a.) care au concertat între orele 14 – 0:30, pe 21 de scene (15 în aer liber şi 6 săli) la care publicul are acces gratuit (anul acesta un număr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival), Ansamblul de muzică tradiţională “Românaşul” a transmis cu intensă expresivitate profunzimea fascinantă a sufletului românesc prin exigenţa interpretării repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele 3 spectacole (8,9 şi 10 iunie), aplaudat şi ovaţionat fiind de un public sensibil şi receptiv, cu bucuria celui care primeşte daruri nepreţuite.”, a declarat muzicolog Ana Fodor, profesor la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”- Deva, responsabil şi corespondent  pentru România al FIMU.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

zece + 9 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare