5.4 C
Deva
joi, aprilie 18, 2024

Minim istoric. Minele viabile din Valea Jiului abia mai scot 4.000 de tone de huilă

Situaţie extrem de îngrijorătoare în Valea Jiului, acolo unde minele viabile abia mai scot zilnic 4.000 de tone, cam cât scotea un singur abataj în vremurile bune ale mineritului.

De vină pentru această situaţie fără precedent este modul în care a fost gestionat mineritul anul trecut, spun oficialii Sindicatului Muntele, iar de suferit are toată lumea. Cărbunele este mult prea puţin pentru ca termocentralele Mintia şi Paroşeni să poată funcţiona, aşa că soluţia este să funcţioneze pe rând. „Este nevoie de mult mai mult cărbune. Nivelul scăzut al producţiei este rezultatul modului în care a fost gestionat mienritul în 2014. Lucrările de pregătire şi investiţiile trebuie făcute cu cel puţin un an înainte”,a explicat Petre Nica, preşedintele Sindicatului „Muntele”. Dacă măcar investiţiile începute ar fi fost finalizate, lucrurile stăteau acum altfel. De exemplu, de la Mina Livezeni ar fi urmat să vină în plus peste 1.000 de cărbune energetic, dar investiţia demarată a fost tărăgănată, din cauză că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedora nu au avut sumele necesare echipării, susținerii și asigurării noii capacități de producție. Şi la fel stau lucrurile şi la celelalte unităţi miniere, aşa că producţia slabă are o cauzalitate clară. Grav este că huila extrasă nu este suficientă pentru ambele termocentrale. De o perioadă scurtă de timp, merg şi Paroşeniul şi Mintia, după ce activitatea celei dintâi a fost oprită tocmai din cauza lipsei de cărbune. Aşa că SE Paroşeni a intrat pentru o bucată de timp în revizii. La repornire, spuen Petre Nica, ar fi trebuit să fucnţioneze doar 72 de ore, pentru reglaje şi probe, însă a fost nevoie de energie electrică pe piaţă şi a rămas în funcţiune. “Paroşeniul avea stocuri de 14.000 – 15.000 de tone de huilă şi a mai primit zilnic anumite cantităţi. La Paroşeni se conumă zilnic 2.200 – 2.400 de tone, aşa că a putut funcţiona”,a precizat liderul Sindicatului Muntele. Dar, de joi, situaţia se schimbă şi Paroşeniul se opreşte din nou, tot pe fondul producţiei extreme de slabe.

Cel mai probabil, termocentrala va rămâne oprită până la mijlocul lunii viitoare, când se preconizează să intre în reparații grupul III de la Mintia.

Iar CEH mai întâmpină o problemă legată de vânzarea producţiei de energie electrică pe aceeaşi piaţă concurenţială cu cele din sistemul hidro sau eolian. Chiar dacă are acces garantat, prin Hotărâre de Guvern, pentru o putere de 200 MWH, nu are şi un preţ garantat, aşa că produce scump şi vinde extreme de ieftin, adânconduşi astfel problemele financiare deja existente. Sindicatul Muntele a solicitat Executivului în repetate rânduri ca, pentru accesul garantat, respectiv pentru cei 200 MWh, Complexului Energetic Hunedoara să i se asigure contravaloarea celor 200 MWh la costurile de producție minime tehnologice ale producătorului de energie pe bază de huilă stabilite de către ANRE, dar nimeni nu a mişcat un deget pentru reglementarea situaţiei.

 

 

Știri Similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stai conectat

17,116FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
7,410AbonațiAbonați-vă
spot_img

Știri Recente

/*ADNOW*/