Mocăniţa Brad – Crișcior circulă de sărbători

170

Singura cale ferată îngustă din judeţul Hunedoara pe care mai circulă trenurile de călători leagă localităţile învecinate Brad şi Crişcor din Ţara Zarandului, iar de sărbători linia este repusă în funcţiune pentru turişti.

La sfârşit de săptămână, până în 5 ianuarie 2020, locomotivele cu aburi la care sunt ataşate vagoane de epocă vor străbate traseul de circa 10 kilometri de pe Valea Crişului Alb, iar pasagerii vor fi însoţiţi în călătoria lor de Moş Crăciun. La începutul lunii decembrie, călătorii l-au primit alături de ei pe Moş Nicolae.

Calea ferată îngustă de la Brad a fost înfiinţată la începutul secolului trecut şi a fost utilizată între anii 1907 şi 1998 în principal pentru transportul cărbunelui.

La sfârşitul anilor ’90, zona minieră a intrat în declin ireversibil, iar uzinele din zona Bradului au fost închise. Cele mai multe dintre construcţiile industrale ale vechilor exploatări au fost puse la pământ, iar bunurile lor au fost pierdute, dezafectate sau valorificate la centrele de colectare a fierului vechi. Calea ferată îngustă între Brad şi Crişcior a supravieţuit, după austriacul Georg Hocevar a preluat atelierele de recondiţionare a pieselor feroviare şi a locomotivelor şi vagoanelor de cale ferată îngustă din Crişcior şi a avut ideea să o transforme în obiectiv turistic.

Georg Hocevar (46 de ani) a venit în România în urmă două decenii şi a rămas la Brad, unde şi-a cunoscut soţia şi şi-a întemeiat familia. De la începutul anilor 2000, austriacul pasionat de locomotivele de epocă a reînfiinţat tronsonul de cale ferată îngustă care leagă localităţile Crişcior şi Brad, singurul aflat în funcţiune în judeţul Hunedoara.

Demersul său este neobişnuit în judeţul Hunedoara, unde au mai existat căi ferate înguste care puteau fi valorificate turistic, dar planurile anunţate de autorităţi au fost abandonate. Foto: Lucian Ignat

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *