JUSTIȚIE. Temutul interlop Cristian Litera a fost refuzat de tribunal

Tribunalul Hunedoara a respins cererea de eliberare din arest preventiv formulată de Cristian Litera, unul dintre capii lumii interlope din Deva, acuzat de infracțiuni grave de violență, comise la comanda unor afaceriști ca Alin Simota și Silvan Toma

litera

Magistrații Tribunalului Hunedoara au decis menținerea în arest preventiv a unuia din cei mai temuți interlopi din Deva, Cristian Litera, implicat în mai multe infracțiuni de crimă organizată, șantaj, acte de violență la comandă și infracțiuni economice.

“Instanța respinge cererea formulată de inculpatul Litera Constantin Cristian, arestat preventiv în Penitenciarul Aiud, pentru înlocuirea măsurii arestării preventive cu una din măsurile preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu. Obligă pe inculpat la plata sumei de 50 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Inculpatul are drept de contestaţie in termen de 48 de ore de la comunicare”, a informat Tribunalul Hunedoara.

Acuzat de şantaj şi trafic de carne vie

Cristian Litera a fost trimis în judecată alături de alţi 13 inculpaţi, printre care şi afaceristul Alin Simota, într-un dosar instrumentat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. A fost acuzat că a condus o grupare de recuperatori, care a şantajat mai mulţi oameni de afaceri.

„Grupul organizat era structurat în paliere de comandă şi execuţie, specializat în şantaje, sechestrări de persoane, „bătăi la comandă” (cele 16 persoane vătămate având nevoie de 60 – 100 zile îngrijiri medicale), cămătărie, iar activităţile acestuia au fost favorizate şi de către ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara”, a informat DIICOT.

Gruparea care ar fi acţionat la ordinele lui Alin Simota a fost implicată în mai multe infracţiuni de înşelăciune în dauna unor firme de asigurări, cu complicitatea unor angajaţi din sistem. Prejudiciul creat a fost de 400.000 de lei şi 100.000 de euro, în cauză fiind dispuse măsuri asiguratorii.

„Cu privire la activităţile de cămătărie, arătăm că împrumuturile erau acordate cu o anumită dobândă lunară sau săptămânală, până la 20 la sută. În general, nu se prevedea un termen de restituire, condiţia fiind ca împrumutatul să plătească lunar dobânda (ex. la 10.000 euro trebuia să plătească 1.000 euro pe lună), iar la final, să dea suma împrumutată integral. În cazul în care datornicii nu plăteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violenţă verbală şi fizică, fiind deposedaţi de bunuri mobile sau imobile şi sume de bani, sau trimişi forţat la muncă, în Libia”, a mai informat DIICOT.

Condamnat la zece ani de închisoare pentru înşelăciune

Cristian Litera mai este judecat într-un dosar de înşelăciune la Curtea de Apel Alba Iulia. În iulie 2013, el fost condamnat în acest dosar la zece ani de închisoare, dar sentinţa a fost atacată prin apel, iar procesul a ajuns la instanţa superioară. Procurorii au stabilit că interlopul din Deva a coordonat afacerile unor firme care au înşelat mai multe societăţi, de la care achiziţionau utilaje şi materiale de construcţii. După ce luau marfa, firmele lăsau drept garanţie o filă CEC, care însă nu avea acoperire în bănci. Bunurile achiziţionate, printre care şi utilaje, în valoare totală de aproape un million de lei, erau vândute rapid sub preţul pieţei altor societăţi. Din banii obţinuţi, Litera şi-ar fi ridicat vila din Deva.

Bătăi la comandă

În anul 2007, Cristian Litera şi un alt bodyguard al afaceristului Alin Simota l-au bătut crunt pe unul dintre jucătorii Jiului, care se afla în conflict cu conducerea clubului. Fotbalistul şi-a retras ulterior plângerea şi a părăsit clubul. Deveanul a intrat într-un conflict şi cu omul de afaceri, după ce Mirela, soţia lui Alin Simota, l-a părăsit pe acesta împreună cu copiii pentru a se muta cu Cristian Litera în Deva. De asemenea, Litera mai este anchetat pentru că a bătut crunt un hunedorean, infracţiune plătită de afaceristul Silvan Toma, susţin procurorii. Cristian Litera l-a urmărit câteva zile pe bărbat, iar ulterior a plătit un apropiat al acestuia să îl atragă într-un loc izolat, în apropierea localităţii Cugir. „O dată ajuns în locul indicat de Litera, I.O. a fost atacat şi lovit cu pumnii de inculpaţii Mihai Varodi, Gheorghe Bota şi Cătălin Penciuc, care purtau combinezoane de culoare neagră şi cagule pe faţă, acţiunea fiind supravegheată de Litera”, au precizat procurorii. Victimei i-au fost rupte picioarele şi a avut nevoie de aproape trei luni de îngrijiri medicale. Nu s-a constituit însă ăarte vătămată în dosar. Pentru această agresiune, Cristian Litera ar fi primit 12.000 de euro, pe care i-a împărţit cu ceilalţi trei inculpaţi.

Interlopul din Deva a fost anchetat şi în dosarul “Berbeceanu”, în care procurorii DIICOT Alba l-au învinuit pe fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, că l-ar fi protejat pe interlop, în schimbul unor informaţii date de acesta. (Daniel Guță)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

cinci × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Primăria Deva premiază performanţa la învăţătură şi în sport         GICĂ POPESCU: “Tremurau chiloții pe noi când aveam deplasare la Hunedoara”         Zona Monumentului Lupeni ’29, reabilitată și modernizată         Singurul centru public din județ pentru copii cu autism funcționează la Orăștie         Dramă într-o familie din Deva. Fiica de 16 ani, dispărută fără urmă. Cine a văzut-o?         Suspiciunea de coronavirus la o femeie din Deva a fost infirmată         Copil de patru luni abandonat de propriul tată, la Poliție         Accident spectaculos produs de șoferul unui BMW. Un sat întreg a fost lăsat în beznă         Exponatul lunii februarie 2020: un aparat de fotografiat cu burduf         Dezastru în pădurile din Valea Jiului         Explicaţiile psihologului: Cum învingem singurătatea de Ziua Îndrăgostiților?         Cum poate fi dezvoltată Valea Jiului. Întâlnire cu experți internaționali, la Petrila         IULIU WINKLER: “UE are nevoie de un buget solid, fără tăierea finanțărilor Politicii de coeziune și PAC”         JUDEŢUL HUNEDOARA. Prefectul „bagă viteză” în birocraţii care se ocupă de Legile proprietăţii         ÎN PREZENŢA LUI GICĂ POPESCU. Semnarea contractului de colaborare între CS Hunedoara şi Academia Hagi         Moartea suspectă a unui localnic din Vulcan         Bărbat șantajat de vecini         Bărbat tâlhărit după ce s-a îmbătat         “CEATA LUI PIŢIGOI”, DAI ÎN UNUL ŢIPĂ TREI. Amenda primarului Ridzi a stârnit mâzga electorală în Petroşani         PENTRU ŞOMERI. Cinci meserii cu mare căutare, prin AJOFM Hunedoara