Minerii protestează în stradă!

Nemulţumiţi de faptul că huila extrasă de ei nu poate fi vândută, minerii de la exploatările neviabile din Valea Jiului protestează, marţi, în faţa sediului Societăţii Naţionale a Huilei, care este şi viitorul sediu al Complexului Energetic Hunedoara.

P3051049Minerii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă  şi asta înainte de 2018, când ar trebui închise capacităţile de producţie. Acţiunea de protest este organizată de Sindicatul “Huila” şi sunt aşteptaţi să participe circa 2000 de angajaţi de la minele Petrila, Paroşeni şi Uricani, înglobate în Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA. Decizia privind organizarea mitingului de protest a fost luată de Biroul Executiv al Sindicatului “Huila”, iar reprezentanţii Primăriei Petroşani au avizat cererea. Mitingul va avea loc între orele 13:30 – 15:30, pe strada Timişoarei, în faţa sediului SNH. La manifestare vor participa şi reprezentanţi ai Sindicatului “muntele”, de la cele 4 mine viabile, pentru că şi aici problemele sunt mari, dar şi pensionarii minieri din Valea Jiului, dar fiind faptul că din 2014 nu vor mai beneficia de aşa-numitele gratuităţi.

Nu au ajuns la o înţelegere

Deşi au avut mai multe runde de discuţii,  conducerea SNIMVJ nu a ajuns la un numitor comun cu oficialii CEH, care nu vor să mai ia producţia extrasă de la minele neviabile, pe motiv că silozurile lor sunt pline. O posibilitate ar exista, din perspectiva celor de la CEH, respectiv trecerea cărbunelui energetic prin preparaţie, însă acest lucru implică alte cheltuieli suplimentare, iar gradul de recuperare este de doar 40%, ceea ce conduce la acumularea de pierderi. De asemenea, neînţelegeri sunt şi asupra preţului de vânzare a huilei. Conducerea Complexului oferă nici 50 de lei/ Gcal, asta deşi s-a convenit cu Uniunea Europeană ca preţul să nu scadă sub 65 de lei/GCal decât dacă ar creşte subvenţia dată pentru închiderea celor trei mine, lucru care nu s-a întâmplat.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × 1 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ACTUALITATE
ASEDIAŢI DE EVENIMENTE. Garda Cetăţii în acţiune fitness în aer liber la Cetatea Deva         „SCÂRŢ-SCARŢ” PÂNĂ VINERI. Primarul Devei păsuieşte gunoierul cu trei zile         SĂRBĂTOAREA MOŢILOR. Sâmbătă începe Târgul de Fete de pe Muntele Găina         PARLAMENTUL EUROPEAN. Siegfried Mureșan cere aderarea României la spațiul Schengen         Castelul Corvinilor va intra în șantier în luna august         INVESTIȚIE Ce localități din Hunedoara vor fi racordate la noua rețea de gaze naturale         Sistem de supraveghere video pe străzile Simeriei         Autostrada Lugoj – Deva. Cele mai recente imagini aeriene de pe Loturile 3 și 4. Cât mai e de lucru         Emblema de onoare a M.A.I. conferită unui jandarm hunedorean         BINE CĂ N-A VENIT MADONA! Nedeia Vulcăneană l-a prins pe Ile Primarul cu closetul „pe vine”         Grădină urbană pe fonduri UE în zona Grigorescu         O tură de o zi, pe aici, pe-aproape: Deva – Râpa Roșie – Alba Iulia – Ampoița – Giardini di Zoe         Contracte de 15 milioane de euro. Cele mai vizitate monumente istorice din Hunedoara reabilitate pe fonduri UE         CJH PROMITE – PRIMĂRIA DEVA FACE. Chinezii deschid o fabrică de mobilă la Deva         Gara de poveste a municipiului Brad, în șantier de aproape trei ani. Lucrările nu sunt finalizate         Un motociclist a fost lovit de un autocamion pe șoseaua Deva – Lugoj         Ramona Mănescu, propunere ALDE pentru postul de ministru la Externe         Tragedie în Deva         Dosarul electronic la Tribunalul Hunedoara         Patru hunedoreni anchetați pentru braconaj