Mizeria din pădurile tăiate la doi pași de porțile Parcului Național Retezat

Deşi nu se află în Parcul Naţional Retezat, ci în imediata vecinătate a limitelor sale, exploatările forestiere înfiinţate pe traseul Nucșoara – Cârnic – Pietrele, pe marginea Drumului Judeţean 667 A îi revoltă pe turiști.

Traseul drumului de pământ, greu accesibil de la Nucşoara la Cârnic şi închis circulaţiei pe sectorul Cârnic – Cabana Pietrele (5 kilometri) este locul principal pe care oaspeții zonei urcă pe traseele din Retezat. Prima dintre eexploatările forestiere se întinde pe aproape un kilometru de-a lungul drumului, în imediata vecinătate a popasului turistic Cârnic, locul unde călătorii care vor să vadă frumusețile Retezatului își lasă mașinile în parcare și pornesc spre refugiile Pietrele și Gențiana, spre culmile și lacurile glaciare. De la Cârnic, aproape în fiecare zi coboară spre Hațeg camioane grele care transportă zeci de metri cubi de lemne de foc.

La un kilometru mai sus, după popasul Cârnic, în vecinătatea Cascadei Lolaia, se întinde a doua exploatare forestieră. De pe versant trași la drum, cu ajutorul cailor nenumărați arbori. Călătorii care urcă în Retezat se arată indignați de mizeria din jurul exploatărilor și de tăierile de copaci, chiar la porțile Parcului Național Retezat. „În timp ce urcam spre cabana Pietrele, între Cârnic şi Lolaia, am găsit mai multe stive de copaci tăiaţi pe marginea drumului şi alte trunchiuri, trase cu ajutorul cailor, din pădure până în drum. Alţi arbori erau încărcaţi în remorca unei maşini, în aşteptarea plecării din zonă”, a povestit un iubitor de natură. Şi alţi turişti au remarcat, în ultimele săptămâni, mormanele de lemne tăiate de pe marginea Drumului Judeţean 667 A.

Informaţii despre tăierile observate în zonă nu au apărut pe pagina on-line inspectorulpadurii.ro, un portal unde sunt înregistrate exploatările forestiere în curs, avizele de transport de lemne şi autorizaţiile de punere în valoare a masei lemnoase din România.

Angajaţii Parcului Naţional Retezat au cercetat la faţa locului dacă tăierile de pădure sunt în aria protejată. „Este o zonă din afara parcului”, au anunţat aceştia. Exploatările forestiere se află însă chiar la limita rezervaţei, în afara PNR, dar nu se supun condiţiilor stricte impuse de legislaţia cu privire la ariile protejate. Odată cu intrarea pe teritoriul rezervației, mai sus de cascada Lolaia, pe traseul de aproape cinci kilometri până la refugiul Pietrele, nu mai sunt urme ale exploatărilor forestiere. Pe de altă parte, legislaţia actuală permite tăieri de pădure şi în anumite zone din parcurile naţionale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouă + zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical         Cum a fost înființat Muzeul Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Scene cumplite în Călan: un bărbat a ajuns în stare gravă la spital, după ce a fost tâlhărit         Cadavrul tânărului dispărut de trei săptămâni în Lacul Cinciș a fost scos la suprafață         Tupeul unui șofer îl va costa scump: a lovit un polițist după ce a fost oprit în trafic         Bărbat condamnat în dosarul morții unui copil de șase ani, din Hunedoara         Polițistă atacată de o tânără într-un bloc din Hunedoara. Agresoarea, mamă a trei copii și însărcinantă, făcea chef în toiul nopții         Adolescentă răpită din Cartierul Muzicanților – Geoagiu         Carte veche din 1863, restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Controale ITM Hunedoara în perioada 27 iulie – 2 august 2020         Proiectul tehnic al construcției unui traseu pentru bicicliști în Deva, scos la licitație publică         Un turist și-a dat ultima suflare pe munte, în Masivul Parâng         Mircea Moloț: „Am îndrăgit mereu Țara Hațegului”         Profesori condamnați pentru purtare abuzivă față de elevi         Șase turiști rătăciți în Masivul Retezat