Marius Surgent (deputat ALDE): „Nu trebuie să existe derapaje în instituțiile cheie ale statului”

Marius Surgent, deputat ALDE, a vorbit, pentru Ziarul Hunedoreanului, despre rolul Comisiei de Siguranţă şi Apărare Naţională din care face parte, despre problemele din sistem, precum şi despre cât de (ne)implicaţi ar trebui să fie politicienii în astfel de activităţi.

Ziarul Hunedoreanului: Sunteţi în Comisia de Siguranţă şi Apărare Naţională. Ce aţi făcut acolo, de la preluarea mandatului?
Marius Surgent: În Comisia de Apărare am început să lucrăm foarte serios, în sensul că am făcut o vizită la Ministerul de Interne, unde am avut o întâlnire cu doamna ministru şi cu toţi şefii de arme din cadrul Ministerului de Interne. Ne-au fost prezentate atât realizările, cât şi obiectivele pe care le au. Am fost puşi la curent cu problemele cu care se confruntă şi rămâne acum ca, împreună cu colegii din comisie şi cu colegii parlamentari să încercăm să venim în întâmpinarea problemelor.
Ziarul Hunedoreanului: Care sunt aceste probleme? Şi cum aţi putea să le rezolvaţi dumneavoastră, ca parlamentar?
Marius Surgent: Este vorba despre problemele binecunoscute, vizavi de cele două ministere, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne. Pe de o parte, este problema dotărilor materiale, care, de multe ori, nu sunt la nivelul a ceea ce ar trebui să fie pentru aceste două ministere. Să nu uităm că, în subordinea Ministerului de Interne se află Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care are acele ISU la nivel de judeţe. La fiecare solicitare, aceşti oameni au intervenit cu promptitudine, şi-au făcut datoria aşa cum trebuie să şi-o facă. Iar ei se confruntă, pe de o parte, cu o oarecare lipsă de personal, în urma acelei legi apărute anul trecut, care le-a permis cadrelor militare să iasă la pensie de la 48 de ani şi să beneficieze de o pensie destul de consistentă. Normal că foarte mulţi au ales să plece din sistem şi să se pensioneze. Să nu uităm că formarea unor cadre durează ani buni şi, din păcate, putând să iasă de la 48 de ani la pensie, ne-am trezit că cei care erau deja pe funcţii, de la maior în sus, s-au pensionat. Deci au rămas o serie de posturi de conducere care nu sunt acoperite suficient.
ZHD: Cum ar putea fi acoperite aceste posturi?
M.S.: Noi sperăm că prin concursurile care au început să se ţină, printr-o mai bună propagandă făcută. Este clar că aceste posturi trebuie ocupate şi oamenii trebuie pregătiţi. Ştiţi, foarte multă lume se întreabă „dar de ce le-au dat drumul la 48 de ani?”…
ZHD: De ce le-au dat drumul la 48 de ani?
M.S.: Normal că noi gândim aşa, dar au şi ei dreptate: dacă am da timpul în urmă, cei care acum au 48, 50, 52 de ani, sunt cei care au prins nişte perioade destul de grele prin care au trecut aceste ministere: perioade în care salariile erau foarte mici, dotările materiale erau aproape inexistente, ani de zile aceste persoane nu şi-au primit sporurile, nu şi-au primit banii de hrană, nu şi-au primit banii pentru îmbrăcăminte. Erau constrânşi ca, din salariul lor care nu era foarte mare, să îşi cumpere îmbrăcăminte, încălţăminte, să poată merge la serviciu. Deci au trecut prin nişte perioade destul de grele. Între timp au început lucrurile să se mai reglementeze. Bugetele au început să fie mai mari şi cât de cât să reuşească să acopere necesarul în ceea ce priveşte cu ce ar trebui să fie dotat un ofiţer sau subofiţer atunci când merge să-şi preia postul. Dar eu îi înţeleg pe cei care au ieşit la pensie, care au prins acest tren. Au beneficiat de aceste pensii destul de consistente, comparativ cu restul pensiilor din sistemul românesc de pensii. Şi poate că este, oarecum, o recompensă venită mai târziu, pentru anii pe care i-au avut de trudă şi de privaţiuni în desfăşurarea meseriei pe care au practicat-o. Dar trebuie să privim spre viitor şi să facem în aşa fel încât să reuşim să adaptăm cadrul legislativ, în aşa fel încât cele două ministere să poată, într-un timp relativ scurt, să beneficieze de un număr suficient de personal care să asigure îndeplinirea misiunilor şi să facem în aşa fel încât să asigurăm celor care urmează să se încadreze condiţii cât mai bune pentru pregătire şi perfecţionare.
ZHD: Şi cum am mai putea face ca poliţişti, cu funcţii, să nu mai răspundă la ordinele politicului?
M.S.: Cu ani în urmă, influenţa politicului era foarte mare în anumite structuri. Nu era bine. La fel cum nu este bine, pe partea cealaltă, ca anumite structuri să fie scăpate de sub control.
ZHD: Ce înseamnă „scăpate de sub control”?
M.S.: O structură poate fi scăpată de sub control în momentul în care acea structură, pe anumite funcţii de conducere, ajung nişte oameni care profită de informaţiile pe care le au, la care au acces datorită locului de muncă, şi pot transmite acele informaţii în afara instituţiei şi să ajute diferite firme, diferite persoane, pentru a face anumite afaceri. Tocmai de aceea există aceste comisii parlamentare de control. Vedeţi dumneavoastră, aceste instituţii trebuie să fie în subordinea cetăţeanului. Prin cine este reprezentat cetăţeanul în instituţiile statului? În primul rând, prin parlamentari. Şi de aceea, aceste comisii de control şi de supraveghere a anumitor activităţi au rolul de a veghea ca ceea ce se întâmplă în acele instituţii să fie pus în slujba cetăţeanului. Să nu existe derapaje.
ZHD: Din punctul dumneavoastră de vedere, DNA este o instituţie scăpată de sub control?
M.S.: Eu nu aş putea să spun că DNA-ul este scăpat de sub control, ca întreg, fiindcă şi acolo sunt oameni de bună credinţă, sunt profesionişti care îşi fac treaba. Dar, din ceea ce a apărut în mediul public, rezultă faptul că sunt anumite persoane în DNA care, de multe ori, au dus lupta asta împotriva corupţiei cu nişte arme care nu îşi găseau locul în acea instituţie şi că anumite informaţii la care aveau acces au fost folosite pentru a încerca să balanseze, într-o parte sau alta jocul politic, ceea ce este total nepermis. Jocul politic este al cetăţenilor şi al celor care îi reprezintă, aleşilor cetăţenilor.
ZHD: Dar politicul se implică în aceste activităţi. Să nu uităm că procurorii generali sunt numiţi de partea politică.
M.S.: Pentru a accede într-o astfel de funcţie, îţi trebuie şi o foarte bună pregătire profesională. Faptul că tu, pe urmă, ca individ, reuşeşti sau nu să te ţii departe de anumite presiuni sau influenţe care se pot face asupra ta din partea politicului devine deja o problemă care este a ta ca persoană. Normal că pot veni nişte cereri, nişte dorinţe din partea clasei politice, dar trebuie să ştii foarte bine unde trebuie să te opreşti, care este rolul tău şi care sunt informaţiile, competenţele pe care poţi să le foloseşti şi până unde să poţi merge în limita acestor competenţe, în a emite astfel de informaţii, fie de o parte sau alta a clasei politice.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nouăsprezece − paisprezece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara         S-a deschis ștrandul din Hunedoara