Locul magic din Munții Metaliferi. Ce s-a întâmplat cu ruinele bisericii trăsnite din Săcărâmb

Ruinele bisericii greco-catolice din Săcărâmb au fost recondiționate, după ce în ultimele decenii au stat îngropate sub dărâmături și buruieni. Au redevenit o atracție a satului pitoresc din Munții Metaliferi, loc al celor mai bogate mine de aur.

Săcărâmb, în trecut un „El Dorado” european pentru căutătorii de aur, este un sat plin de povești din Munții Metaliferi, aflat nu departe de Valea Mureșului și la circa 20 de kilometri de municipiul Deva. A crescut de la mijlocul secolului al XVIII-lea, în jurul unora dintre cele mai bogate zăcăminte de aur cunoscute la acea vreme. Minele sale au fost închise în anii 2000, dar locul a rămas extrem de atractiv pentru turiști, datorită frumuseții priveliștilor sale, a Dealului Calvariei, a bisericilor și vechilor sale cimitire și a numeroaselor legende.

Dintre cele trei biserici vechi ale Săcărâmbului, așezarea greco-catolică a avut cel mai mult de suferit. Biserica a fost ridicată la începutul anilor 1800 pe „coasta uniților”, o înălțime de pe care se poate admira Dealul Calvariei și Valea Mureșului în toată splendoarea lor.

A rezistat timpului până în toamna anului 1970, când un trăznet a distrus-o aproape complet. Turnul bisericii de atunci abandonate a mai rezistat până în urmă cu trei ani, când s-a năruit și el, locul transformându-se într-o movilă de dărâmături, înconjurată de buruieni.

Ruinele bisericii au fost recondiționate, interiorul i-a a fost curățat, iar drumeagul care urcă spre fostul lăcaș de cult a fost lărgit. A fost restaurat și mormântul preotului Vasile Colosi (1779 – 1814), dintre zidurile monumentului. Vasile Colosi a fost preot, filolog, traducător și s-a distins prin contribuția majoră la redactarea Lexiconului de la Buda, primul dicționar cvadrilingv al limbii române (român – maghiar – german – latin), considerat o capodoperă filologică a Școlii Ardelene.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × patru =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Aniversarea Zilei Pompierilor din România la Deva         Carmen Hărău (PNL) – „Modificarea de către PSD a Programului de guvernare nu are nici legitimitate politică și nici electorală!”         Campanie educativă derulată de polițiști         Canalizarea ajunge în zona turistică de pe malul Lacului Cinciș         Blocul ANL construit în Hunedoara așteaptă o nouă investiție         Răfuială între interlopii din Valea Jiului         SE ÎNTÂMPLĂ ÎN HUNEDOARA. Prima locuinţă protejată pentru victimele violenţei domestice         Ştrandul Municipal din Deva îşi închide porţile         Consiliul Județean cumpără un autocar la un preț uriaș         Angajații de la Castelul Corvinilor acuzați de discriminare         Primăria Deva cumpără teren pentru relocarea romilor din Grigorescu         Primăria Deva cumpără 12 autobuze la mâna a doua         Deva a început încă o campanie de dezinsecţie şi deratizare         SĂNĂTATE. Consiliul Judeţean a alocat Spitalului de Urgenţă peste 300.000 lei         Asistenta tv în ipostaze provocatoare, în curtea mănăstirii Prislop         Cum arată, de fapt, zona în care CNAIR a reclamat fisuri uriașe în Autostrada Lugoj – Deva         Autostrada Lugoj – Deva nu se deschide în septembrie. Probleme grave pe Lotul 3         Un nou episod în dosarul „matriței de la Sarmizegetusa Regia”. Expertiza a stârnit controverse         DUPĂ CINCI ANI, FĂRĂ JUDECATĂ. Procurorii DNA au clasat dosarul preşedintelui Mircea Moloţ pentru abuz în serviciu         Sprijin din partea Episcopiei Devei și Hunedoarei la început de an școlar