Michael Melczer: “Ne pregătim să asigurăm şi iarna viitoare încălzirea municipiului Deva”

Michael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara, a vorbit, pentru Ziarul Hunedoreanului, despre problemele de la Mintia, avertizând că termocentrala se află într-o situaţie critică. Totodată, el spune că a identificat şi soluţii prin care Mintia ar putea să supravieţuiască.

Ziarul Hunedoreanului: Mai aveţi o lună şi câteva zile până vă expiră contractul de management. Ce veţi face după acest termen? Sunteţi la mâna Consiliului de Administraţie?
Michael Melczer: Bineînţeles, că până la urmă Consiliul de Administraţie administrează această societate şi cei de acolo decid parcursul firmei. Ei mă pot revoca. Sau pot continua contractul. E alegerea lor. Nu comentez mai mult.
Ziarul Hunedoreanului: Dar dumneavoastră v-aţi dori să continuaţi?
Michael Melczer: Nu aş vrea să comentez nici acest lucru.
ZHD: Complexul Energetic Hunedoara înseamnă şi Mintia. Care sunt problemele de aici?
M.M.: Instalaţiile şi echipamentele de acolo sunt într-o stare cât se poate de proastă. La Mintia, din păcate, nu s-a făcut nimic.
ZHD: De ce sunt în starea asta?
M.M.: Probabil pentru că banii care au fost la îndemână s-au cheltuit pe alte lucruri. Mintia este jos de tot.
ZHD: Când spuneţi că banii nu s-au cheltuit cum trebuie, mă gândesc că aveţi şi informaţii cu privire la asta. Vă bazaţi pe ceva când spuneţi asta, dar nu vreţi să spuneţi public…
M.M.: De-a lungul anilor au fost foarte multe sume care au intrat în Mintia. Nu este, până la urmă, sarcina mea să iau totul la mână, să văd dacă acum 10-15 ani, ce a intrat acolo şi unde s-a dus. Cred că ar trebui să se ocupe alţii de lucrurile astea. Important este că, la acest moment, Mintia este într-o stare deplorabilă.
ZHD: Definiţi „stare deplorabilă”.
M.M.: Echipamentele abia mai funcţionează. Grupurile energetice sunt cu orele pentru revizii cu mult depăşite, grupul III abia mai funcţionează şi el. Mi-e teamă că nu mai putem trece o iarnă cu grupul III şi de aceea am şi programat o revizie a lui pentru septembrie-octombrie. Este absolut necesar pentru a continua cu Mintia pe cărbune. Celelalte grupuri sunt într-o stare cel puţin la fel de proastă.
ZHD: Problemele de mediu sunt rezolvate?
M.M.: Nu sunt rezolvate. Nimeni nu s-a ocupat de rezolvarea problemelor de mediu la Mintia.
ZHD: Există şansa de a fi rezolvate?
M.M.: La momentul acesta există o stare de urgenţă la Mintia. Sunt foarte puţine variante de a merge înainte. Şi revenim la ceea ce tot spun: trebuie să evităm oprirea Mintiei!
ZHD: Cum?
M.M.: O variantă de evitare este trecerea pe gaz la un grup care este nefuncţional la momentul acesta, lucru care ne-ar da răgazul să rezolvăm prin SIEG problema grupului III şi să-l „updatăm”.
ZHD: Câţi bani costă trecerea pe gaz şi de unde îi veţi lua?
M.M.: Trecerea pe gaz, pentru două cazane, ar însemna undeva până în opt milioane de euro. Banii ăştia i-am putea lua din fonduri proprii, atâta vreme cât încasăm şi ajutor de stat pentru închiderea minelor. Deci s-ar micşora presiunea într-o parte şi am dirija banii spre Mintia, să rezolvăm pe această cale funcţionarea ei un an, un an jumate, doi, până când ajutorul de tip SIEG se va materializa.
ZHD: Într-un alt material vorbeaţi de faptul că mai aveţi un depozit legat de o centrală termică, tot la Mintia.
M.M.: Da. Urgenţa maximă este trecerea pe gaz la grupul II, apoi realizarea unei centrale termice de pornire. Această centrală ar putea asigura şi necesarul de apă caldă pentru municipiul Deva, în timpul verii.
ZHD: Nu pre ar mai fi valabilă varianta cu apă caldă, pentru că există varianta Termocetate la Deva.
M.M.: Da, firma şi-au făcut-o, dar nu cred că au făcut şi instalaţia.
ZHD: Păi instalaţia e a primăriei.
M.M.: Da, este în concesiune dată Mintiei.
ZHD: …concesiune care expiră spre sfârşitul anului. Şi atunci ce veţi face?
M.M.: Înseamnă că primăria nu va avea soluţie pentru Deva, pentru iarna care va veni. Adică nu va avea o altă soluţie decât Mintia. Şi atunci noi trebuie să punem lucrurile sub această formă. Ne pregătim să asigurăm şi iarna viitoare încălzirea municipiului Deva.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Incendiu la un depozit de cărbune al preparaţiei Coroieşti din Vulcan         Ai o bucatarie mica? Tips & Tricks pentru a o organiza intr-un mod eficient!         Rușine! În ultima zi de guvernare, PSD a angajat ca director general la Societatea de Închidere a Minelor pe președintele PSD Petrila!         ”Comorile naturii” 2019. Elevi din 20 de localităţi s-au întrecut în cunoştinţe despre ariile protejate         VORBE, NU FAPTE! Protest cetăţenesc în Sântandrei, la „Zebra Morții”. Un an de când CJ Hunedoara a trâmbiţat un giratoriu care n-a mai apărut         DUPĂ 12 ANI DE CONTROVERSE Spitalul Judeţean se extinde cu un spaţiu care a stârnit dispute         ADMINISTRAȚIE Ministrul de Interne, interesat de sănătatea prefectului de Hunedoara         Peste 350 de metri cubi de lemn au fost confiscați de jandarmi în 2019         Apel pentru deschiderea de urgență a Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Indicatorul care poate crea o confuzie fatală, ultimul văzut de șoferul mort în accident după ce a circulat pe contrasens         Accident grav în Deva, pe o trecere de pietoni         O elevă a pus Poliția pe drumuri, pentru a-și aduce iubitul înapoi         Interlopi reținuți după ce au intrat peste un tânăr pentru a-l obliga să achite o datorie         Cinematograful Flacăra s-a închis         Tânăr judecat după ce a bătut crunt un polițist         Asfalt pe noua șosea din Masivul Parâng         ACCIDENT MORTAL. Gestul fatal al unui șofer care a greșit intrarea pe DN7         Camion lăsat fără 300 de litri de motorină de un tânăr         Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Boz a fost resfințită         PALATUL VICTORIA. Cine sunt miniștrii Guvernului Orban