Minerii protestează în stradă!

Nemulţumiţi de faptul că huila extrasă de ei nu poate fi vândută, minerii de la exploatările neviabile din Valea Jiului protestează, marţi, în faţa sediului Societăţii Naţionale a Huilei, care este şi viitorul sediu al Complexului Energetic Hunedoara.

P3051049Minerii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă  şi asta înainte de 2018, când ar trebui închise capacităţile de producţie. Acţiunea de protest este organizată de Sindicatul “Huila” şi sunt aşteptaţi să participe circa 2000 de angajaţi de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, înglobate în Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Decizia privind organizarea mitingului de protest a fost luată de Biroul Executiv al Sindicatului “Huila”, iar reprezentanţii Primăriei Petroşani au avizat cererea. Mitingul va avea loc între orele 13:30 – 15:30, pe strada Timişoarei, în faţa sediului SNH. La manifestare vor participa şi reprezentanţi ai Sindicatului “muntele”, de la cele 4 mine viabile, pentru că şi aici problemele sunt mari, dar şi pensionarii minieri din Valea Jiului, dar fiind faptul că din 2014 nu vor mai beneficia de aşa-numitele gratuităţi.

Nu au ajuns la o înţelegere

Deşi au avut mai multe runde de discuţii,  conducerea SNIMVJ nu a ajuns la un numitor comun cu oficialii CEH, care nu vor să mai ia producţia extrasă de la minele neviabile, pe motiv că silozurile lor sunt pline. O posibilitate ar exista, din perspectiva celor de la CEH, respectiv trecerea cărbunelui energetic prin preparaţie, însă acest lucru implică alte cheltuieli suplimentare, iar gradul de recuperare este de doar 40%, ceea ce conduce la acumularea de pierderi. De asemenea, neînţelegeri sunt şi asupra preţului de vânzare a huilei. Conducerea Complexului oferă nici 50 de lei/ Gcal, asta deşi s-a convenit cu Uniunea Europeană ca preţul să nu scadă sub 65 de lei/GCal decât dacă ar creşte subvenţia dată pentru închiderea celor trei mine, lucru care nu s-a întâmplat.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × unu =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat         Aparatul RMN de la SJU Deva funcționează         Detalii noi în cazul scandalului care a cutremurat cartierul Micro 5 – Hunedoara         Polițiști trimiși în judecată într-un dosar de proxenetism și abuz în serviciu         Lucrările de reparații a rețelei stradale din Deva au fost scoase la licitație         Tăiere ilegală de arbori         Spărgătorul unui magazin, prins la Vulcan         Scandal monstru pe o stradă din Hunedoara         36 de pacienți suspecți „COVID-19” internați la Spitalul Județean de Urgență din Deva         Florin Oancea: „Am intrat în linie dreaptă pentru achiziționarea imobilului Astoria”         Calea ferată Simeria – Hunedoara, abandonată de doi ani