Mizeria din pădurile tăiate la doi pași de porțile Parcului Național Retezat

Deşi nu se află în Parcul Naţional Retezat, ci în imediata vecinătate a limitelor sale, exploatările forestiere înfiinţate pe traseul Nucșoara – Cârnic – Pietrele, pe marginea Drumului Judeţean 667 A îi revoltă pe turiști.

Traseul drumului de pământ, greu accesibil de la Nucşoara la Cârnic şi închis circulaţiei pe sectorul Cârnic – Cabana Pietrele (5 kilometri) este locul principal pe care oaspeții zonei urcă pe traseele din Retezat. Prima dintre eexploatările forestiere se întinde pe aproape un kilometru de-a lungul drumului, în imediata vecinătate a popasului turistic Cârnic, locul unde călătorii care vor să vadă frumusețile Retezatului își lasă mașinile în parcare și pornesc spre refugiile Pietrele și Gențiana, spre culmile și lacurile glaciare. De la Cârnic, aproape în fiecare zi coboară spre Hațeg camioane grele care transportă zeci de metri cubi de lemne de foc.

La un kilometru mai sus, după popasul Cârnic, în vecinătatea Cascadei Lolaia, se întinde a doua exploatare forestieră. De pe versant trași la drum, cu ajutorul cailor nenumărați arbori. Călătorii care urcă în Retezat se arată indignați de mizeria din jurul exploatărilor și de tăierile de copaci, chiar la porțile Parcului Național Retezat. „În timp ce urcam spre cabana Pietrele, între Cârnic şi Lolaia, am găsit mai multe stive de copaci tăiaţi pe marginea drumului şi alte trunchiuri, trase cu ajutorul cailor, din pădure până în drum. Alţi arbori erau încărcaţi în remorca unei maşini, în aşteptarea plecării din zonă”, a povestit un iubitor de natură. Şi alţi turişti au remarcat, în ultimele săptămâni, mormanele de lemne tăiate de pe marginea Drumului Judeţean 667 A.

Informaţii despre tăierile observate în zonă nu au apărut pe pagina on-line inspectorulpadurii.ro, un portal unde sunt înregistrate exploatările forestiere în curs, avizele de transport de lemne şi autorizaţiile de punere în valoare a masei lemnoase din România.

Angajaţii Parcului Naţional Retezat au cercetat la faţa locului dacă tăierile de pădure sunt în aria protejată. „Este o zonă din afara parcului”, au anunţat aceştia. Exploatările forestiere se află însă chiar la limita rezervaţei, în afara PNR, dar nu se supun condiţiilor stricte impuse de legislaţia cu privire la ariile protejate. Odată cu intrarea pe teritoriul rezervației, mai sus de cascada Lolaia, pe traseul de aproape cinci kilometri până la refugiul Pietrele, nu mai sunt urme ale exploatărilor forestiere. Pe de altă parte, legislaţia actuală permite tăieri de pădure şi în anumite zone din parcurile naţionale.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cadrele medicale din Hunedoara respiră ușurat. Rezultate negative la testele coronavirus         124 de persoane infectate cu coronavirus în Hunedoara         Accident grav pe un câmp din zona Orăștiei         Spargere la un magazin din Lupeni. Hoții au fost prinși în flagrant         Doamnă/domnule doctor, vă respect decizia! La război nu mergi fără pușcă         Amenzi pentru cei care nu poartă măști în Simeria         Încă trei decese ale unor bolnavi infectați și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Câte cadre medicale au fost diagnosticate cu coronavirus         O femeie cu afecțiuni grave, al 11-lea hunedorean pe lista decedaților diagnosticați cu coronavirus         Coronavirus. Vești bune la Spitalul municipal Hunedoara, după testarea cadrelor medicale         Coronavirus: Situația la zi în județul Hunedoara         Spitalul Județean de Urgență din Deva a cumpărat sute de saci pentru cadavre         Misiunile desfăşurate de jandarmii hunedoreni în contextul pandemiei cu coronavirus         Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara