Minerii blocați de 6 zile în subteranul minei Lupeni au ieșit la suprafață

328

După șase zile de grevă, luni seara, cei aproape 80 de mineri blocaţi de miercuri, 17 februarie, în subteranul Exploatării Miniere Lupeni, la 350 de metri sub pământ, au ieşit la suprafaţă. La poarta minei din Valea Jiului, oamenii, epuizaţi, au fost aşteptaţi de familii, prieteni şi colegi.

De şase zile, circa 80 de mineri de la Exploatarea Minieră (E.M.) Lupeni s-au blocat în subteran, nemulţumiţi că nu au primit salariile restante.

Protestul lor a continuat şi luni, 22 februarie, când 10 dintre oamenii rămaşi în abatajul aflat la 350 de metri sub pământ au intrat în greva foamei. „Mesajul lor a fost clar: nu cedăm până nu primim toţi banii pe carduri. Vrem transportul, vrem tichetele de masă şi vrem banii de căldură! Şi să rămână salariul cum a fost şi până acum: pe 15 avansul, pe 30 plata”, a spus Marius Miron, unul dintre reprezentanţii minerilor.

Tot luni, de la primele ore ale dimineţii, peste 200 dintre colegii lor de la minele Lonea, Livezeni şi Vulcan s-au strâns în curtea Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani. Pentru câteva ore, la Petroşani s-au aflat şi câteva zeci de ortaci de la mina Lupeni, care au decis apoi să îşi continue protestul în faţa sediului E.M. Lupeni.

Luni, 22 februarie, reprezentanţii minerilor de la CEH au avut discuţii cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu ministrul Muncii, Raluca Turcan. În urma discuţiilor, s-a găsit soluţia pentru a plăti salariile, dar şi restul beneficiilor restante, a informat, luni, Prefectura Judeţului Hunedoara.

„Astfel, printr-o Ordonanţă de urgenţă elaborată împreună cu Ministerul Energiei şi publicată deja în Monitorul Oficial se va permite plata salariilor restante. De asemenea se vor aproba prin Hotărâre de Guvern chiar în şedinţa de astăzi (22 februarie) normele metodologice şi procedura de acordare a acestor plăţi. Banii vor fi acordaţi în trei tranşe de plată pentru: Plata salariilor pe trei luni şi a ajutorului de încălzire; acordarea de salarii compensatorii pentru cei care ies la pensie; vor fi plătite tichetele de masă şi transportul la şi de la locul de muncă pentru angajaţi”, a informat Prefectura Judeţului Hunedoara.

În datele de 25 şi 26 februarie, minerii îşi vor putea deja primi drepturile salariale şi o parte dintre beneficiile restante, tichetele de masă şi costurile de transportm arată reprezentanţii Prefecturii Judeţului Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *