„Maternitatea” monumentului a fost vândută la fier vechi. La 75 de la sfinţire Coloana Infinitului va fi aniversată în Peştera Bolii

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la sfinţirea Coloanei infinitului, operă a inegalabilului sculptor Constantin Brâncuşi. Momentul va fi marcat de o asociaţie de ecologie, preocupată de păstrarea valorilor locale, precum şi de Primăria Petroşani, dar nu n locaţia unde cu zeci de ani în urmă s-a turnat coloana. Iar asta pentru că vechea uzină UMIROM este istorie!

coloanaSunt 75 de ani de când a fost sfinţită Coloana Infinitului, monument turnat la Petroşani şi amplasat în parcul central din Târgu Jiu. Coloana Infinitului este, probabil, cea mai cunoscută operă a marelui sculptor Constantin Brâncuşi şi printre cele mai importante opere de artă ale acestuia. Aşa că, Asociaţia de Ecologie Petro Aqua din Petroşani a decis să marcheze momentul, iar în sprijinul acestora a venit şi municipalitatea din Petroşani. Astfel, în data de 26 octombrie, la Târgu Jiu va fi lansată o carte despre istoria turnării Coloanei Infinitului în Atelierele Centrale Petroşani, iar la Peştera Bolii se va organiza un concert de muzică folk, susţinut de Formaţia Generaţia Folk din Craiova. Cheltuielile totale generate de aceste manifestări se ridică la suma de 2.400 de lei, conform devizului prezentat de cei de la Petro Aqua, iar Consiliul Localş Petroşani, în calitate de coorganizator, va contribui cu 1.500 de lei din această sumă.

 

Monument turnat într-o fabrică vândută la fier vechi

 

Coloana Infinitului  a fost realizată în anul 1937 în Atelierele Centrale Petroşani, devenite ulterior URUMP, IUMP şi, în cele din urmă, UMIROM . Potrivit datelor vremii, şeful proiectului a fost inginerul Ştefan Georgescu-Gorjan, iar Constantin Brâncuşi a venit de la Paris pentru a supraveghea turna­rea modulelor Coloanei şi a colaborat îndeaproape cu Georgescu-Gorjan. Mai mult, cei doi ţineau legătura prin scrisori, iar inginerului i-a revenit întreaga răspundere a coordonării operaţiilor la Petroşani şi Târgu-Jiu. Documentele şi schiţele celebrei opere expuse la Târgu Jiu ar fi trebuit, cel puţin la nivel declarativ, să fie găzduite într-un muzeu amenajat chiar în incinta UMIROM. Proprietarul uzinei, fostul prefect Aurelian Serafinceanu, promitea public, în 2001, că va înfiinţa la Petroşani Muzeul Coloanei lui Brâncuşi. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, dar din vechea fabrică s-a ales praful. În mare parte, vechile ateliere au fost tăiate şi vândute la fier vechi, după ce Serafinceanu a cumpărat în anul 2000 fosta fabrică de utilaj minier, UMIROM SA.

Constantin Brâncuşi a lăsat în urmă o operă inestimabilă. La Petroşani, în schimb, amintirea sa – modificată nefast de oameni de afaceri – înseamnă dezastru, bani din fier vechi şi promisiunea încă neonorată a unui muzeu în memoria marelui sculptor.

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șapte + paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primarul Marcel Goia, diagnosticat cu noul coronavirus         Mircea Moloț: „Hunedoara trebuie să meargă mai departe!”         A fost găsit trupul fetei de 6 ani, înecată în canalul Streiului         Motociclist lovit de mașină pe DN 7, la Simeria         O CATARAMĂ DIN FIER DESCOPERITĂ LA ARDEU         Fetiță de 9 ani lovită de mașină         Guvernul României a alocat 34,1 milioane lei pentru acoperirea pagubelor produse de inundații în județul Hunedoara.         Căutările fetiței dispărute în canalul de fugă al Streiului, reluate vineri dimineață         Accident mortal pe Autostrada A1, între Deva și Ilia         Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă