Miei şi iezi mai mari pe masa de Paşte

107

Mieii şi iezii vor fi mai mari de Paşti, după ce vremea extrem de caldă pentru această perioadă a dat peste cap ciclul biologic al oilor, dar şi al caprelor. Primii mieluţi sau iezi au apărut pe lume deja din luna decembrie a anului trecut, spre bucuria crescătorilor de mioare, care vor avea un profit mai mare de Paşti.

ieziEste cald afară, mai cald cu câteva grade bune faţă de vremea normală pentru această perioadă. Iar crescătorii de oi şi capre s-au trezit cu mieluţii şi iezii în bătăturã încă din luna decembrie a anului trecut. Un semn clar că la Paşti vom avea de unde alege. Veştile sunt bune atât pentru cei care preferă carnea de miel pe masă, dar şi pentru cei care au înlocuit mielul cu iedul, despre care nutriţioniştii spun că este mai sănătos. Nea’ Gheorghe e de loc din zona Petrilei, acolo unde meseria oieritului se transmite din tată în fiu, iar acesta spune că este pentru al doilea an consecutiv când animalele fată mai repede. „De regulă oile fată de la 1 martie încolo. Anul ăsta e adevărat că au venit mai repede mieii, iar la Paşti vor fi mărişori”, spune bărbatul. Un miel care a venit pe lume în luna decembrie sau la începutul lui ianuarie, de Paşti va cântări cel puţin 15 – 16 kilograme, mai ales că anul acesta Paştele ortodox va fi în data de 20 aprilie. Dacă se năşteau la termenele cunoscute de crescătorii de oi, la Paşti un mieluţ abia dacă ar fi cântărit între 8 şi 10 kilograme, iar diferenţa e atât în avantajul crescătorilor de oi, cât şi al clienţilor.

Comentarii FB

comentarii




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.