MIORIŢĂ (O) LAIE… Ciobanii ies în stradă. Deputaţii au votat ca oile

Casta vânătorilor – oamenii aceia cu mulţi bani care au făcut o pasiune din a ucide – au impus în Parlamentul României o lege care falimentează oieritul. Legea vânătorii interzice ciobanilor să scoată animalele din saivan în perioada 6 decembrie – 24 aprilie sub pretextul protejării vânatului, deşi fondul cinegetic a fost hăcuit de masacrele aşa-zişilor vânători care după revoluţie şi-au decimat iresponsabil „obiectul pasiunii” – vânatul. Ciobanii ies în stradă pe 15 decembrie şi, dacă nici aşa nu se-ndreaptă legea, sunt gata să bage oile în curtea Parlamentului

Parlamentarii au luat oieritul la refec, spre faliment. Rămăsese ultima redută ne mătrăşită de politicieni. Industria a fost vândută la fier vechi, iar mineritul îşi trage ultima suflare în Valea Jiului pentru că la Teliuc, Ghelari şi-n Ţara Zarandului i-au pus demult cruce la căpătâi. A venit rândul ciobanilor să se reorienteze spre turism, că asta e ultima modă – tot ce e pe cale să dispară trebuie să se transforme „strategic” în turism. Şi dacă judeţul Hunedoara nu va deveni unul eminamente turistic – hunedorenii au toate şansele să devină turişti pe aceste meleaguri.

„Şi de-o fie să mor…”, fără „câmp”, fără „mohor”

Legea vânătorii a fost promulgată în vară, după ce preşedintele o întorsese la reexaminare în Parlament. Ciobanii – care au şi altă treabă decât să-şi supravegheze aleşii – s-au prins abia acum că-i paşte falimentul din cauza a două amendamente ce îşi produc efectele devastatoare de trei zile. Este vorba despre prevederile de la articolul 23 din lege prin care se interzice „păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie” şi, aliniatul k „permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”.

„Cred că suntem duşi cu capul”

Pavel Iovăneasă este preşedintele Asociaţiei „Retezatul” Haţeg, unde sunt înscrişi 237 de crescători de ovine şi caprine cu peste 23.000 de animale. (În judeţ sunt mai multe asociaţii ale oierilor, dar cele mai bine organizate sunt „Dacia” de la Orştie şi „Retezatul” din Haţeg.) În cursul zilei de ieri, Iovăneasă era bătând pe la înaltele porţi ale dregătoriilor din Capitală. „Am făcut petiţii la toate autorităţile competente. Reglementările impuse ne afectează în orice an, dar mai cu seamă într-un an ca acesta cu secetă, în care furajele au fost de calitate slabă, nu este zăpadă, iar interzisul păşunatului după data de 6 decembrie ne bagă în faliment. Nici măcar pe timpul lui Ceauşescu nu ne-a fost interzis să ieşim cu oile pe păşuni. Şi erau păşunile statului… Iar acum – după 26 de ani de la revoluţie – să vină cineva cu o aberaţie de lege care să ne interzică accesul pe proprietăţile noastre? Cred că suntem duşi cu capul”, spune preşedintele Asociaţiei „Retezatul”.

Din bucata lor de pâine/ muţli parlamentari şi-un câne

Pe de altă parte, limitarea numărului de câini de pază la doi, maxim trei în zonele de munte, li se pare ciobanilor o prostie fără de margini. Nici un oier nu ar hrăni şase-şapte câini, dacă ar fi convinşi că animalele sale sunt în siguranţă şi cu trei dulăi. La stânele din Ţara Haţegului dau iama lupii şi urşii seară de seară, zi după zi. Zilele trecute, o lupoaică cu pui a sfârtecat animale de la patru ciobani. „Ce pot eu să fac? Îi spun ursoaicei să vină singură la stână, să nu-şi ia şi puii că eu nu am decât trei câini… că dacă mai vine şi ea cu trei pui se schimbă raportul de forţe? Înainte de revoluţie câmpurile noastre erau pline de animale sălbatice, de vânat. Nu le-au distrus câinii, că erau turme şi pe vremea aceea mult mai multe decât acum şi fiecare turmă era însoţită de mai mulţi câini. Nu câinii de pază au distrus vânatul. L-au decimat oamenii cu bani care şi-au luat arme, au făcut din vânătoare o pasiune şi fac măcel. În zona de munte animalele sălbatice se înmulţesc an de an. Cu ce le afectează câinii de pază? Vânatul din România nu este decimat de câini, ci de braconieri. La fel ca şi cu pădurile. Sunt păduri care au crescut în zeci – sute de ani, păduri populate cu animale. Nu animalele au distrus pădurile, ci marile corporaţii”, mai spune Iovăneasă.

