Monitorizări pe „gaura cheii”. Arestaţii la domiciliu pot fi doar verificaţi de poliţişti, în lipsa brăţărilor de supraveghere

Şase arestaţi al domiciliu au în grijă, la această oră, poliţiştii hunedoreni. Iar verificarea lor se face prin metode clasice, pentru că mult – discutatele brăţări de supraveghere sunt încă doar proiect.

gaura.cheiiPoliţiştii hunedoreni însărcinaţi cu supravegherea arestaţilor la domiciliu trebuie să aibă vigilenţă maximă. În judeţul Hunedoara sunt în evidenţă nouă persoane arestate la domiciliu şi niciuna dintre ele nu poartă vreo brăţară de supraveghere. De altfel, România nici nu are în dotare astfel de sisteme, iar reprezentanţii Poliţiei Române spun că nici măcar nu avem cadru legal pentru achiziţionarea sistemelor de supraveghere. Aşa că, supravegherea arestaţilor la domiciliu se face prin metodele „clasice”. „Aceste persoane sunt monitorizate prin metode specifice de către poliţiştii unde acestea au domiciliul. Acestea includ şi verificări făcute personal de către poliţişti, vizite la domiciliul persoanelor în cauză, dar şi prin alte măsuri”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. De regulă, supravegherea arestaţilor la domiciliu intră în competenţa poliţiştilor de la Compartimentul de Investigare a Criminalităţii, însă este nevoie de vigilenţă maximă şi din partea altor categorii de angajaţi ai IPJ, mai ales că aceştia sunt daţi în consemn.

 

Brăţările de supraveghere, doar proiect

 

De precizat că brăţările de supraveghere sunt prevăzute în codul penal încă din anul 2006, dar nu au fost niciodată cumpărate. Aşa că, poliţiştii sunt nevoiţi să se descurce cu tehnicile de care dispun. Iar oficialii IGPR spun că, oricum, măsura arestului la domiciliu cu purtarea unei brăţări de supraveghere nu a fost dispusă de instanţă pentru că nu a fost adoptat un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestui sistem. La nivel european se analizează posibilitatea emiterii unei directive care să reglementeze în mod unitar modul în care să se folosească brăţările de supraveghere.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă