MONITORIZAREA FENOMENELOR HIDROGRAFICE. Apele Române se dotează cu şase staţii de semnalare a dezastrelor

Proiectul „WATMAN”, o investiţie la nivel naţional de 63 de milioane de euro, aduce în judeţul Hunedoara şase staţii de monitorizare a fenomenelor hidrografice extreme, staţii care  – se estimează – vor reduce considerabil riscul la apariţia dezastrelor pricinuite de ape

watman

Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I este un proiect  prin care se pun bazele aplicării strategiei naţionale pentru managementul resurselor de apă, inclusiv a situaţiilor generate de fenomene hidrologice extreme, secetă, inundaţii, poluări sau accidente la sistemul de gospodărire a apelor.

Monitorizarea ploilor

Proiectul „Watman” îşi propune să întărească puterea de intervenţie în caz de inundaţii, dar şi îmbunătăţirea sistemului de alarmare şi avertizare a populaţiei din zonele afectate de inundaţii şi reducerea timpului de reacţie în vederea prevenirii efectelor inundaţiilor. În judeţul Hunedoara vor fi amplasate un numar de şase staţii automatizate. O staţie pentru mărirea gradului de siguranţă la barajul de la Cinciş şi patru staţii cu senzori pentru măsurarea precipitaţiilor lichide şi solide amplasate în localităţile Densuş, Cerbăl, Beriu şi Râu de Mori.

De asemenea va fi amplasată o staţie pentru măsurarea debitelor la folosinţe în municipiul  Orăştie.

Informaţii în timp real

Autorităţile estimează că instalaţiile vor deveni funcţionale în cel mult un an de zile.

„Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populației prin faptul că aproximativ 1,5 milioane de locuitori din zonele vulnerabile vor beneficia de informații, în timp real, privind evoluția și gestionarea fenomenelor hidrologice extreme, iar riscul de producere a acestora va fi diminuat cu 7% la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România”, se arată într-un comunicat de presă emis de biroul de presă al Administraţiei Bazinală de Apă Mureş. (Marcel Bot)

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Accident grav pe șoseaua Hațeg – Caransebeș         CJ Hunedoara: „Primăria Șoimuș este obligată să asigure un trafic sigur pe drumurile județene aflate în administrare temporară”         Masivul Parâng. Șantierul drumului județean 709F inspectat de reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara         LA TRÂNTĂ CU COVID 19. Luptătorii deveni așteaptă reluarea competițiilor         Accident mortal. Scene de groază pe șoseaua Hunedoara – Deva         Mii de puieți de păstrăv eliberați în apele Retezatului         Locurile din Parcul Național Retezat unde camparea este permisă         Cum este căutat tânărul dispărut în apele Lacului Cinciș         Jandarmii montani au fost chemați în ajutorul unor turiști înspăimântați de urs         Tânără din Germania rătăcită pe crestele Retezatului         Autostrada Lugoj – Deva. Cum rezistă „Dealul Liliecilor” la un an de la finalizarea lucrărilor         A doua zi de căutări a tânărului înghițit de apele Lacului Cinciș         Accident rutier la Sântandrei, pe DN 7         Patron din Hunedoara ridicat de Poliție, după ce s-a opus controalelor în complexul său de pe Lacul Cinciș         Copil de un an rănit într-un accident rutier pe DN 7, la intrare în Deva         Accident pe calea ferată: autoturism lovit de tren         Tânăr căutat după ce ar fi dispărut în apele Lacului Cinciș         Taxele de studii pentru învățământul de stat nu vor opri tinerii absolvenți să plece din România         Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”