Locul magic din Munții Metaliferi. Ce s-a întâmplat cu ruinele bisericii trăsnite din Săcărâmb

Ruinele bisericii greco-catolice din Săcărâmb au fost recondiționate, după ce în ultimele decenii au stat îngropate sub dărâmături și buruieni. Au redevenit o atracție a satului pitoresc din Munții Metaliferi, loc al celor mai bogate mine de aur.

Săcărâmb, în trecut un „El Dorado” european pentru căutătorii de aur, este un sat plin de povești din Munții Metaliferi, aflat nu departe de Valea Mureșului și la circa 20 de kilometri de municipiul Deva. A crescut de la mijlocul secolului al XVIII-lea, în jurul unora dintre cele mai bogate zăcăminte de aur cunoscute la acea vreme. Minele sale au fost închise în anii 2000, dar locul a rămas extrem de atractiv pentru turiști, datorită frumuseții priveliștilor sale, a Dealului Calvariei, a bisericilor și vechilor sale cimitire și a numeroaselor legende.

Dintre cele trei biserici vechi ale Săcărâmbului, așezarea greco-catolică a avut cel mai mult de suferit. Biserica a fost ridicată la începutul anilor 1800 pe „coasta uniților”, o înălțime de pe care se poate admira Dealul Calvariei și Valea Mureșului în toată splendoarea lor.

A rezistat timpului până în toamna anului 1970, când un trăznet a distrus-o aproape complet. Turnul bisericii de atunci abandonate a mai rezistat până în urmă cu trei ani, când s-a năruit și el, locul transformându-se într-o movilă de dărâmături, înconjurată de buruieni.

Ruinele bisericii au fost recondiționate, interiorul i-a a fost curățat, iar drumeagul care urcă spre fostul lăcaș de cult a fost lărgit. A fost restaurat și mormântul preotului Vasile Colosi (1779 – 1814), dintre zidurile monumentului. Vasile Colosi a fost preot, filolog, traducător și s-a distins prin contribuția majoră la redactarea Lexiconului de la Buda, primul dicționar cvadrilingv al limbii române (român – maghiar – german – latin), considerat o capodoperă filologică a Școlii Ardelene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

3 × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Recomandări I.T.M. Hunedoara privind prevenirea răspândirii noului coronavirus         Bărbat rătăcit în pădure, găsit de jandarmi         Jandarmii montani, pregătiți în Cheile Tăii         2800 de recoltoare oferite de Asociația de Prietenie China – România au ajuns la două instituții din subordinea CJ Hunedoara         Casa de cultură din Hunedoara intră în șantier         Accident pe DN 76, în zona Brad. Tânără la un pas de tragedie după ce a pierdut controlul mașinii         Momente cumplite pe râul Strei. O fetiță a dispărut în apele canalului de derivație         Tavanul s-a prăbușit peste biroul lui Costel Avram, din Consiliul Județean Hunedoara         27 de noi cazuri de Covid 19 în județul Hunedoara, într-o singură zi         Când vom vedea rapoartele anuale de activitate ale aleșilor locali din Orăștie?         Microhidrocentrală plănuită pe barajul lacului de acumulare Poiana Ruscă         Cum ar trebui gândită, denumită și predată educatia sexuală în scoli         Constructori acuzați că au decontat ilegal lucrări finanțate de UE în Lupeni și Băile Herculane         Doi bărbați sunt cercetați pentru braconaj, după ce au fost prinși noaptea la vânătoare         O mocăniță pentru județul Hunedoara         L-ați văzut?         ISTORII HUNEDORENE. Dealul Cetății Deva în administrarea Societății de Istorie și Arheologie a Comitatului Hunedoara         Oamenii din Sântandrei au ajuns la capătul răbdării, din cauza penelor de curent         ACCIDENT. Mașină lovită de tren la trecerea peste calea ferată, din halta Geoagiu         Accident grav, cu șapte răniți, produs de un șofer teribilist de 23 de ani