„Lopătarii” le râd în nas paznicilor plătiţi de CEH cu aproape 8 milioane de lei

*Viciile de organizare deschid porţile hoţilor

Hoţii de cărbune dau atacul la trenurile cu huilă ziua în amiaza mare, profitând de viciile de organizare. Oficialii Complexului Energetic Hunedoara  plătesc o firmă de pază, care să stea cu ochii şi pe garniturile cu cărbune, dar sâmbăta trenurile sunt la cheremul „lopătarilor”.

carbune.hotiTrenurile încărcate cu huilă care vin de la Mina Lonea sunt atacate, din mers, de hoţii de huilă, care îşi încarcă sacii nederanjaţi de nimeni. Linia de cale ferată şerpuieşte prin zone nelocuite până ajunge în zona fostei Preparaţii Petrila, aşa că doritorii de huilă se pot servi în voie din vagoane, în care se urcă din mers încă de când trenurile ies pe poarta unităţii extractive. Sacii cu huilă sunt aruncaţi apoi din tren şi recuperaţi ulterior de pe traseu. Culmea, în tot acest timp, Complexul Energetic Hunedoara plăteşte o firmă specializată pentru paza obiectivelor miniere, iar în atribuţiile acesteia intră şi însoţirea garniturilor încărcate cu huilă. „Lopătarii”, aşa cum au fost numiţi hoţii de huilă”, au găsit însă o portiţă, care să le asigure prada fără să aibă de suferit sau să se joace de-a hoţii şi vardiştii cu paznicii. Dau atacul în week-end, atunci când trenurile rămân la cheremul lor şi par să ştie mai bine programul chiar şi decât minerii din subteran. „La Mina Lonea avem post de pază, care însoţeşte şi vagoanele cu huilă”, spune Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, de care aparţine Exploatarea Minieră Lonea.

„Portiţa” de care profită hoţii

De asemenea, Dacian Zamfir, directorul minei Lonea confirmă existenţa postului de pază pe vagoane şi spune că însuşi şeful de obiectiv însoţeşte trasa cu cărbune până ajunge să fie predată transportatorului GFR, care o duce spre beneficiari. Există însă o hibă, de care profită din plin hoţii de huilă. „Contractul de pază este încheiat pe zilele lucrătoare. De regulă, în week-end nu se lucrează, decât pe comandă, aşa cum s-a întâmplat şi sâmbătă. O să încercăm să găsim o soluţie să asigurăm paza şi în aceste zile, dar asta presupune costuri suplimentare”, a declarat Dacian Zamfir.

La începutul acestui an, CEH a încheiat, în urma unei licitaţii, un contract de pază cu societatea Compact Security Deva, pentru suma de peste 7,8 milioane de lei. Contractul prevede „prestarea serviciilor de pază a obiectivelor beneficiarului, a bunurilor ce fac obiectul activităţii acestora, a tuturor valorilor, mijloacelor şi instalaţiilor, precum şi asigurarea accesului în şi din incinta obiectivelor”.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

optsprezece − 16 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani