Monitorizări pe „gaura cheii”. Arestaţii la domiciliu pot fi doar verificaţi de poliţişti, în lipsa brăţărilor de supraveghere

Şase arestaţi al domiciliu au în grijă, la această oră, poliţiştii hunedoreni. Iar verificarea lor se face prin metode clasice, pentru că mult – discutatele brăţări de supraveghere sunt încă doar proiect.

gaura.cheiiPoliţiştii hunedoreni însărcinaţi cu supravegherea arestaţilor la domiciliu trebuie să aibă vigilenţă maximă. În judeţul Hunedoara sunt în evidenţă nouă persoane arestate la domiciliu şi niciuna dintre ele nu poartă vreo brăţară de supraveghere. De altfel, România nici nu are în dotare astfel de sisteme, iar reprezentanţii Poliţiei Române spun că nici măcar nu avem cadru legal pentru achiziţionarea sistemelor de supraveghere. Aşa că, supravegherea arestaţilor la domiciliu se face prin metodele „clasice”. „Aceste persoane sunt monitorizate prin metode specifice de către poliţiştii unde acestea au domiciliul. Acestea includ şi verificări făcute personal de către poliţişti, vizite la domiciliul persoanelor în cauză, dar şi prin alte măsuri”, a declarat Bogdan Niţu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara. De regulă, supravegherea arestaţilor la domiciliu intră în competenţa poliţiştilor de la Compartimentul de Investigare a Criminalităţii, însă este nevoie de vigilenţă maximă şi din partea altor categorii de angajaţi ai IPJ, mai ales că aceştia sunt daţi în consemn.

 

Brăţările de supraveghere, doar proiect

 

De precizat că brăţările de supraveghere sunt prevăzute în codul penal încă din anul 2006, dar nu au fost niciodată cumpărate. Aşa că, poliţiştii sunt nevoiţi să se descurce cu tehnicile de care dispun. Iar oficialii IGPR spun că, oricum, măsura arestului la domiciliu cu purtarea unei brăţări de supraveghere nu a fost dispusă de instanţă pentru că nu a fost adoptat un cadru legal care să reglementeze modul de folosire şi condiţiile de utilizare a acestui sistem. La nivel european se analizează posibilitatea emiterii unei directive care să reglementeze în mod unitar modul în care să se folosească brăţările de supraveghere.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj