Mai puțini elevi, mai puține clase. Câte clase a noua ar putea fi desființate, potrivit planurilor IȘJ Hunedoara

Mai puțini elevi, mai puține clase: un proiect al Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara vizează ca de la începutul anului şcolar 2021 – 2022, numărul claselor a noua din liceele hunedorene să fie redus cu 32 de clase. Motivul îl reprezintă scăderea numărului de absolvenţi de clasa a opta din judeţ, de la circa 3.300 în 2020, la circa 2.400 potrivit estimărilor reprezentanţilor IŞJ Hunedoara.

Inspectorul şef Ilie Pârvan, şeful IŞJ Hunedoara, a precizat că scăderea cu circa 1.000 a numărului de absolvenţi de clasa a opta va duce la reorganizarea claselor a noua.

Astfel din aproape toate liceele hunedorene numărul claselor a noua se va reduce. Vizate sunt, însă, în primul rând unităţile şcolare cu performanţe mai slabe ale elevilor. Proiectul anunţat de conducerea IŞJ Hunedoara a stârnit nemulţumiri în rândul profesorilor de la unele dintre unităţile şcolare unde se reduce numărul claselor, deşi, susţine Ilie Pârvan, dascălii nu vor fi afectaţi material.

Printre cei nemulţumiţi s-au arătat profesorii de la Liceul de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, unde proiectul IŞJ prevede reducerea numărului de clase a noua de la trei, la două, începând din anul şcolar următor. Dascălii au anunţat chiar un protest, vineri, în faţa sediului IŞJ Hunedoara, însă au renunţat ulterior la demers.

Situaţia prezentată de IŞJ Hunedoara nu a rămas deocamdată definitivă, pentru că o nouă reorganizare ar putea avea loc, odată cu reducerea la 24 a numărului de elevi din fiecare clasă.

În ciuda scăderii numărului de elevi nu vor fi desfiinţate şcoli în judeţul Hunedoara, mai precizează Ilie Pârvan, în schimb a fost înfiinţată o şcoală, la Birtin, comuna Vaţa de Jos.

În judeţul Hunedoara, în ultimii ani, numărul copiilor şi al tinerilor a scăzut constant. La 1 ianuarie 2012, populaţia rezidentă cu vârsta cuprinsă între 0 şi 19 ani în judeţ era de aproape 82.000 de persoane. La 1 ianuarie 2020, potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică, a ajuns la 72.549 de persoane.

Comentarii FB

comentarii
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Ziarul Hunedoreanului