„Lopătarii” le râd în nas paznicilor plătiţi de CEH cu aproape 8 milioane de lei

*Viciile de organizare deschid porţile hoţilor

Hoţii de cărbune dau atacul la trenurile cu huilă ziua în amiaza mare, profitând de viciile de organizare. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara  plătesc o firmă de pază, care să stea cu ochii şi pe garniturile cu cărbune, dar sâmbăta trenurile sunt la cheremul „lopătarilor”.

carbune.hotiTrenurile încărcate cu huilă care vin de la Mina Lonea sunt atacate, din mers, de hoţii de huilă, care îşi încarcă sacii nederanjaţi de nimeni. Linia de cale ferată şerpuieşte prin zone nelocuite până ajunge în zona fostei Preparaţii Petrila, aşa că doritorii de huilă se pot servi în voie din vagoane, în care se urcă din mers încă de când trenurile ies pe poarta unităţii extractive. Sacii cu huilă sunt aruncaţi apoi din tren şi recuperaţi ulterior de pe traseu. Culmea, în tot acest timp, Complexul Energetic Hunedoara plăteşte o firmă specializată pentru paza obiectivelor miniere, iar în atribuţiile acesteia intră şi însoţirea garniturilor încărcate cu huilă. „Lopătarii”, aşa cum au fost numiţi hoţii de huilă”, au găsit însă o portiţă, care să le asigure prada fără să aibă de suferit sau să se joace de-a hoţii şi vardiştii cu paznicii. Dau atacul în week-end, atunci când trenurile rămân la cheremul lor şi par să ştie mai bine programul chiar şi decât minerii din subteran. „La Mina Lonea avem post de pază, care însoţeşte şi vagoanele cu huilă”, spune Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţine Exploatarea Minieră Lonea.

„Portiţa” de care profită hoţii

De asemenea, Dacian Zamfir, directorul minei Lonea confirmă existenţa postului de pază pe vagoane şi spune că însuşi şeful de obiectiv însoţeşte trasa cu cărbune până ajunge să fie predată transportatorului GFR, care o duce spre beneficiari. Există însă o hibă, de care profită din plin hoţii de huilă. „Contractul de pază este încheiat pe zilele lucrătoare. De regulă, în week-end nu se lucrează, decât pe comandă, aşa cum s-a întâmplat şi sâmbătă. O să încercăm să găsim o soluţie să asigurăm paza şi în aceste zile, dar asta presupune costuri suplimentare”, a declarat Dacian Zamfir.

La începutul acestui an, CEH a încheiat, în urma unei licitaţii, un contract de pază cu societatea Compact Security Deva, pentru suma de peste 7,8 milioane de lei. Contractul prevede „prestarea serviciilor de pază a obiectivelor beneficiarului, a bunurilor ce fac obiectul activităţii acestora, a tuturor valorilor, mijloacelor şi instalaţiilor, precum şi asigurarea accesului în şi din incinta obiectivelor”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 2 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare         PE MUNTE. Cetățeni străini, salvați de jandarmi         Tânără condamnată după ce ascuns droguri în vagin pentru a le livra deținuților         SPARG LIMITELE PENIBILULUI. CJH face turismul de rahat (la propriu) în Sarmizegetusa Regia         Ce s-a ales de fosta Școală 10 din Hunedoara, unde învățau 1.500 de elevi         Caz șocant în comuna Pui: o elevă de opt ani a fost abuzată de învățător         PRIMĂRIA DEVA. Ajutor pentru încălzirea locuinţei         CU BANI FDI. Bucureşci: Iluminat public european până de Paşte         Soarta tristă a „autostrăzii – muzeu”, părăsită de două luni