Miting la Bucureşti pe 15 decembrie

Toţi ciobanii din ţară organizaţi în asociaţii au subscris la petiţia cu care Pavel Iovăneasă (şi alţi câţiva crescători de animale) umbla ieri pe la cabinetele ministeriale, la Avocatul Poporului şi la Cotroceni. „Dorim suspendarea legii ca să nu mai producă efecte imediate. Apoi, noi vrem să se facă modificări, dar să fim şi noi invitaţi la dezbateri, să se ţină cont şi de părerea noastră. Articolele la care am făcut referire (păşunatul şi limitarea numărului de câini, n.red.) trebuie scoase, iar când am vorbit de modificări mă refeream la alte articole de lege care nu sunt corecte din punctul nostru de vedere. Vom organiza un miting în data de 15 decembrie la Bucureşti la care sper că vor participa câteva mii de crescători de animale. Dacă nici aşa nu vom putea să mai scoatem animalele din saivane, atunci vom duce câteva şi la Bucureşti, că – no! – nu mai încap toate-n saivane…”, a mai declarat preşedintele Asociaţiei Retezatul Haţeg.

Cum au votat deputaţii hunedoreni

Animalele (oaia ţurcană în speciale, dar şi celelalte animale domestice) nu pot fi ţinute peste iarnă tot timpul în spaţii închise fără să se îmbolnăvească. Chiar dacă pentru ele nu există încă o reclamă TV care să le recomande 30 de minute de mişcare pe zi…
„Oieritul e una din cele mai străvechi îndeletniciri. Nu o putem desfiinţa acum din cauza prostiei ori neatenţiei unor deputaţi care au putut să voteze această lege aberantă”, este concluzia lui Pavel Iovăneasă. Ar mai fi de adăugat doar mumele deputaţilor (Camera Deputaţilor a fost decizională, acolo s-au pecetluit modificările) care au votat „DA” la Legea vânătorii: Corenl Cristian Resmeriţă, Laurenţiu Nistor, Carmen Hărău, Natalia Intotero, Sorin Marica şi Gheorghe Firczak. Ceilalţi deputaţi hunedoreni au chiulit de la locul de muncă în ziua în care s-a votat legea vânătorii modificată.

Ce prevede exact Legea nr. 149/2015, a vânătorii

La articolul 23, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: (1) În scopul gestionării durabile a faunei cinegetice, se interzic: a) popularea fondurilor cinegetice cu exemplare bolnave, degenerate sau provenind din crescătoriile de vânat destinate altor scopuri; b) lăsarea animalelor domestice libere sau păşunatul cu acestea în fondul forestier; c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie; d) tulburarea liniştii faunei cinegetice în perioada de înmulţire şi creştere a puilor; e) înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic; f) deţinerea neautorizată în captivitate a exemplarelor de faună cinegetică; g) distrugerea sau degradarea instalaţiilor vânătoreşti de orice fel ori a culturilor pentru vânat; h) lăsarea liberă a câinilor de vânătoare sau a celor însoţitori de turme sau cirezi în fondurile cinegetice, altfel decât vaccinaţi sau dehelmintizaţi; k) permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei; i)circulaţia persoanelor însoţite de câini fără a fi purtaţi în lesă, în afara căilor de circulaţie publice din fondurile cinegetice, cu excepţia vânătorilor, poliţiştilor, jandarmilor şi îngrijitorilor de animale; l) depozitarea în teren sau utilizarea în combaterea dăunătorilor vegetali şi animali ai culturilor agricole sau silvice a substanţelor chimice toxice pentru fauna cinegetică, fără luarea măsurilor de protecţie a acesteia şi respectarea normelor tehnice de utilizare a lor; s) abandonarea câinilor şi altor animalele domestice în fondurile cinegetice; ş) lăsarea în libertate a animalelor domestice sau a metişilor acestora, în scopul sălbăticirii”

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
CULTURA PRIETENIEI, PRIETENIA CULTURII heART COUTURE, un proiect al regăsirii prin intermediul artei         14 acțiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată         Șofer de 87 de ani implicat într-un accident mortal         Tragedie în penitenciar. Un polițist a fost găsit mort         Șofer băut oprit după ce a făcut ravagii pe străzile din Petroșani         Violență în familie. Tânără bătută de soț cu pumnii         CNAIR reclamă defecte și degradări pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj -Deva         Igienizarea covorului din casa – mentinerea sanatatii intregii familii         Cearta în familie, una dintre cele mai neobișnuite situații pentru care ai putea avea nevoie de-un împrumut         Castelul Corvinilor a intrat în șantier         Accident grav pe șoseaua Hunedoara – Deva         Un tânăr a furat o mașină și a provocat un accident         PĂREREA SPECIALISTULUI NICULESCU. Este sau nu este fierul vechi adevărata miză la Mintia?         Carmen Hărău : „ Dăncilă a plecat, dar PSD a rămas!”         Drumul județean spre cetățile dacice se dezintegrează vizibil         Imagini spectaculoase cu lupul care a dat târcoale unui grup de turişti în Retezat         Spargere la Kaufland Petroșani         Prețuri promoționale la operațiile de cataractă și dioptrii, cu cele mai bune cristaline multifocale, la Opticline Dr. Angelescu         Un bărbat a murit după ce s-a prăbușit de pe schela unui bloc         Strada Constantin Dobrogeanu Gherea din Hunedoara este modernizată