Marea investiţie de la Castelul Corvinilor se lasă așteptată de un an și jumătate

A trecut un an şi jumătate de când Agenţia de Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Hunedoara au semnat contractul de finanţare al celui mai important proiect derulat în Hunedoara pe fonduri de la Uniunea Europeană, restaurarea Castelului Corvinilor.

Proiectul investiţiei estimate la cinci milioane de euro a fost depus la ADR Vest în vara anului 2016, iar în luna mai a anului trecut, a fost semnat contractul de finanţare.

Municipalitatea a scos proiectul la licitaţie publică, dar până în noiembrie 2018, de cinci ori, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a respins publicarea documentaţiei de atribuire pentru lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor. Motivul a fost, potrivit reprezentanţilor Primăriei, că administraţia locală a solicitat ca firmele înscrise la licitaţie să fie evaluate atât după preţul cel mai mic, cât şi după experienţa în lucrări de restaurare şi consolidare de monumente istorice clasa A. În cele din urmă Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice a acceptat criteriile pe care Primăria Hunedoara a dorit să le impună celor care participă la licitaţia publică.

În luna iunie a acestui an, Primăria Hunedoara anunţa că două firme s-au calificat pentru derularea investiţiei. Câştigătoarea a fost declarată SC Corint, însă licitaţia pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a fost contestată de SC Coral la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiei. Coral a solicitat, printre altele, reluarea procedurii de evaluare a ofertelor prin reevaluarea ofertei depusă de S.C. Corint S.R.L. şi stabilirea ofertei câştigătoare prin aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”.

În luna septembrie, CNSC a admis contestaţia formulată de de SC Coral SRL şi a luat, în final, decizia de a obliga Primăria Hunedoara să anuleze raportul procedurii de atribuire nr. 57707/14.08.2018 şi să dispună reevaluarea ofertei depusă de SC Corint SRL.

După reluarea procedurilor de analizare a dosarelor, nici până în prezent nu a fost declarat un câştigător al licitaţiei. Cel mai probabil, abia anul viitor vor putea începe lucrările de reabilitare.

Cinci milioane de euro de la UE, pentru castel
Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara, monument istoric de clasa A” are o valoare de aproape cinci milioane de euro şi este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţonal Regional. Lucrările se vor derula pe 28 de luni şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje boisia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

douăzeci + 17 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani         Accident produs de un șofer de 82 de ani         Hoț capturat de polițiști         Traseul spre Lacul Zănoaga în atenția Salvamont Hunedoara         Psaltire din 1751 restaurată la Muzeul Civilizației Dacice și Romane – Deva         Bilanțul pagubelor materiale produse de inundații în județul Hunedoara         Cele două turnuri locuință ale Cetății dacice Costești din Munții Orăștiei vor fi protejate și reabilitate         Accident grav pe șoseaua Hațeg – Petroșani, produs de o tânără de 18 ani. Motociclist în stare gravă la spital         Astăzi începe campania de dezinsecție terestră la Deva!         Gospodării inundate în Silvașul de Sus