Mitul lui Dracula, scos pe piaţa turistică printr-un circuit al „Castelelor Dracula”

Autorităţile române s-au decis, în sfârşit, să folosească mitul lui Dracula pe post de agent turistic. Asta după ce au conştientizat că Dracula „vinde” pachete turistice în străinătate mai mult decât orice informaţie istorică, oricât de corectă sau interesantă ar fi.

castelÎn consecinţă, autorităţile romane din turism lucrează la un circuit al castelelor din România de care se leagă, într-un fel sau altul, numle lui Vlad Ţepeş, iar turismul istoric ar putea fi promovat în străinătate având mitul lui Dracula ca figura centrală. Asta după ce ministrul pentru IMM-uri şi Turism, Maria Grapini a recunoscut că “din Coreea şi până în SUA, toată lumea m-a întrebat de Dracula. Nu putem să renunţăm la acest mit. (…) Construim şi un circuit al castelelor Dracula, pe unde a fost Vlad Ţepeş”

Iar unul dintre castelele de care se leagă figura lui Vlad Ţepeş este chiar Castelul Corvinilor din Hunedoara, catalogat în anul 2010 drept una dintre cele mai înfricoşătoare destinaţii. De asemenea, Castelul Corvinilor din Hunedoara este recomandat de experţii de la Lonely Planet drept o destinaţie “de vis” şi este inclus în topul celor mai frumoase 10 castele din Europa. Castelul Corvinilor a fost înălţat pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaşti. A fost una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara şi, din acest motiv, castelul a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu.

Mitul contelui Dracula, magnet pentru turişti

Cunoscut şi sub denumirea de Castelul Huniazilor sau Cetatea Hunedoarei, Castelul Corvinilor atrage prin construcţia impunătoare, cu acoperişuri înalte, cu turnuri şi turnuleţe, ferestre înguste cioplite în piatră şi balcoane împodobite cu dantelărie de piatră. După ce şi-a pierdut utilitatea iniţială, castelul a fost restaurat şi transformat în muzeu. Unic în România ca arhitectură, din 2009 şi Dracula şi-a făcut simţită prezenţa între zidurile fortăreţei. Vlad Ţepeş, mai cunoscut peste hotare sub numele de Dracula, nu este chiar străin de meleagurile hunedorene sau de Castelul Corvinilor. Potrivit istoricului Radu Florescu, în 1452 Vlad Ţepeş l-ar fi vizitat pe Iancu de Hunedoara la castel pentru prima dată, iar 10 ani mai târziu Ţepeş, care căuta refugiu după atacul de noapte asupra unei tabere turceşti, a fost judecat şi întemniţat pentru mai bine de un an la castel, după care a avut domiciliu forţat la Vişegrad.  Toate aceste elemente îmbracă acest castel într-o aură de legendă, fie ea înfricoşătoare sau nu, care atrage an de an mii de turişti care vor să vadă istoria Corvinilor la ea acasă.

L-au căutat pe Dracula în catacombele castelului

Anul acesta, Castelul Corvinolor a beneficiat de o puternică publicita nesperată. Zak Bagans, Aaron Goodwin şi Nick Grof, vedetele reţelei de televiziune Travel Channel, au petrecut o noapte în castelul din Hunedoara, căruia i-au explorat  încăperile, temniţele şi catacombele. Totul pentru o ediţie specială a serialului Ghost Adventures, iar documentarul a fost difuzat chiar în noaptea de Halloween. Povestea castelului bântuit a devenit imediat viral pe Internet şi sute de mii de oameni au vizionat fragmente din înregistrare, chiar dacă unele amănunte relatate de producătorii de la Travel Channel nu sunt tocmai conforme cu realitatea. Americanii înfăţişează Castelul Corvinilor ca pe un loc al terorii, bântuit de spiritele morţilor, unde cei care se încumetă să rămână peste noapte pot simţi prezenţa spiritelor care îl bântuie de secole. Realizatorii seriei Ghost Adventurs spun că în temniţele castelului şi-au găsit sfârşitul mii de prizonieri, decapitaţi sau în urma torturilor la care au fost supuşi, iar spiritele acestora ar bântui încă între pereţii fortificaţiei.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara