Marea investiţie de la Castelul Corvinilor se lasă așteptată de un an și jumătate

A trecut un an şi jumătate de când Agenţia de Dezvoltare Regională Vest şi Primăria Hunedoara au semnat contractul de finanţare al celui mai important proiect derulat în Hunedoara pe fonduri de la Uniunea Europeană, restaurarea Castelului Corvinilor.

Proiectul investiţiei estimate la cinci milioane de euro a fost depus la ADR Vest în vara anului 2016, iar în luna mai a anului trecut, a fost semnat contractul de finanţare.

Municipalitatea a scos proiectul la licitaţie publică, dar până în noiembrie 2018, de cinci ori, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice a respins publicarea documentaţiei de atribuire pentru lucrările de restaurare a Castelului Corvinilor. Motivul a fost, potrivit reprezentanţilor Primăriei, că administraţia locală a solicitat ca firmele înscrise la licitaţie să fie evaluate atât după preţul cel mai mic, cât şi după experienţa în lucrări de restaurare şi consolidare de monumente istorice clasa A. În cele din urmă Agenţia Naţională a Achiziţiilor Publice a acceptat criteriile pe care Primăria Hunedoara a dorit să le impună celor care participă la licitaţia publică.

În luna iunie a acestui an, Primăria Hunedoara anunţa că două firme s-au calificat pentru derularea investiţiei. Câştigătoarea a fost declarată SC Corint, însă licitaţia pentru reabilitarea Castelului Corvinilor a fost contestată de SC Coral la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiei. Coral a solicitat, printre altele, reluarea procedurii de evaluare a ofertelor prin reevaluarea ofertei depusă de S.C. Corint S.R.L. şi stabilirea ofertei câştigătoare prin aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate-preţ”.

În luna septembrie, CNSC a admis contestaţia formulată de de SC Coral SRL şi a luat, în final, decizia de a obliga Primăria Hunedoara să anuleze raportul procedurii de atribuire nr. 57707/14.08.2018 şi să dispună reevaluarea ofertei depusă de SC Corint SRL.

După reluarea procedurilor de analizare a dosarelor, nici până în prezent nu a fost declarat un câştigător al licitaţiei. Cel mai probabil, abia anul viitor vor putea începe lucrările de reabilitare.

Cinci milioane de euro de la UE, pentru castel
Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Judeţul Hunedoara, monument istoric de clasa A” are o valoare de aproape cinci milioane de euro şi este finanţat din fonduri de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţonal Regional. Lucrările se vor derula pe 28 de luni şi vizează reabilitarea obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrării în prima cetate, Turnul vechi de poartă, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Toboşarilor, Fântana, Capela, Groapa Urşilor, Bastionul muniţiilor, Galeria suspendată, Turnul Nje boisia.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu