Minerii protestează în stradă!

Nemulţumiţi de faptul că huila extrasă de ei nu poate fi vândută, minerii de la exploatările neviabile din Valea Jiului protestează, marţi, în faţa sediului Societăţii Naţionale a Huilei, care este şi viitorul sediu al Complexului Energetic Hunedoara.

P3051049Minerii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă  şi asta înainte de 2018, când ar trebui închise capacităţile de producţie. Acţiunea de protest este organizată de Sindicatul “Huila” şi sunt aşteptaţi să participe circa 2000 de angajaţi de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, înglobate în Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Decizia privind organizarea mitingului de protest a fost luată de Biroul Executiv al Sindicatului “Huila”, iar reprezentanţii Primăriei Petroşani au avizat cererea. Mitingul va avea loc între orele 13:30 – 15:30, pe strada Timişoarei, în faţa sediului SNH. La manifestare vor participa şi reprezentanţi ai Sindicatului “muntele”, de la cele 4 mine viabile, pentru că şi aici problemele sunt mari, dar şi pensionarii minieri din Valea Jiului, dar fiind faptul că din 2014 nu vor mai beneficia de aşa-numitele gratuităţi.

Nu au ajuns la o înţelegere

Deşi au avut mai multe runde de discuţii,  conducerea SNIMVJ nu a ajuns la un numitor comun cu oficialii CEH, care nu vor să mai ia producţia extrasă de la minele neviabile, pe motiv că silozurile lor sunt pline. O posibilitate ar exista, din perspectiva celor de la CEH, respectiv trecerea cărbunelui energetic prin preparaţie, însă acest lucru implică alte cheltuieli suplimentare, iar gradul de recuperare este de doar 40%, ceea ce conduce la acumularea de pierderi. De asemenea, neînţelegeri sunt şi asupra preţului de vânzare a huilei. Conducerea Complexului oferă nici 50 de lei/ Gcal, asta deşi s-a convenit cu Uniunea Europeană ca preţul să nu scadă sub 65 de lei/GCal decât dacă ar creşte subvenţia dată pentru închiderea celor trei mine, lucru care nu s-a întâmplat.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − șapte =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Tragedie la intrarea în Petroșani. Două autoturisme s-au ciocnit violent         Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu