MOMENT FESTIV. Nicu Covaci, cetăţean de onoare al municipiului Hunedoara

Liderul trupei Phoenix va primi titlul de cetăţean de onoare într-o şedinţă festivă a Consiliului Local Hunedoara, organizată sâmbătă începând cu ora 12. Nicu Covaci este legat de Hunedaora prin câteva proiecte interesante care au ratat finanţarea în anii precedenţi din cauza hei-ruzpismului şi a neseriozităţii unor colaboratori

„Acordarea titlului de “CETĂȚEAN DE ONOARE” al municipiului Hunedoara, domnului Nicolae COVACI-HAASE, reprezintă o recunoaştere a întregii sale activităţi cultural-muzicale din România şi străinătate”, anunţă primarul Dan Bobouţanu printr-un comunicat de presă.

Biografia artistului în culegerea de date a edililor

„Nicolae COVACI s-a născut în municipiul Timişoara, judeţul Timiș, la data de 19 aprilie 1947. În orașul de pe Bega a urmat școala elementară, secția germană, Liceul de Arte Plastice și Facultatea de Arte Plastice (1967-1971). Sensibilitatea mamei, îndemânarea tatălui și calitățile sale intelectuale și cultural-muzicale excepționale au contribuit la transformarea tânărului Nicolae COVACI într-o personalitate universală. Mare muzician, cu peste 180 de compoziții muzicale, în peste 20 de albume; pictor cu expoziții în Germania și România; sculptor în bronz și lut pietrificat; poet și textier recunoscut, a fost apreciat și premiat pe plan național, european și internațional.

În domeniul muzicii, în anul 1962, la vârstă de 15 ani, înființează formația de muzică PHOENIX, denumită inițial “Sfinții”, care de la naștere sa și până în prezent, adică timp de 55 de ani, a reprezentat și reprezintă în mod strălucit, muzică de bună calitate, modernă și  purtătoare a culturii și tradițiilor românești. Trebuie menționat faptul că Nicolae COVACI a fost primul muzician român și printre primii din Europa, care a înființat și promovat etno-rockul, bazat pe bogatul și valorosul tezaur folcloric românesc, fără a face concesii regimului politic comunist de atunci, ceea ce a dus la interzicerea muzicii PHOENIX. Singura soluție demnă a fost părăsirea țării, în vara anului 1977, împreună cu alți 3 colegi. Ajunși în Germania, promovează și acolo cultura și muzica românească. După Revoluția din Decembrie ‘89 s-a întors în țară și și-a reluat activitatea concertistică cu și mai mare abnegație, compunând melodii și texte de o franchețe, luciditate și previziune năucitoare, renăscând mereu, personal și alături de PHOENIX.

Nicolae COVACI este și un pictor consacrat, apreciat și premiat, cu mai multe expoziții organizate, picturi ce pot fi vizualizate pe site-ul său www.covaci.de. Dintre acestea trebuie menționat Tabloul monumental „Gladiator 2000”, cea mai mare pictură, la vremea aceea, în ulei, 45 m x 6m, pe unul dintre pereții Sălii de Sport din Osnabrück, Germania”, scriu e ilii Hunedoarei în expunerea de motive.

Premiat de Academie

„În domeniul sculpturii, Nicolae COVACI are mai multe sculpturi în bronz, dar și celebra sculptură în lut pietrificat, de la Șag, pe malul râului Timiș, denumită “Cei ce ne-au dat nume”, dispărută în urma inundațiilor din anul 1970.  Pentru toate aceste realizări importante Nicolae COVACI a fost decorat în grad de cavaler, pentru merite culturale, România, 2007 și cu diploma “Distincția Culturală” a Academiei Române, pentru întreaga activitate, 2002. Acordarea acestei distincții, de către Primăria și Consiliul Local al Municipiului Hunedoara, este o continuare onorantă a aprecierii de care se bucură acest artist, în acest an, 2017, care este anul Nicolae COVACI 70-55-40, adică, 70 de ani, de viață, 55 de ani de existență a trupei PHOENIX și 40 de ani de la fuga de regimul comunist românesc”, se arată în înscrisul Prămăriei.

Proiecte pentru Hunedoara

„Suntem îndreptățiți să credem că viitorul comun al artistului, noul hunedorean, și al municipiului Hunedoara va fi brăzdat de succes, ținând cont de proiectele pe care le-a depus Nicolae COVACI la sediul instituției noastre, din care amintim: Fermă de Bio-Energie/Bioetanol-G3 – proiect economic, Imnul Hunedoarei – cu turneu de promovare a municipiului, zonei și Castelului Corvinilor, în țară și în străinătate, Opera rock Ante-Miorița, Tabăra Națională Rock. (…) Considerăm oportună iniţierea unui proiect de hotărâre având ca obiect conferirea titlului de “CETĂŢEAN DE ONOARE” al municipiului Hunedoara, domnului Nicolae COVACI-HAASE, pentru întreaga activitate desfăşurată în domeniul cultural-muzical”, mai scriu edilii municipiului Hunedaora

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Momente dramatice pentru o familie de polonezi care a vizitat Cetatea Devei         De ce să aplici pentru un program de calificare în Industria Automotive?         Accident rutier cu motocicleta: doi oameni au fost răniți         „Să trimitem copiii la școală!”- campanie liberală aflată la a șaptea ediție         Tentativă de omor la Orăștie         Ce măsuri sunt luate după tragedia din Sarmizegetusa Regia         Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva deschis circulației         Drumul spre Poiana Pelegii se deschide parțial         ANI: Răzvan Mareș, în conflict de interese         Veste uriașă pentru șoferi: Se deschide Lotul 4 al Autostrăzii Lugoj – Deva         PREZIDENŢIALE 2019. Liberalii hunedoreni strâng semnături pentru Klaus Iohannis – Preşedinte         Fizioterapie și kinetoterapie sau relaxare și întreținere. Toate într-un singur loc: la cabinetul C.A.R.P. Solidaritatea Simeria         Este Deva o destinație turistică?         43 de kilometri ai Autostrăzii Lugoj – Deva deschiși până la sfârșitul lunii august         CNAIR: Lotul 4 Lugoj – Deva a fost recepționat dar nu poate fi deschis circulației         Festivalul Plăcintelor pădureneşti la Poiana Răchițelii         Blocaj pe Autostrada Lugoj – Deva, înaintea inaugurării Loturilor 3 și 4. Probleme grave semnalate de CNAIR         Parcare privată înființată ilegal în centrul Devei         Recepția a 43 de kilometri din Autostrada Lugoj – Deva este programată luni         ASEDIU POLITIC LA FABRICA DE ARMAMENT. Un demnitar a dat spargere la actele SRI, e anchetat penal şi promovat de PSD