MUZICĂ POPULARĂ. „Românaşii” Liceului de Arte Deva au făcut senzaţie în Franţa

Ansamblul de muzică tradiţională “Românaşul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduţă” Deva a făcut spectacol, pentru a patra oară, la Festivalul Internaţional de Muzică Universitară (FIMU) din Belfort, Franţa

Festivalul este organizat în fiecare an în perioada Sărbătorii Rusaliilor (catolice) şi se bucură an de an de prezenţa a numeroşi artişti şi ansambluri artistice de amatori din diverse ţări şi culturi, veniţi din lumea întreagă pentru a susţine spectacole şi concerte gratuite pentru publicul prezent. Anul acesta  a avut loc cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Universitară organizat în oraşul Belfort din regiunea Franche- Comté, Franţa.

Scurt istoric al ansamblului

Singura formaţie aleasă pentru a reprezenta România la ediţia din acest an a fost Ansamblul de muzică tradiţională  “Românaşul” al Liceului de Arte “Sigismund Toduţă”- Deva, alegerea fiind făcută de către profesor muzicolog Ana Fodor, desemnată de Primăria Belfort ca responsabil cu selecţia formaţiilor din ţara noastră pentru fiecare ediţie a festivalului, începând cu 1 septembrie 1999. Ansamblul „Românaşul” a fost înfiinţat în urmă cu două decenii, iar în primul an de activitate a fost condus de profesorul Ciprian Mariş, absolvent al modulului  de canto traditional (la clasa Prof. Dr. Ioan Bocşa de la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca). După plecarea sa definitivă în SUA, bagheta dirijorală i-a revenit profesorului Ovidiu Ioan Demea, care este şi în prezent coordonatorul ansamblului. Mulţumită lui, formaţia a primit denumirea de “Românaşul”, a obţinut numeroase premii la diverse competiţii, a susţinut în toţi aceşti ani sute de spectacole în ţară şi străinătate: în Franţa (Arras, Nancy, Belfort, Strasbourg-Parlamentul European), Belgia, Ungaria, Bulgaria, Turcia, China.

Cine sunt devenii care au cucerit Belfortul

Membrii ansamblului care în acest an au avut o prestaţie strălucitoare fermecând publicul prin bogăţia muzicii, calitatea interpretării, originalitatea costumelor şi frumuseţea ţinutei scenice sunt: prof. Ovidiu Ioan Demea, dirijor (clarinet), prof. Nicolae Herepean (orgă), prof. Cristian Gheorghe Neag (saxofon), prof. Michael Cetean-Fakner (solist vocal), şi elevii Teodora-Larisa Petruţ, Raluca-Ionela Nicoară, Mădălina-Daniela Gavrilă (soliste vocal), Iulian-Alexandru Marinescu (vioară), Răzvan Ruszuly (acordeon), Valentin-Nicolae Diniş (taragot), George-Mihăiţă Toma (clarinet), Gabriel Muntean (saxofon), Gabriel-Nicolae Demian (taragot). „Aflat pentru a patra oară pe scenele FIMU (precedentele participări fiind în anii 2004, 2010 şi 2014) în această ediţie împreună cu 101 grupuri (selecţionate dintr-un număr de 1.185 care şi-au depus candidatura), însumând în acest an 1.400 de muzicieni din 38 de ţări (Japonia, Egipt, Mexic, Giorgia, India, Palestina, Australia, Armenia, SUA, Canada, ş.a.) care au concertat între orele 14 – 0:30, pe 21 de scene (15 în aer liber şi 6 săli) la care publicul are acces gratuit (anul acesta un număr de 109.150 de melomani pe parcursul celor 5 zile de festival), Ansamblul de muzică tradiţională “Românaşul” a transmis cu intensă expresivitate profunzimea fascinantă a sufletului românesc prin exigenţa interpretării repertoriului inspirat ales – diferit pentru fiecare din cele 3 spectacole (8,9 şi 10 iunie), aplaudat şi ovaţionat fiind de un public sensibil şi receptiv, cu bucuria celui care primeşte daruri nepreţuite.”, a declarat muzicolog Ana Fodor, profesor la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”- Deva, responsabil şi corespondent  pentru România al FIMU.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
Povestea zidului uriaș de pe Autostrada Lugoj – Deva         Cele 11 brățări dacice de aur masiv rămase dispărute         ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva