Monedă antică de aur recuperată de autorități, după ce ar fi fost furată din Sarmizegetusa Regia

Ofițerii de poliție specializați pe linia protejării patrimoniului cultural din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara – Servciciul Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, au recuperat o monedă stater Lysimach de aur, emisă în secolul I î. Hr., de regele Mithridates VI Eupator, existând indicii că moneda provine din tezaurele dacice sustrase, după anul 1990, din Munții Orăștiei, informează Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.
Moneda stater Lysimach a fost recuperată cu ajutorul Parchetului din Milano, care a pus în executare ordonanța de imobilizare emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Ea urmează a fi predată Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Anchetatorii efectuează cercetări într-un dosar penal, care vizează infracțiunea de spălare de bani, raportat la activitatea de ascundere a obiectelor de patrimoniu provenind din săpături și detecții ilegale derulate de mai mulți suspecți, în situl arheologic Sarmizegetusa Regia.
„Conform situației de fapt reținută în cauză, în perioada 1996-2007, au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia 7 tezaure de monede Koson, Pseudo-Lysimach de aur, monede dacice, denari romani, bunuri care, ulterior, au fost exportate ilegal și valorificate prin intermediul caselor de licitații din Uniunea Europeană și SUA. În anul 1996, un tezaur de 3.600 de stateri din Pseudo Lysimach, Pharnakes și Assander a fost exportat ilegal, iar, ulterior, a fost valorificat prin intermediul caselor de licitații din Uniunea Europeană. În perioada 2000-2001, un tezaur de 4.000 de drahme din argint, monede dacice, a fost valorificat în Marea Britanie și SUA. În perioada decembrie 2003 – decembrie 2006, un tezaur de 2.000 de monede romane din argint, 4.000 de monede Lysimach din aur, 1.200 de monede tip Koson din aur, precum și 3.000 drahme tip Koson din argint, a fost valorificat prin mai mulți dealeri de antichități din România, Serbia și SUA. În perioada 16-17 iunie 2007, un tezaur de 1.200 de monede din aur, de tip Koson, a fost exportat ilegal, în perioada decembrie 2009 – august 2010 și supus procesului de spălare la caselel de licitații din Germania și Anglia. Toate tezaurele menționate mai sus au fost date în urmărire națională și internațională, în mai multe dosare penale”, se arată într-un comunicat al PT Hunedoara.
În dosarul penal nr. 972/P/2018 au fost emise mai multe ordine de anchetă, pentru recuperarea obiectelor de patrimoniu sustrase, au mai prezicat reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum arată noul drum spre Vadu Dobrii         Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi