I se vinde averea bucată cu bucată! De după gratii, Alin Simota este tot mai sărac!

303

Până va reuşi să iasă din închisoare – fie printr-o sentinţă cu suspendare a executării pedepsei, fie la finalul executării pedepsei pe care o va primi pentru faptele grave pentru care a fost trimis în judecată, fostul miliardar de top 300 va rămâne fără bunuri. Patrimoniul firmelor pe care le administra este scos la licitaţii de către lichidatorii firmelor sale.

simota-20090605-082553Vinovat sau nu de toate grozăviile de care a fost acuzat de procurorii DIICOT, pentru care a fost şi trimis în judecată, Alin Simota este cu siguranţă mult mai sărac. S-au dus vremurile în care patrona un adevărat imperiu financiar, care l-a propulsat în topul celor mai bogaţi români. Acum este aproape scăpătat, cu firmele în insolvenţă sau faliment şi cu bunurile scoase la mezat. Nu numai blocul său deţinut în zona Spitalului de Urgenţă Petroşani este scos la licitaţie în contul creditului contractat la o bancă şi nerambursat, ci şi bunuri ce au aparţinut firmelor sale altă dată cu contracte avantajoase, respectiv Simar SRL, ori Atomis International Prod. Lichidatorul judiciar al societăţii Atomis vinde prin licitaţie publică, în data de 11 octombrie mai multe autoturisme şi autoutilitare ce au aparţinut firmei ex-miliardarului Alin Simota. Este vorba despre o autoutilitară Dacia Drop Side, cu preţ de pornire 5.269 de lei, două autoturisme Dacia, scoase la vânzare fiecare cu preţul de  6.227 de lei, o autoutilitara Dacia Drop Side   evaluată la cel puţin  5.269 de lei, o Dacia Pick Up – 3.919 de lei, un autobuz Volvo – 409.531 lei, o altă Dacie din 2004 – 5.269 de lei, un Microbuz Mercedes  – preţ de pornire 35.358 de lei, o remorcă scoasă la licitaţie pentru suma de 4.180 lei şi o autoutilitara Dacia Drop Side – 6.227 de lei. De asemena, în data de 18 octombrie urmează licitaţia pentru mai multe clădiri şi terenuri, care au aparţinut SC Atomis Internaţional Prod SRL, printre care şi o garsonieră în Petroşani,  o casă în municipiul Deva  şi un chioşc situat în incinta Stadionului Jiul Petroşani. Situaţia firmei este atât de gravă, încât lichidatorul încearcă, aşa cum se spune, să scoată bani şi din piatră seacă, adică vinde tot ce poate: canapele, fotolii, televizoare, uscător mâini, maşină de cafea, cuptor electric sau  aparatură audio.

Datorii către diverşi creditori, dar şi la bugetul de stat are şi SIMAR SRL, firmă care a contractat şi creditul pentru construcţia blocului de locuinţe de lângă spital. Licitaţia organizată la finele lunii trecute a fost reporgramată pentru data de 14 octombrie, după ce nimeni nu a fost interesat de imobilul cu 28 de apartamente (7 pe etaj), 19 garaje şi 16 boxe. Preţul de pornire a licitaţiei este de 5.280.000 lei, exclusiv T.V.A.

Mărire şi decădere

Alin Simota este considerat unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din judeţul Hunedoara. Şi-a început afacerile cu „micul comerţ de frontieră”, adică cu bişniţă în termeni mai puţin romanţaţi, dar în timp lucrurile s-au schimbat, iar afacerile s-au dezvoltat. S-a asociat cu oameni influenţi împreună cu care a dezvoltat afaceri profitabile, cel puţin pentru el, şi aşa a reuşit să ajungă în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri din ţară.  Alin Simota este singurul afacerist din judeţul Hunedoara care a prins mai multe ediţii din Top 300 Capital în ceea ce priveşte averea sa, pe care şi-a câştigat-o în bună parte în urma contractelor profitabile derulate cu companiile din sectorul energetic. Lista firmelor sale este lungă şi patronul clubului de fotbal „Jiul” Petroşani a ştiut să se înconjoare de oameni influenţi, chiar dacă între timp unele dintre afacerile lui au picat. El a deţinut sau deţine părţi sociale în diverse firme înfiinţate împreună cu fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu, care a fost şi naşul său de cununie, dar şi cu fostul prefect PSD de Gorj Toni Greblă. Simota a derulat relaţii comerciale atât în industria minieră, cât şi pe piaţa de energie. Astfel, în 2004 Alin Simota s-a asociat cu Silviu Lucian Boghiu, in SC ELCO SEMN SISTEM SRL, cu sediul în Petroşani, pe strada Gheorghe Doja. Firma se ocupa de afaceri cu calculatoare si alte activităţi legate de sistemul informatic. În luna martie a anului 2005, Simota a înfiinţat SC Atomis Energie SRL, cu obiect principal de activitate „distribuţia si comercializarea energiei electrice”. Sediul firmei a fost înregistrat în Petroşani, pe strada Gheorghe Doja, acolo unde funcţionau deja si celelalte societăţi controlate de el. Conform Deciziei 634/2005, emisa de Autoritatea Naţionala de Reglementare a Energiei, „Atomis Energie” SRL Petroşani a obţinut licenţă de furnizare a energiei electrice. De asemenea, a prins importante lucrări în reţele de înaltă, joasă şi medie tensiune în tot judeţul Hunedoara, printr-o alta firmă deţinută, respectiv „Atomis International Prod” SRL, cu sediul tot în strada Gheorghe Doja din Petroşani, la care activitatea a fost demarată în 1998. Simota a intrat şi în afaceri pe piaţa minieră, a derulat contracte profitabile cu Compania Naţională a Huilei Petroşani, transformată ulterior în SNH, prin firmele sale, prin care a câştigat sute de miliarde de lei vechi, pe diverse domenii de activitate.  De asemenea, s-a asociat şi cu Toni Grebla, fost prefect PSD de Gorj şi director al Patromin Cei doi au deţinut părţi sociale la Utilenergetica, cu sediul în Voluntari, judeţul Ilfov, care s-a înfiinţat în 4.05.2005 cu o mulţime de obiecte de activitate legate, mai ales, de comerţul cu ridicata. Iar contractele prinse pe încrengătura de firme patronată de el au fost mai mult decât generoase, iar de cele mai multe roi banii au venit de al bugetul de stat.

Şi, dacă tot avea suficienţi bani, a făcut pasul către politică. În 2008 s-a înscris în PNL şi a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Petroşani. Nu a reuşit să îl învingă pe Tiberiu Iacob – Ridzi, dar a creat în schimb un imens scandal în jurul numelui lui. A ajuns, însă, consilier judeţean şi a început afacerile cu banii statului pe lucrări licitate…cu Consiliul Judeţean ori cu administraţiile locale. În 2012 trece în politica locală, ca şi consilier la Petroşani, iar anul acesta din politică a ajuns direct în arest cu acuzaţii grave la adresa lui.

Acuzat de fapte extrem de grave

Rămas şi fără susţinere politică după ce a fost ridicat de mascaţi, Alin Simota ajunge din miliardar inculpat, iar la finele lunii septembrie a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alte 13 persoane. Toţi sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui  grup infracţional organizat,  lipsire de libertate, şantaj în formă continuată, cămătărie în formă continuată, trafic de persoane în formă continuată, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals în declaraţii în formă continuată, instigare la vătămare corporală gravă, fiind sesizată Curtea de Apel Alba Iulia, ca instanţă competentă. „În fapt, inculpaţii, în perioada anilor 2006 – 2012, au constituit un grup infracţional organizat, specializat în comiterea unor infracţiuni de şantaj şi fapte de violenţă. Gruparea a acţionat în principal pe raza judeţului Hunedoara, unii dintre inculpaţi fiind prosperi oameni de afaceri din Valea Jiului, administrând societăţi comerciale şi finanţând activitatea unui club de fotbal (n.r. Jiul Petroşani), ai cărui jucători au fost şantajaţi pentru a renunţa la drepturile financiare pe care le aveau asupra clubului. Practic,  inculpaţii îi obligau pe jucători să semneze convenţii nereale prin care se reziliau de comun acord contractele dintre clubul din Petroşani şi aceştia, părţile nemaiavând pretenţii una faţă de cealaltă începând cu data convenţiei de reziliere”, precizează procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Procurorii de crimă organizată au stabilit că grupul organizat era structurat în paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă”, cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Hunedoara. În acest dosar extrem de complex sunt nu mai puţin de 16 persoane vătămate, care au avut nevoie de 60 – 100 de zile de îngrijiri medicale. Pe de altă parte, mai spun procurorii din anul 2008 membrii grupării au fost implicaţi şi în comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, fiind îndrumaţi în acest sens de complici angajaţi în sistem. Prejudiciul creat astfel a fost de 400.000lei şi 100.000 euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii. Iar ca banii intraţi în conturile grupării să fie cât mai mulţi, s-a ajuns şi la cămătărie, împrumuturile  fiind acordate cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, de până la 20 %. În cazul în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violenţă verbală şi fizică, fiind deposedaţi  de  bunuri mobile sau imobile şi sume de bani, sau trimişi forţat la muncă, în Libia, au spus reprezentanţii DIICOT. Dosarul se află pe rolul magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, cu termen de judecată în data de 15 octombrie.

 

 

 

 

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.