Monitorizări pe „gaura cheii”. Arestaţii la domiciliu pot fi doar verificaţi de poliţişti, în lipsa brăţărilor de supraveghere

Şase arestaţi al domiciliu au în grijă, la această oră, poliţiştii hunedoreni. Iar verificarea lor se face prin metode clasice, pentru că mult – discutatele brăţări de supraveghere sunt încă doar proiect.

gaura.cheiiPoliţiştii hunedoreni însărcinaţi cu supravegherea arestaţilor la domiciliu trebuie să aibă vigilenţă maximă. În judeţul Hunedoara sunt în evidenţă nouă persoane arestate la domiciliu şi niciuna dintre ele nu poartă vreo brăţară de supraveghere. De altfel, România nici nu are în dotare astfel de sisteme, iar reprezentanţii Poliţiei Române spun că nici măcar nu avem cadru legal pentru achiziţionarea sistemelor de supraveghere. Aşa că, supravegherea arestaţilor la domiciliu se face prin metodele „clasice”. „Aceste persoane sunt monitorizate prin metode specifice de către poliţiştii unde acestea au domiciliul. Acestea includ şi verificări făcute personal de către poliţişti, vizite la domiciliul persoanelor în cauză, dar şi prin alte măsuri”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. De regulă, supravegherea arestaţilor la domiciliu intră în competenţa poliţiştilor de la Compartimentul de Investigare a Criminalităţii, însă este nevoie de vigilenţă maximă şi din partea altor categorii de angajaţi ai IPJ, mai ales că aceştia sunt daţi în consemn.

 

Brăţările de supraveghere, doar proiect

 

De precizat că brăţările de supraveghere sunt prevăzute în codul penal încă din anul 2006, dar nu au fost niciodată cumpărate. Aşa că, poliţiştii sunt nevoiţi să se descurce cu tehnicile de care dispun. Iar oficialii IGPR spun că, oricum, măsura arestului la domiciliu cu purtarea unei brăţări de supraveghere nu a fost dispusă de instanţă pentru că nu a fost adoptat un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestui sistem. La nivel european se analizează posibilitatea emiterii unei directive care să reglementeze în mod unitar modul în care să se folosească brăţările de supraveghere.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

18 − 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendii pe fosta platformă industrială a Hunedoarei. Fumul a acoperit municipiul         Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara: „Voi susține și voi vota o moțiune de cenzură împotriva guvernului “         Tânără din Lupeni ucisă de iubit într-un parc din Timișoara         Hunedoreni arestați pentru trafic de persoane         DECLARAȚIA LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU PRIVIND SIGLA ȘI DENUMIREA PARTIDULUI ALDE ROMÂNIA         Carmen Hărău: “Politica trebuie să fie soluţia, nu problema!”         Mașina Poliției implicată într-un accident în Hunedoara         Scene șocante s-au petrecut într-un supermaket din Deva         Data inaugurării „autostrăzii – muzeu” va fi decisă la sfârșitul lunii septembrie         DE CĂPĂTUIALĂ. Şefii PSD ai judeţului scot la concurs postul lui Sălan Jnior         ÎN ANUMITE CONDIȚII. Restanțierii din Deva pot scăpa de plata penalităților         Drumarii se întorc după trei luni pe șantierul șoselei Hunedoara – Călan         Accident soldat cu doi morți pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Accident cu mașina Poliției         Incendiu puternic la o casă din satul Baldovin         Razii ale Poliției TF în gările din județ         Spărgători de locuințe prinși în urma unor descinderi         Biciclist lovit de mașină, în Hunedoara         Concert de muzică rock în Parcul Cetăţii Deva         Prins la furat pe șantierul căii ferate