Mare atenţie la porcul cumpărat de pe marginea drumului

Chiar dacă preţurile sunt atractive şi mai mici decât în magazine sau la piaţă, aveţi mare grijă de unde cumpăraţi porcul de Crăciun. Medicii atrag atenţia că o carne netestată poate duce la îmbolnăviri grave şi chiar la deces.

porciPorcii de Crăciun se vând direct din coteţ ori chiar de pe marginea drumului. Stâlpii sunt plini de anunţuri de acest gen, iar preţurile sunt atractive. În viu, un kilogram de carne de proc se vinde cu 12 – 15 lei şi, dacă se negociază la sânge, preţurile pot să scadă chiar şi al 10 lei/ kilogram. Iar cum populaţia este tot mai săracă şi tentaţia este pe măsura golului din buzunare. Medicii ne sfătuiesc, însă, să fim cu mare atenţeu de unde cumpărăm porcul şi neapărat să ducem carnea la analize, ca să nu transformăm bucuria în targedie.  „Rugămintea instituţiei noastre este ca aceşti doritori de carne de porc să vină după aceea să facă, obligatoriu, analiza trichinescopică. Astfel evităm îmbolnăvirile, necazurile ulterioare, iar acest examen este obligatoriu. Noi recomandăm totuşi ca doritorii de carne să îşi şi-o procure din punctele verificate şi autorizate sanitar – veterinar, să evite cumpărarea cărnii de proc dintre blocuri sau din alte zone pe care nu le cunoaştem şi unde nu există garanţia că animalele sunt crecsute în condiţii optime”, a declarat dr. Octavian Popescu, şeful Circumscripţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Petroşani.

Valea Jiului a fost ani de zile “polul” cazurilor de trichineloză, mai ales după 1990, când s-au înregistrat chiar şi decese în rândul consumatorilor. Acum, numărul de cazuri a scăzut foarte mult, iar reprezentanţii DSV îş doresc ca lucrurile să rămână aşa. “De 10 ani, incidenţa este sub 0,01%. Asta este un fapt îmbucurător, dar trebuie să fim vigilenţi în continuare”, a mai spus dr. Popescu. O analiză costă 15 lei, iar instituţiile de specialitate au în această perioadă program prelungit.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru − 3 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Apel către firmele din județ care pot produce echipamente medicale sau biocide         Castelul Corvinilor rămâne închis publicului. Evenimentele din aprilie și mai, anulate         Încă un deces al unui pacient cu boli grave, dar și cu coronavirus, în județul Hunedoara         Contracte de 30 de milioane de lei semnate cu ADR Vest pentru Deva și Hunedoara         Restricții de circuație pe podul de la Șoimuș (DN 76)         Activitățile muzeelor din județul Hunedoara rămân suspendate         Peste 3.000 de oameni sunt în izolare în județul Hunedoara         Amenzi în valoare de 330.000 de lei date de Garda de Mediu în județul Hunedoara         Cadrele medicale vor putea fi cazate la Secția de Recuperare de la Baia Sărată – Deva         100 de cazuri de coronavirus înregistrate până acum în județul Hunedoara         Din 10 aprilie, la Spitalul din Deva vor putea fi realizate testări COVID 19         O companie din Haţeg a donat 10.000 de măşti mai multor spitale şi instituţii publice         Un strop de speranță la Spitalul Județean de Urgență Deva         Numărul cazurilor de coronavirus în România se apropie de 2.500         Primarul Marcel Goia face apel la localnici pentru a ține o zi de post și rugăciune         MINISTERUL SĂNĂTĂŢII. Patru spitale suport pentru judeţul Hunedoara         Alți doi pacienți decedați în spitalele hunedorene aveau și Covid 19         NIMIC DESPRE COVID. Traseu pentru biciclişti, cu fonduri europene la Deva         ANUNŢ! În atenția devenilor care solicită beneficii de asistență socială         293 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus în România