Lovitură grea pentru ţapinarii care nu respectă normele de mediu

Cei care nu respectă regulile în exploatarea lemnului vor fi mai aspru pedepsiţi. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a vorbit despre necesitatea unui nou Cod Silvic, în contextul ţapimarilor din Estul Văii Jiului, care otrăvesc apele prin activitatea lor.

PadureMinistrul Mediului, Attila Korodi, este de părere că sistemul denumit Radarul Pădurilor, combinat cu viitorul Cod Silvic vor ajuta ca pe piaţa exploatărilor de lemn să rămână doar jucătorii serioşi, dispuşi să respecte legislaţia în domeniu. „Deja este în aplicare sistemul denumit Radarul Pădurilor, care înseamnă o limitare foarte mare a infracţionalităţii, iar dacă infracţionalitatea scade, rămân jucătorii serioşi pe piaţă. În plus, sper ca la începutul iernii să se voteze noul Cod Silvic, să se dea o coerenţă, pentru că la ora actuală exploatarea de zonă forestieră trebuie văzută ca orice exploatare industrială, care trebuie să aibă reguli clare. Este necesar ca şi activitatea de şantier să se desfăşoare în condiţii legale”, a declarat Korodi, în contextul. Problemelor create de firmele care exploatează lemnul în Estul Văii Jiului şi otrăvesc apele. Cel mai prejudiciat este operatorul ed apă şi canalizare din Valea Jiului care se vede nevoit, periodic, să cheltuiască sume importante pentru reactivi, aşa încât apa să redevină propice consumului uman.

Problema ţapinarilor din zona Taia – Jieţ, de lângă Petrila, datează de ani de zile şi nu şi-a găsit rezolvarea nici după intervenţiile Gărzii de Mediu, care a aplicat numeroase amenzi. De câte ori plouă abundent, problemele se repetă fix în aceleeaşi zone unde s-a exploatat masa lemnoasă. Cei care exploatează pădurile în Estul Văii Jiului tulbură apele şi nu o dată a fost nevoie ca staţiile de tratare a apei să fie oprite din această cauză, ori săs e folosească mari cantităţi de reactivi. Exploatările forestiere din Estul Văii Jiului, mai sus de Petrila, au creat an de an probleme populaţiei şi furnizorului de apă potabilă, iar când turbiditatea creşte foarte mult, oamenii riscă să rămână fără apă la robinete.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − zece =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara