Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă

Hidroelectrica SA, Sucursala Hațeg, a scos la licitație publică realizarea studiului de fezabilitate și a documentației de achiziție pentru realizarea unei microhidrocentrale pe barajul Lacului de acumulare Poiana Ruscă. Investiția în studiul de fezabilitate a fost estimată la 120.000 de lei.

Hidroelectrica SA și-a propus să realizeze obiectivul de investiție MHC Poiana Ruscă, pentru a valorifica din punct de vedere energetic debitul de la Barajul Poiana Ruscă, se arată în documentație. Barajul Poiana Ruscă face parte din amenajarea hidroenergetică Bistra – Poiana Mărului – Ruieni – Poiana Ruscă și a fost recepționat în noiembrie 2006. Este construit din beton, în formă de arc, cu nivelul normal de retenție la 631,50 metri deasupra Mării ()mdM și nivelul minim de exploatare la 615 mdM. Acumularea Poiana Ruscă are un volum util de 12,67 milioane de metri cubi și asigură alimentarea Centralei Hidroelectrice (CHE) Râul Alb, având Puterea instalată (Pi) 40 MW și Energia produsă (Ep) de 66 Gwh/an. Debitul de servitute se varsă în albia Rîului Rece.
Pentru realizarea MHC Poiana Ruscă, în 2008 a fost întocmită de ISPH București documentația „Baraj Poiana Ruscă. Studiu de echipare și amplasare MHC pe servitute”, în faza de studiu de prefezabilitate. Soluțiile studiului de prefezabilitate au arătat că investiția este fezabilă și pot fi detaiate la studiul de fezabilitate, se arată în documentele publicate de reprezentanții Hidroelectrica.
Amenajarea MHC Poiana Ruscă va avea ca scop, potrivit Hidroelectrica, valorificarea din punct e vedere energetic a debitului de servitute impus în aval de barajul Poiana Ruscă și realizarea unei microhidrocentrale complet automatizate, inclusiv a vanei de admisie, care va funcționa fără personal permanent de exploatare și care va fi comandată de la casa barajistului, aferentă barajului Poiana Ruscă.
În prezent, alimentarea cu energie electrică a consumatorilor de la barajul Poiana Ruscă se face printr-o LEA (linie electrică aeriană) 20 kv, circuit simplu, iar punctul de delimitare a instalațiilor cu operatorul de distribuție Enel se află la 7,5 kilometri de baraj.

 

Foto: ultramarintm.ro

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

opt + șaisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Rechizitoriul „revoltei din cartierul Micro 6 – Hunedoara”         Mircea Moloț: „Valea Jiului s-a oprit pe drumul către dezvoltare”         Turistă accidentată în zona Bucura, din Masivul Retezat         Ani grei de închisoare pentru un recidivist din Petrila         Cum arată șantierul drumului județean Hunedoara – Călan         Bazinele cu apă minerală de pe Valea Mureșului         Ce trebuie să știe turiștii care vor să urce în Retezat cu mașinile, spre Poiana Pelegii         Tânără tâlhărită de fostul prieten, cu 20 de ani mai mare decât ea         Muzeul mineritului a fost restaurat cu fonduri UE         ADR VEST. Școală din Uricani modernizată cu fonduri UE         ORĂȘTIE. Podul care nu mai leagă comunitatea, ci o desparte         6 august 2020. Omagiu minerilor din Valea Jiului         Ziua Minerului. Povestea revoltei muncitorilor de la Lupeni – 1929         Furturile din Mina Paroșeni nu au leac         Unde trebuie purtată masca de protecție, în municipiul Hunedoara         Conducerea Consiliului Județean Hunedoara solicită măsuri urgente pentru a pregăti unitățile medicale         Sarmizegetusa Regia, vizitată cu masca de protecție pe față         Tineri reținuți în Călan, după ce au tâlhărit un bărbat aflat sub influența băuturilor alcoolice         Cascada Clocota și Germisara, reperele stațiunii Geoagiu Băi         Copil de 6 ani rănit într-un accident pe DN 66. Familia s-a răzbunat pe șofer și pe echipajul medical