LEGE PENTRU ANULAREA AMENZILOR. Scrisoarea preşedintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu

299

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a transmis o scrisoare liderilor partidelor parlamentare pentru susţinerea proiectului de lege privind anularea amenzilor date în starea de urgenţă în baza OUG 1/1999 care a fost declarată neconstituţională.

 

Scrisoarea preşedintelui ALDE Călin Popescu Tăriceanu

 

Stimaţi colegi,

Vă înaintez, spre informare și consultare, propunerea legislativă Lege privind unele măsuri administrative și fiscale, concepută împreună cu colegii de la PSD și Pro România, proiect care prevede anularea contravenţiilor aplicate de către autorităţi în baza OUG nr. 1/1999.

La momentul actual, România se confruntă cu o situaţie dificilă. Epidemia de coronavirus ne testează pe toţi. În această perioadă au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro), pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Având în vedere sesizările cetăţenilor care au considerat că au fost sancţionaţi contravenţional abuziv de forţele de ordine, Avocatul Poporului a sesizat la Curtea Constituţională a României excepţia de neconstituţionalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. cl) – f) şi art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

CCR a anunţat, printr-un comunicat, faptul că dispoziţiile art. 28 din OUG 1/1999 articol care stabileşte amenzile pentru încălcarea stării de urgenţă), sunt

neconstituţionale, pentru că nu definesc faptele care sunt pedepsite şi nici nu stabilesc clar nivelul amenzilor, lăsând la latitudinea agentului constatator să decidă ce amendă aplică.

Cred că putem profita de timpul pe care îl avem la dispoziţie, până ce Curtea Constituţională va face publică motivarea deciziei, pentru a lansa în societate o dezbatere pe această temă.

Vreau să atrag atenţia asupra faptului că această propunere legislativă nu a fost iniţiată pentru a submina autoritatea cuiva, nici pentru a descuraja Poliţia Română să îşi facă datoria şi, în niciun caz, pentru a îi desconsidera pe cei care au respectat măsurile instituite prin ordonanţele militare. Această propunere legislativă are scopuri practice, care ne privesc pe toţi. Este de datoria noastră să rectificăm o situaţie survenită în lipsa unui text de lege clar şi explicit, care a lăsat loc de interpretări.

Vă imaginaţi ce ar însemna 300.000 de procese pe rolul instanţelor de judecată? Desfăşurarea activităţii, care oricum era îngreunată, va fi total blocată! Ca să nu mai vorbim de pericolul de răspândire a virusului în momentul în care 300.000 de români vor lua cu asalt instanţele de judecată!

Cuantumul amenzilor din România cu siguranţă ne situează pe locul întâi între ţările Uniunii Europene. Cum poate un pensionar, cu un venit de 1.000 lei pe lună, să achite o amendă de 5.000 de lei doar pentru simplul motiv că nu s-a putut încadra în cele 2 ore în care avea dreptul să iasă din casă?

Este un fapt recunoscut că pedepsele dure nu sunt singura modalitate de a face oamenii să respecte legile şi direcţiile benefice în care ar trebui să acţioneze în societate. O naţiune nu trebuie să fie supusă doar restricţiilor de ordin represiv, ea trebuie să fie bine informată şi motivată. Românii care au stat în casă şi au respectat măsurile impuse de autorităţi prin intermediul ordonanţelor militare, au făcut-o nu de teama amenzilor, ci pentru a se proteja, atât pe ei înşişi cât şi pe cei dragi, deopotrivă!

Când oamenilor li se comunică, li se explică situaţia cu care se confruntă, când oamenii au încredere în autorităţile publice, cetăţenii sunt chiar responsabili.

Scopul acestei propuneri legislative este de a corecta anumite abuzuri comise în perioada stării de urgenţă şi nu se aplică în cazul persoanelor care au fost sancţionate contravenţional pentru că au încălcat măsurile de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Atât eu cât şi colegii mei, semnatari ai acestei propuneri legislative, ne-am bucura să susţineţi acest demers! Este esenţial să acţionăm împreună!

Preşedinte ALDE,

Senator Călin POPESCU-TĂRICEANU

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.