Lege privind interzicerea deconectării consumatorilor casnici de la energie electrică şi gaze naturale

324

O importantă inițiativă legislativă a trecut de votul colegilor mei senatori și se află pe agenda Camerei Deputaților. Proiectul de lege prevede că, pe perioada stării de alertă, furnizorii de energie electrică şi gaze naturale nu mai pot deconecta consumatorii casnici de la utilităţile energetice, nici măcar dacă plata facturilor nu a fost făcută la timp. Astfel, consumatorii care se află într-o situație financiară dificilă, din motive neimputabile lor, nu vor rămâne fără gaz și curent în toată perioada stării de alertă.

Noul act normativ modifică o Ordonanţă de Urgenţă care stipula că nu pot fi deconectaţi de la utilităţile de energie şi gaze naturale pe motiv de neplată a facturilor, pe perioada stării de urgenţă, iar acum legislativul a propus prelungirea acestei măsuri benefice şi pentru perioada în care ne aflăm în stare de alertă.

Potrivit legii, operatorii de transport şi distribuţie a energiei electrice şi gaze naturale vor asigura continuitatea furnizării serviciilor următoarelor categorii de clienţi casnici: consumatorilor vulnerabili de energie, consumatorilor finali casnici de energie electrică care au un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi consumatorilor finali casnici de gaze naturale care au un consum mediu lunar mai mic de 1000 kWh şi nu au mai mult de şase luni restanţă la plata facturilor.

Este o inițiativă care sper că va deveni lege și va promulgată cât mai curând pentru a putea intra în vigoare, ajutând astfel familiile care au probleme financiare majore, fiind în imposibilitate de a achita facturile la timp.

Vasilică Potecă

Senator PNL – Hunedoara

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *