Minologhion din secolul al XVIII-lea, restaurat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane

După cum bine se știe, activitatea de conservare şi restaurare este inseparabilă de alte activităţi muzeistice, având un rol esențial în protejarea valorilor culturale ale patrimoniului naţional.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane a adus, în ultima perioadă, în atenția publicului, piese restaurate de specialiștii săi, în cadrul  Laboratorului de Restaurare, Investigaţii, Conservare.

Continuăm pe această linie, prin prezentarea unui Minologhion”, apărut la Blaj în anul 1781, parte a colecției de carte veche a instituției noastre.

Formatul, in folio, cuprinde fila de titlu, 1149 pagini + 63 pagini, în total 1214 de dimensiuni L=33,7 cm, l=22,4 cm, este tipărit cu negru și roșu pe două coloane, în chenar din linii, cu 43 de rânduri pe coloană. Gravurile sunt semnate Petru Popovici Râmniceanul tipograf (p.1, p.31, p. 64 unde gravura este datată 1770, p.213 unde gravura este datată 1779, p. 501 unde gravura este datată 1780).

Ornamentele foii de gardă sunt semne tipografice florale ce încadrează titlu, încheiate în partea de sus de o gravură în trei medalioane reprezentând pe Isus Hristos și pe apostolii Petru și Pavel, medalioane situate într-o compoziție florală. Partea de jos a chenarului se închide cu o altă gravură, formată din trei cruci, de asemenea într-o compoziție florală. Alte elemente de ornamentație: de tip frontispiciu, despărțitoare de capitole, viniete, colontitlurile încadrate între semne tipografice florale și inițialele ornate în roșu.

Hârtia manuală de foarte bună calitate are câteva filigrane minunate, de exemplu la pagina 855 un cerb, la pagina 919 apar trei stele încadrate în ramă cu ornament vegetal, iar la paginile duble 989-995 filigranul cuprinde marca morii de hârtie F. Calcinardi și mai sus reapare silueta cerbului amintit”, Bogdan Luminița, Expert Restaurator carte veche- documente.

Vă așteptăm pe pagina de facebook a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva: https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul www.mcdr.ro

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Comentarii FB

comentarii


TAG


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + 5 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara