Moment istoric. Lacul Gura Apelor a atins cota maximă după 35 de ani

10463

Au trecut 35 de ani de la inaugurarea barajului Gura Apelor din Retezat, iar, în premieră, lacul său de acumulare atinge nivelul maxim de umplere.

Nivelul lacului de acumulare Gura Apelor din Retezat a ajuns în aceste zile 1.072,5 metri deasupra Mării (mdM). Este un moment de referință în istoria de peste 35 de ani a amenajării hidroenergetice din Retezat. Umplerea lacului Gura Apelor a început în urmă cu circa trei ani, iar în 16 august ea va atinge nivelul normal de retenție pentru care a fost proiectat lacul de acumulare, un nivel pe care niciodată lacul nu l-a atins în cele trei decenii și jumătate. Apoi, nivelul apei va fi scăzut treptat, iar zeci de hectare de teren din malurile inundate vor reveni la suprafață.  Procesul de umplere a fost necesar pentru a stabili nivelul de plecare al noilor echipamentelor ale centralei de la Gura Apelor, aflată în proces de retehnologizare, investiția fiind estimată la circa 80 de milioane de euro.

Barajul, hidrocentralele Retezat şi Clopotiva cu o putere instalată de 349 MW şi cei aproape 50 de kilometri de galerii subterane în Munţii Retezat au fost construite cu eforturi uriaşe pe parcurcul a peste un deceniu, într-o zonă cu o extrem de capricioasă din punct de vedere geologic şi tectonic. Între anii 1975 şi 1986, au fost săpaţi aproape 50 de kilometri de tuneluri subterane în Munţii Retezat, pentru amenajarea aducţiunilor lacului de acumulare Gura Apelor. Şi tot atunci, a fost construit şi barajul lacului din Retezat, din aroncamente (bolovani şi pietriş), grohotiş, argilă, granit, roci stâncoase – cel mai mare astfel de baraj din Europa anilor ´80.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *