La Hunedoara. Ridicarea bisericii de pe Strada Pinilor va fi reanalizată

Proiectul ridicării unei biserici ortodoxe pe Strada Pinilor din municipiul Hunedoara va fi repus pe ordinea de zi în şedinţa Consiliului Local Hunedoara, de la sfârşitul săptămânii. Şi greco-catolicii solicită un loc pentru o nouă biserică

bisericaq

În ultimele luni, administraţia locală din Hunedoara a respins solicitarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei de a construi o biserică pe Strada Pinilor, în cartierul Micro 7, dar şi pe cea a Episcopiei Romano-Catolice de a primi un teren în cartierul Micro 5 pentru ridicarea unei biserici. Cele două proiecte vor fi repuse pe ordinea de zi, în şedinţa de vineri a Consiliului Local Hunedoara.

Potrivit proiectului privind Planul Urbanistic de Detaliu al bisericii ortodoxe, „se propune construirea unei biserici cu suprafaţa de 208,0 metri pătraţi şi a unui corp separat cu rol de clopotniţă şi lumânărar, pe un teren în suprafaţă de 1200 metri pătraţi, atribuit în folosinţă gratuită Episcopiei Devei şi Hunedoarei de către Consiliul Local al municipiului Hunedoara”.

Biserică plus locuri de joacă

Noutatea proiectului este propunerea proiectantului ca lângă această parcelă proiectantul să fie construite două locuri de joacă pentru copii cu suprafaţă de 448 mp şi 435,97 mp”, a informat primăria.

În municipiul Hunedoara există 46.639 de credincioşi ortodocşi care sunt deserviţi de doar şapte biserici ortodoxe, respectiv una la 6.662 credincioşi. Construcţia unei noi biserici, într-o anumită zonă, pe lângă beneficiile de natură spirituală, are un impact deosebit şi pe latura social-filantropică, educaţională şi culturală, considerând sistematic la asanarea morală a societăţii. Faptul că există un număr redus de persoane care se opun edificării noului lăcaş de cult nu trebuie să fie de natură a afecta dorinţa majorităţii credincioşilor din Micro VII, de a avea o biserică proprie şi care astfel nu vor fi nevoiţi la a se deplasa la alte biserici mai îndepărtate din municipiu”, transmite preotul Claudiu Petrovici, într-o notificare adresată Primăriei Hunedoara.

Biserică plus locuri de parcare

Şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco – Catolică a trimis o notificare administraţiei locale prin care îşi reafirmă intenţia de a ridica o biserică, pe un teren de 430 de metri pătraţi.

”Episcopia  Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Lugoj a solicitat Primarului municipiului Hunedoara şi Consiliului Local al municipiului Hunedoara atribuirea unui teren proprietate publică a municipiului Hunedoara, situat în apropierea zonei Micro V, pentru construirea unei biserici. Luând în considerare terenurile libere existente în zonă, potrivite pentru construirea unui astfel de obiectiv, s-a identificat un teren pe str. Mureșului, locație acceptată și de solicitant”, a informat primăria.

Locatarii blocurilor din vecinătate s-au pronunţat împotriva proiectului reprezentanţilor bisericii.

„Toate opiniile negative exprimate au avut ca argumente lipsa locurilor de joacă şi lipsa parcărilor. Episcopia şi-a manifestat intenţia de a amenaja locuri de parcare şi a contribui la dezvoltarea zonei în care se va construi biserica”, se arată în proiectul care va fi dezbătut în şedinţa de vineri a Consiliului Local Hunedoara.(Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

treisprezece − 11 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
PETIŢIE ALDE. “Soluții sunt, trebuie doar ca Guvernul să și vrea!”         Dezinfecţia scărilor de bloc, la Deva         Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 8 aprilie 2020         Incendii violente în pădurile în județul Hunedoara         Conducere militară coordonată de medicul Constantin Vlase, la Spitalul Județean de Urgență din Deva.         174 de cazuri de coronavirus în județul Hunedoara         Covid 19. Numărul deceselor în județul Hunedoara a ajuns la 19         Conducere militară la Spitalul Județean de Urgență Deva         17 hunedoreni decedați în spitale, diagnosticați și cu coronavirus. Cel mai recent caz – un bărbat de 67 de ani         Medici și asistente de la Spitalul Județean Deva terorizați de o pacientă cu coronavirus: „Ne-a scuipat”         15 RECOMANDĂRI privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus         Ministerul Sănătății confirmă primul deces în urma infectării cu noul coronavirus în rândul personalului medical         Coronavirus. Peste 4.400 de cazuri înregistrate în România         Coronavirus. Situaţia actualizată pentru judeţul Hunedoara – 7 aprilie 2020         Donație de măști pentru instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Hunedoara         PE SURSE. Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva se îndreaptă spre o conducere militarizată         Incendiile de vegetație au cuprins 160 de hectare         Un an de lucrări la modernizarea Drumului Județean Hunedoara – Călan         Noua conducere a Spitalului Județean de Urgență Deva a demisionat         Exponatul lunii la muzeul din Deva se mută on-line. O piesă rară din Ulpia Traiana Sarmizegetusa