„MUZICA – PARADISUL CARE SE AUDE”. Sus cortina la „Hunedoara Lirică”, evenimentul care pune judeţul pe harta culturală a Europei

De luni se ridică cortina la cea de a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Operă şi Muzică Clasică în aer liber „Hunedoara Lirică”. De organizare s-au ocupat colectivul Teatrului de Artă Deva şi Daniel Andronache, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, și au lucrat la pregătirea acestui Festival încă de la începutul anului şi promit un eveniment cultural  de excepţie pentru hunedoreni, dar şi pentru cei care vor să descopere judeţul Hunedoara altfel decât apare de obicei în peisajul mediatic

 

 

Programul cuprinde o serie de spectacole excepţionale atât prin valoarea capodoperelor lirice puse în scenă, cât şi prin distribuţii, cu artişti consacraţi internaţional în spectacole de operă. Publicul va avea parte de capodopere precum Carmen, Nabucco, Turandot puse în scenă exclusiv pentru a fi prezentate în Festivalul „Hunedoara Lirică”. Aceste spectacole au fost realizate în parteneriat cu Opera de Stat din Ruse – Bulgaria,  iar Teatrul de Artă Deva va prezenta în acest an și un spectacol  producţie  proprie: „Vocea Umană. Telefonul”, realizat în cadrul Laboratorului Liric.

Programul Festivalului

Hunedoara Lirică va ridica cortina la data de 1 iulie 2019 cu „Carmen”, de  G. Bizzet, în sala de spectacole a Teatrului de Artă Deva. Apoi, 3 iulie 2019 – Gala Operei – locaţie Palatul Cultural „Minerul„ Lupeni; 4 iulie 2019 – Vocea Umană. Telefonul, la Teatrul de Artă Deva; 5 iulie 2019 – Turandot, de Giacomo Pucinni, la Castelul Corvinilor din municipiul  Hunedoara; 6 iulie 2019 – Vocea Umană. Telefonul, la Teatrul I.D. Sârbu Petroșani; 7 iulie 2019 –  Nabucco , de G.Verdi – locație Muzeul Magna Curia –Lapidarium; 18 iulie 2019 – Concert Muzică Medievală – locație Teatrul de Artă Deva (stradal); 21 iulie 2019 – Operettvarazs – Magia Operei  – locație Castelul Corvinilor Hunedoara. Ediţia de anul acesta a Festivalului „Hunedoara Lirică” este întregită de participarea extraordinară a soliştilor, baletului, orchestrei şi corului Operei de Stat din Ruse – Bulgaria.

Vocea Umană. Telefonul

Nu vom insista asupra operelor celebre din motive lesne de înţeles, dar câteva cuvinte se impun în legătură cu spectacolul pregătit de colectivul Teatrului de Artă. Cele două opere prezentate în cadrul Laboratorului Liric de anul acesta , “Vocea umană” de F. Poulenc si “Telefonul” de G. C. Menotti, sunt două capodopere legate prin fire aproape invizibile, elementul comun al acestora fiind un telefon în jurul căruia se învârt ambele poveşti. „Vocea umană” este o operă într-un act pentru soprană şi orchestră, compusă de Francis Polenc în anul 1958. Lucrarea este transpusă muzical după piesa de teatru cu acelaşi titlu a lui Jean Cocteau, care a lucrat îndeaproape cu Poulenc pentru pregătirea acestei opere care a avut premiera la Paris în anul 1959. Subiectul lucrării ne arată un monolog dramatic în care personajul principal ne poartă prin stări sufleteşti intense din timpul ultimei conversaţii telefonice cu iubitul ei, care acum este îndrăgostit de altcineva. „Telefonul” sau “L’Amour a trois” este o operă comică engleză într-un act, compusă de Gian Carlo Menotti care a avut premiera în anul 1947 la New York. Lucrarea ne prezintă o poveste simplă de dragoste dintre un el şi o ea, Ben și Lucy. Dorința lui este să o ceară în căsătorie, dar de fiecare dată când îşi face curaj să îi ofere inelul intervine telefonul, care sună în cele mai nepotrivite momente. Muzica scrisă de Menotti este antrenantă, melodioasă şi veselă. Spectacolul format din aceste doua opere ne poartă printr-o călătorie sufletească emoţionantă, însoţită de teme muzicale şi armonii care dublează stările spectatorului.

Povestea merge mai departe

Pe lângă săptămâna lirică a Festivalului care începe luni, 1 iulie, vor mai fi două zile de spectacol. Astfel, în data de 18 iulie, de la ora 21:30 va fi un concert de muzică medievală susţinut de „Truverii” în faţa teatrului din Deva, iar în  data de 21 iulie, de la ora 21:30, în decorul de poveste oferit de Castelul Corvinilor din municipiul Hunedoara, va avea loc un spectacol susţinut de artişti ai proiectului „Operett Group” din Cluj Napoca. Dar despre aceste spectacole vom mai vorbi la momentul potrivit.

 

EXTRA 1

 

„Încă de la prima ediţie a acestui Festival ne-am propus ca evenimentul să crească de la an la an, să devină un adevărat brand cultural al judeţului Hunedoara. Dacă la început era privit ca un proiect ambiţios, acum putem vorbi despre o tradiţie care ne dorim să devină un reper important în această parte a Europei. Şi în 2019 ne propunem să punem în valoare atracţiile turistice – pentru că unul dintre obiective este şi dezvoltarea turismului, dar şi să oferim cât mai multor hunedoreni prilejul de a asista la spectacolele din cadrul Festivalului, organizând evenimente în mai multe oraşe. Vom avea seri de spectacol la Castelul Corvinilor, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane, la Palatul Cultural din Lupeni şi pe scenele celor două teatre, de la Deva şi din Petroşani. Participarea orchestrei, corului şt baletului Operei de stat din Rousse creează premisele ca această ediţie să fie una de excepţie. Festivalul este pentru hunedoreni, dar şi pentru cei care vor să descopere judeţul Hunedoara”.

Daniel Andronache, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara

 

EXTRA 2

 

„Muzica este vibrație și inspirație, dar are și forța extraordinară de a uni diverse culturi și popoare. Ea dărâmă bariere fiind liantul cel mai de preț al umanității. Muzica cultă educă și informează, ne face mai buni și ne unește pe toți în jurul valorilor universale, aducându-ne sentimentul veșniciei. Festivalul de Operă și Muzică Clasică Hunedoara Lirică face să reînvie un imens spațiu-timp unde personajele apar din neant dându-ne sentimentul că ne aparțin. Dintr-o dată suntem greci, italieni, japonezi, chilieni sau francezi conectându-ne cu întreaga umanitate. Magia acestor nopți de operă ne va purta oniric pe marile scene ale lumii: Metropolitan Opera House, Wiener Staatsoper, Bolshoi Theater, Arena di Verona, Teatro alla Scala-Milano, locuri unde au performat invitații noștri”

Mihai Panaitescu, directorul Teatrului de Artă Deva

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         (P) Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         (P) Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată         Povestea comorii fabuloase a regelui Decebal         Toate drumurile duc la Salonul Hunedorean al Cărţii         UNA DE “MAGNA CUM LAUDE” LA CJH: Galeriile de Artă „FORMA” devin o bijuterie arhitecturală         Prinși la furat de băutură și țigări         Drumul Național 7A va intra în reparații capitale. Primele lucrări de reabilitare au început         Incendiu puternic în Geoagiu. Un om a murit