Malurile Lacului Cinciș, o rampă uriașă de gunoi

Pe malul „Tătăuşului” – un cătun afundat în pădure în care mai locuieşte o familie, dar care a dat numele zonei – turiştii nu pot ajunge cu maşinile, ci doar pe jos, pe potecile pădurii, sau cu bărcile. Gunoaiele purtate la mal de ape şi-au găsit însă, mai repede, loc aici.

Ocupă o fâşie de cel puţin cinci kilometri care înconjoară barajul şi se adună în mormane în micile „golfuri” ale sale, la gurile de vărsare ale izvoarelor şi în locurile pescarilor. Volumul lor este impresionant, iar în ultimii ani aproape nimeni nu s-a arătat interesat să le strângă. În afara nenumăratelor peturi plutitoare şi doze de bere, la mal pot fi văzute cauciucuri, piese de maşini şi de mobilier abandonate şi gunoaie menajere.

Autorităţile locale au aşezat Lacul Cinciş „la loc de cinste” înter atracţiile turistice ale Hunedoarei, localnicii se mândresc cu „litoralul hunedorenilor”, pescarii se laudă adesea cu capturile impresionante de peşte din lac, iar proprietarii de pensiuni şi case de vacanţă de pe malul drept lacului profită din plin de frumuseţea sa, însă aproape nimeni nu s-a arătat interesat de îngrijirea lui.

Lacul Cinciş a fost creat la începutul anilor 1960, în vecinătatea Hunedoarei, pentru a fi folosit ca sursă de alimentare cu apă a municipiului şi a combinatului siderurgic. La construcţia barajului, vetrele a cinci sate de la poalele Munţilor Poiana Ruscă au fost inundate pentru a face loc unuia dintre cele mai întinse lacuri artificiale. În deceniile următoare înfiinţării sale, Cincişul al cărui luciu de apă se întindea pe 260 de hectare, a devenit unul dintre cele mai populare locuri de agrement din judeţul Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

10 − nouă =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Polițistul Florin Bolosin, trecut în rezervă. Ce spune despre munca în Poliție         A fost reluată susținerea probei practice a examenului pentru obţinerea permisului de conducere         140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara         Accident rutier pe Autostrada A1 Deva – Sebeș         Parcare nouă, construită la Spitalul municipal Hunedoara         Bugetare participativă: START VOT pentru ideile devenilor         Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Deva a fost deschis integral         Opticline Dr. Angelescu – Inițiativă dedicată medicilor din Spitalul Deva         Ce măsuri s-au luat în Hunedoara, înainte de întoarcerea elevilor la școală         Un muzeu al trenulețelor se deschide în Hunedoara         Lemne expediate ilegal de o firmă din Orăștie         Povestea unui inel deosebit, descoperit la Micia         Coronavirus, situația la zi prezentată de Prefectura Hunedoara         RECOMANDĂRI ALE POLIȚIȘTILOR, PENTRU O MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ         Accident pe Bulevardul Dacia. Un șofer „și-a spart” bolidul într-o intersecție         Moment festiv la I.S.U. Hunedoara         6 pacienți confirmați „COVID-19” internați la SJU Deva         Ceremonie la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara         Mircia Muntean și-a găsit de lucru         CFR repune în circulație trenurile al căror trafic a fost suspendat