La Hunedoara. Ridicarea bisericii de pe Strada Pinilor va fi reanalizată

Proiectul ridicării unei biserici ortodoxe pe Strada Pinilor din municipiul Hunedoara va fi repus pe ordinea de zi în şedinţa Consiliului Local Hunedoara, de la sfârşitul săptămânii. Şi greco-catolicii solicită un loc pentru o nouă biserică

bisericaq

În ultimele luni, administraţia locală din Hunedoara a respins solicitarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei de a construi o biserică pe Strada Pinilor, în cartierul Micro 7, dar şi pe cea a Episcopiei Romano-Catolice de a primi un teren în cartierul Micro 5 pentru ridicarea unei biserici. Cele două proiecte vor fi repuse pe ordinea de zi, în şedinţa de vineri a Consiliului Local Hunedoara.

Potrivit proiectului privind Planul Urbanistic de Detaliu al bisericii ortodoxe, „se propune construirea unei biserici cu suprafaţa de 208,0 metri pătraţi şi a unui corp separat cu rol de clopotniţă şi lumânărar, pe un teren în suprafaţă de 1200 metri pătraţi, atribuit în folosinţă gratuită Episcopiei Devei şi Hunedoarei de către Consiliul Local al municipiului Hunedoara”.

Biserică plus locuri de joacă

Noutatea proiectului este propunerea proiectantului ca lângă această parcelă proiectantul să fie construite două locuri de joacă pentru copii cu suprafaţă de 448 mp şi 435,97 mp”, a informat primăria.

În municipiul Hunedoara există 46.639 de credincioşi ortodocşi care sunt deserviţi de doar şapte biserici ortodoxe, respectiv una la 6.662 credincioşi. Construcţia unei noi biserici, într-o anumită zonă, pe lângă beneficiile de natură spirituală, are un impact deosebit şi pe latura social-filantropică, educaţională şi culturală, considerând sistematic la asanarea morală a societăţii. Faptul că există un număr redus de persoane care se opun edificării noului lăcaş de cult nu trebuie să fie de natură a afecta dorinţa majorităţii credincioşilor din Micro VII, de a avea o biserică proprie şi care astfel nu vor fi nevoiţi la a se deplasa la alte biserici mai îndepărtate din municipiu”, transmite preotul Claudiu Petrovici, într-o notificare adresată Primăriei Hunedoara.

Biserică plus locuri de parcare

Şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco – Catolică a trimis o notificare administraţiei locale prin care îşi reafirmă intenţia de a ridica o biserică, pe un teren de 430 de metri pătraţi.

”Episcopia  Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Lugoj a solicitat Primarului municipiului Hunedoara şi Consiliului Local al municipiului Hunedoara atribuirea unui teren proprietate publică a municipiului Hunedoara, situat în apropierea zonei Micro V, pentru construirea unei biserici. Luând în considerare terenurile libere existente în zonă, potrivite pentru construirea unui astfel de obiectiv, s-a identificat un teren pe str. Mureșului, locație acceptată și de solicitant”, a informat primăria.

Locatarii blocurilor din vecinătate s-au pronunţat împotriva proiectului reprezentanţilor bisericii.

„Toate opiniile negative exprimate au avut ca argumente lipsa locurilor de joacă şi lipsa parcărilor. Episcopia şi-a manifestat intenţia de a amenaja locuri de parcare şi a contribui la dezvoltarea zonei în care se va construi biserica”, se arată în proiectul care va fi dezbătut în şedinţa de vineri a Consiliului Local Hunedoara.(Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

unu × trei =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Voluntarii care lucrează la Cetatea Costești au nevoie de ajutor         NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții