„Lopătarii” le râd în nas paznicilor plătiţi de CEH cu aproape 8 milioane de lei

*Viciile de organizare deschid porţile hoţilor

Hoţii de cărbune dau atacul la trenurile cu huilă ziua în amiaza mare, profitând de viciile de organizare. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara  plătesc o firmă de pază, care să stea cu ochii şi pe garniturile cu cărbune, dar sâmbăta trenurile sunt la cheremul „lopătarilor”.

carbune.hotiTrenurile încărcate cu huilă care vin de la Mina Lonea sunt atacate, din mers, de hoţii de huilă, care îşi încarcă sacii nederanjaţi de nimeni. Linia de cale ferată şerpuieşte prin zone nelocuite până ajunge în zona fostei Preparaţii Petrila, aşa că doritorii de huilă se pot servi în voie din vagoane, în care se urcă din mers încă de când trenurile ies pe poarta unităţii extractive. Sacii cu huilă sunt aruncaţi apoi din tren şi recuperaţi ulterior de pe traseu. Culmea, în tot acest timp, Complexul Energetic Hunedoara plăteşte o firmă specializată pentru paza obiectivelor miniere, iar în atribuţiile acesteia intră şi însoţirea garniturilor încărcate cu huilă. „Lopătarii”, aşa cum au fost numiţi hoţii de huilă”, au găsit însă o portiţă, care să le asigure prada fără să aibă de suferit sau să se joace de-a hoţii şi vardiştii cu paznicii. Dau atacul în week-end, atunci când trenurile rămân la cheremul lor şi par să ştie mai bine programul chiar şi decât minerii din subteran. „La Mina Lonea avem post de pază, care însoţeşte şi vagoanele cu huilă”, spune Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţine Exploatarea Minieră Lonea.

„Portiţa” de care profită hoţii

De asemenea, Dacian Zamfir, directorul minei Lonea confirmă existenţa postului de pază pe vagoane şi spune că însuşi şeful de obiectiv însoţeşte trasa cu cărbune până ajunge să fie predată transportatorului GFR, care o duce spre beneficiari. Există însă o hibă, de care profită din plin hoţii de huilă. „Contractul de pază este încheiat pe zilele lucrătoare. De regulă, în week-end nu se lucrează, decât pe comandă, aşa cum s-a întâmplat şi sâmbătă. O să încercăm să găsim o soluţie să asigurăm paza şi în aceste zile, dar asta presupune costuri suplimentare”, a declarat Dacian Zamfir.

La începutul acestui an, CEH a încheiat, în urma unei licitaţii, un contract de pază cu societatea Compact Security Deva, pentru suma de peste 7,8 milioane de lei. Contractul prevede „prestarea serviciilor de pază a obiectivelor beneficiarului, a bunurilor ce fac obiectul activităţii acestora, a tuturor valorilor, mijloacelor şi instalaţiilor, precum şi asigurarea accesului în şi din incinta obiectivelor”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian         Ce suprafață de pădure va fi regenerată în 2020, în Hunedoara         Activitatea Poliției Locale în ultimul trimestru din 2019         Eminescu cel veșnic         Fraude pentru obținerea de fonduri UE prin APIA Hunedoara         ANI a găsit-o în incompatibilitate pe Delia Bada, fosta șefă a spitalului din Deva         PIAȚA MUNCII. Rata șomajului din județ a crescut         ÎN AJUTORUL OAMENILOR. Şase ani de funcţionare a CJMSU Hunedoara fără nicio secundă e întrerupere         Castelul Corvinilor a adus venituri de 1,6 milioane de euro         Situația regretabilă remarcată de un istoric, despre salariile polițiștilor locali: „Mi-au trebuit 40 de ani de cercetări şi publicaţii ştiinţifice ca să le ating pragul salarial”         2020, AN ELECTORAL. Ruinele Devei în vizorul Primăriei