Lucrări pe „drumul marmurei”, care leagă județele Hunedoara și Caraș-Severin, prin Ținutul Pădurenilor

Au trecut 7 ani de la inaugurarea șoselei Toplița – Lunca Cernii de Sus, un drum județean din Ținutul Pădurenilor construit în perioada 2010 – 2013 printr-o investiție a Consiliului Județean Hunedoara, finanțată de Uniunea Europeană. Traseul său de 30 de kilometri se încheie la limita județelor Hunedoara și Caraș-Severin, iar în ciuda promisiunilor din ultimii ani, autoritățile din județul Caraș-Severin nu au mai continuat modernizarea drumului pe sectorul de 10 kilometri de la capătul șoselei hunedorene până în localitățile Rusca Montană și Rușchița.

Abia de câteva zile, în prag de alegeri locale, bucata de drum județean care traversează pădurile și crestele de la poalele Vârfului Rusca, ca o punte peste munți între județele Hunedoara și Caraș-Severin, a intrat în reparații. Primăria comunei Rusca Montană a fost trimis câteva utilaje cu pietriș pentru a efectua lucrările, astfel încât sectorul de drum de pământ să fie accesibil autovehiculelor.

„Așa cum știți, acest drum judeţean a fost construit pe fonduri europene pentru a lega Hunedoara de Caraş-Severin şi a uni satele din Munţii Poiana Ruscăi, dar a fost realizat doar în județul Hunedoara, oprindu-se în mijlocul pădurii, la intrarea în județul nostru. Dacă nu am reușit în numeroasele demersuri făcute către Consiliul Județean Caraș-Severin, ca să continue acest drum și în județul nostru, am luat inițiativa “de unul singur”, dar cu sprijinul conducerii actuale a Carierei de marmură din Rușchita, care este receptivă la problemele comunității noastre, precum și a unor oameni inimoși, curajoși, șoferi adevărați, din Rusca Montană (…). Astfel, ieri, după o muncă uriașă, am reușit să deschidem drumul blocat de viitură de la cabana silvică și am reparat în mare traseul până în județul Hunedoara. Cea mai mare problemă a traseului este panta din amonte, cu mare greutate am ajuns sus, dar am curățat foarte bine acostamentul, l-am lărgit foarte mult și s-a redus din înclinarea pantei. O veche prietenie cu un om deosebit, primarul Comunei Lunca Cernii, a făcut să ne întâlnim în pădurea de pe limită și să hotărâm împreună modul în care să amenajăm până la final acest drum, de mare interes pentru toți cetățenii celor două comune vecine și prietene”, a anunțat primarul comunei Rusca Montană, Adorian Solomonesc.

Satele celor două comune din Munții Poiana Ruscă sunt legate de câteva drumuri forestiere de 10 – 12 kilometri, care traversează creste, păduri şi văi, drumuri bătătorite de-a lungul timpului de carele şi paşii localnicilor care le străbăteau pentru a ajunge la târgurile de animale, la exploatările de pădure, minele şi carierele de marmură din Ţinutul Pădurenilor şi din Munţii Poiana Ruscă. Cel mai accesibil dintre ele porneşte de la Gura Bordului, locul unde se termină asfaltul spre satele Rusca Montană şi Ruşchiţa (Caraş Severin), aflate la 10 kilometri, faimoase datorită marmurei de Ruşchiţa.

Scurtătura prin munţi, de la Gura Bordului spre Rusca Montană începe de la capătul şoselei Topliţa – Lunca Cernii de Sus – limita judeţului Hunedoara cu judeţul Caraş Severin. Drumul județean asfaltat, de 30 de kilometri a fost inaugurat în 2013, fiind construit cu ajutorul fondurilor europene accesate de Consiliul Județean Hunedoara, pentru a scoate din izolare satele de pe Valea Cernei, din judeţul Hunedoara. Se opreşte însă la marginea pădurii, acolo unde un panou anunţă intrarea în judeţul Caraş-Severin. De aici, călătorii care se îndreaptă spre Rusca Montană pot porni pe jos, cu biciletele sau cu maşinile 4×4, pe drumul forestier spre Rusca şi Rusca Montană. Autorităţile din Caraş – Severin au anunţat din 2013 că vor asfalta acest tronson de 10 kilometri până în satul Rusca Montană, însă nu au mai făcut-o.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!