Mircea Popițiu: „Adevărata valoare a artistului, se știe, o spune istoria artei”

Preferă acuralele sau uleiul în funcție de trăirile sufletești. Ne explică, zâmbind, ce înseamnă să fii un artist plastic bine cotat și susține, cu tărie, că valoare nu ți-o dă apartenența la o anumită organizație nonguvernamentală. Este vorba despre pictorul Mircea Popițiu, care a povestit despre toate acestea în emisiunea Vocea Străzii, la Hunedoara TV.

 

Ziarul Hunedoreanului: Ce preferați? Uleiul sau acuarelele?

Mircea Popițiu: Este o întrebare grea și nu. În funcție de starea sufletească pe care o am la un moment dat, și cred că am spus-o și cu alte ocazii, aleg modalitatea prin care pot să exprim și să dau sufletul unei lucrări prin tehnica pe care o aleg în momentul respectiv. Dacă dorești să exprimi suflet și retină, atunci alegi acuarela. Pentru că are o sensibilitate aparte, te obligă să lucrezi foarte repede. Când este nevoie de culoare aleg uleiul, pentru că îmi dă voie să gândesc, îmi dă voie să mă cercetez. Și, de cele mai multe ori, în ulei aleg teme abstracte sau nonfigurative.

Ziarul Hunedoreanului: Când sunteți fericit ce alegeți?

Mircea Popițiu: Acuarela. Acuarela, pentru că starea aia de bine nu durează mult. Aia durează foarte puțin. Și atunci, starea aia de bine, frumusețea și tandrețea unei flori pe care abia ai rupt-o și ai pus-o într-o vază, aia durează foarte puțin, după care se ofilește. Și treci la altă stare. Și atunci trebuie să alegi acuarela.

ZHD: Ce alegeți când sunteți tulburat?

Mircea Popițiu: Uleiul, pentru că te macini, te gândești, te frămânți. Uleiul îți dă posibilitatea asta. În acuarelă, dacă ai făcut greșit o tușă, ai stricat lucrarea.

ZHD: Ce înseamnă pentru cineva să fie un pictor ”bine cotat”?

Mircea Popițiu: Bună întrebare, pentru că, la ora actuală, nu numai în orașul nostru sau în județul nostru, ci cam peste tot în țară, pe unde am umblat, am întâlnit artiști care spuneau ”sunt un artist bine cotat”. A fi artist bine cotat înseamnă a te vinde la un preț foarte bun. A fi un artist bine cotat înseamnă să ai multe premii, dar aici am o rezervă. Am ajuns la concluzia că multe premii se dau… așa cum se dau. Așa cum se obțin și diplomele de la unele facultăți la ora actuală. Și atunci, pentru mine, un artist bine cotat înseamnă un artist care intră în multe colecții particulare. Eu cred că un artist bine cotat ăsta trebuie să fie. Iar adevărata valoare a artistului, se știe, o spune istoria artei.

ZHD: Ce înseamnă ”artă adevărată” pentru dumneavoastră?

Mircea Popițiu: Pentru mine, arta adevărată înseamnă Renașterea, figurativul. Și eu, în ultima vreme, influențat de facultate, am căutat refugiu și în abstract și în gestual. Dar arta adevărată rămâne arta în care artistul demonstrează ce poate. Poate să facă oricine un punct, dar depinde de context.

ZHD: În zilele noastre, cât din ceea ce face înseamnă marketing pentru un pictor?

M.P.: Ați spus un cuvânt frumos: marketing. Uneori și eu am fost acuzat că fac lucrări comerciale, deși am spus-o și o repet de fiecare dată, că mie îmi place să transpun pe pânză…

ZHD: De ce ar spune cineva că sunt comerciale?

M.P.: Probabil pentru că se cumpără foarte bine. Dar nu asta am vrut să spun. Eu am vrut să spun că orice artist are nevoie de bani, ca să se poată desfășura. Au fost mari artiști care au spus ”dați-mi o fărâmă de pământ și voi face o lucrare, dați-mi puțin cărbune și puțin var și voi face o lucrare”. Dar, totuși, nu e ușor dacă nu ești vândut.

ZHD: Dar pentru asta nu aveți nevoie de un impresar? De un agent? Pentru că să și pictați, să vă procurați materialele, să vă plătiți facturile, sunteți și bunic…

M.P.: …și mai trebuie să îmi organizez și expozițiile. Mai trebuie să fac multe lucruri, dar să știți că niciodată nu m-am plâns de timp. Dacă știi să îți folosești timpul așa cum trebuie…

ZHD: Deci nu aveți un impresar?

M.P.: Nu. Cel mai bun impresar sunt eu. Și nu neg faptul că nu ar fi necesar. Dar la noi în țară încă există un pionierat în acest sens. De ce? Pentru că e axată toată această activitate a artiștilor pe o singură structură, au neglijat.

ZHD: La ce structură vă referiți?

M.P.: Mă refer la Uniunea Artiștilor Plastici din România.

ZHD: Dar dacă eu pictez ceva și mă înscriu în această uniune, înseamnă că sunt pictoriță?

M.P.: Așa cred unii. Eu întotdeauna am demonstrat contrariul, fără să fiu în Uniunea Artiștilor Plastici, abia ieșit din Marină și încă nu aveam nici studiu în acest domeniu, eram numai autodidact, reușisem să organizez expoziții în Bruxelles, la Muzeul Marinei. Nu. Calitatea de membru într-o organizație nu-ți dă niciun drept. Și nu te face nici mai valoros. Valoarea lucrărilor nu ți-o dă atașamentul față de o anumită organizație.

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

19 + optsprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!         ”Comorile naturii” 2019. Elevi din 20 de localităţi s-au întrecut în cunoştinţe despre ariile protejate         VORBE, NU FAPTE! Protest cetăţenesc în Sântandrei, la „Zebra Morții”. Un an de când CJ Hunedoara a trâmbiţat un giratoriu care n-a mai apărut         DUPĂ 12 ANI DE CONTROVERSE Spitalul Judeţean se extinde cu un spaţiu care a stârnit dispute         ADMINISTRAȚIE Ministrul de Interne, interesat de sănătatea prefectului de Hunedoara         Peste 350 de metri cubi de lemn au fost confiscați de jandarmi în 2019         Apel pentru deschiderea de urgență a Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Indicatorul care poate crea o confuzie fatală, ultimul văzut de șoferul mort în accident după ce a circulat pe contrasens         Accident grav în Deva, pe o trecere de pietoni         O elevă a pus Poliția pe drumuri, pentru a-și aduce iubitul înapoi         Interlopi reținuți după ce au intrat peste un tânăr pentru a-l obliga să achite o datorie         Cinematograful Flacăra s-a închis         Tânăr judecat după ce a bătut crunt un polițist         Asfalt pe noua șosea din Masivul Parâng         ACCIDENT MORTAL. Gestul fatal al unui șofer care a greșit intrarea pe DN7         Camion lăsat fără 300 de litri de motorină de un tânăr         Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Boz a fost resfințită         PALATUL VICTORIA. Cine sunt miniștrii Guvernului Orban         Siegfried Mureşan, un hunedorean pentru Guvernul Europei