JUSTIŢIE Florin Delinescu şi Ioan Varga au fost eliberaţi

florin delinescuCurtea de Apel Alba Iulia a decis ca hunedorenii arestaţi preventiv în luna mai a acestui an, pentru braconaj arheologic şi trafic de obiecte de patrimoniu să fie puşi în libertate.

Fostul custode al Muzeului din Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Florin Delinescu, şi hunedoreanul  Ioan Varga, au fost înfăţişaţi Curţii de Apel Alba Iulia, după ce procurorii au declarat recurs la decizia Tribunalului Hunedoara de a-i pune în libertate. Instanţa a respins recursul Parchetului şi a dispus cercetarea celor doi inculpaţi în stare de libertate. Florin Delinescu, Ioan Varga şi doi timişoreni, dealeri de obiecte de artă, sunt judecaţi de tribunal, în dosarul în care au fost acuzaţi de traficarea unor tezaure furate din siturile arheologice ale cetăţilor dacice.

Potrivit rechizitoriului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în perioada 2010 – 2013, cei patru au aderat la o asociaţie infracţională şi au valorificat ilegal pe piaţa neagră a antichităţilor şi au “spălat” pentru acoperirea originii infracţionale mai multe loturi monetare aparţinând unor tezaure de monede Lysimach şi denari romani. Acestea au fost sustrase în ultimii ani din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, şi au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional. Prin faptele lor, potrivit procurorilor, inculpaţii au produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 6.000 de euro. Au fost recuperate trei monede din aur, de tip Lysimach, şi alte 81 de monede antice din argint, care au fost depuse în custodia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Numele lui Florin Delinescu apare şi în dosarul comorilor dacice în valoare de aproape patru milioane de euro, sustrase de patru deveni din siturile arheologice şi apoi vândute în afara ţării. Dosarul a fost trimis spre judecare în luna septembrie a anului trecut la Tribunalul Hunedoara.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + douăzeci =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
„HUNEDOARA PE MÂINI BUNE”. ALDE Hunedoara intră în alegeri cu candidaţi proprii         Un liceu din Hunedoara, târât prin noroi de prorpiul dascăl         TEATRU. Iadul din vecini, INFERNUL         Unde se pot adresa hunedorenii pentru sesizări și informații despre coronavirus         Comunicat de presă – „Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa“ Cod SMIS 124110         Achiziții importante la spitalul din Orăștie, pe fonduri UE         Lucrări de cadastrare în șase comune, din fonduri europene         Tânăr pianist devean, câştigător al concursului „Prietenii muzicii”         Prima trupă pop-opera din România, în concert la Deva         Dosarul controversatei retrocedări a Retezatului. 10 ani de proces, șir nesfârșit de amânări         Ce drumuri au intrat în șantier în Ținutul Pădurenilor. Vadu Dobrii are șansa ieșirii din izolare         Momente cumplite pentru două adolescente și pentru o femeie din Lupeni         Spitalul județean din Deva a intrat în carantină         Anchetă la o școală din Brad, după ce patru eleve s-au simțit rău, iar două au ajuns la Urgențe         Spitalul din Hunedoara intră în carantină         BANII N-AU MIROS, DAR ORĂŞTIENII AU. Situaţie explozivă la Tudraş: după duhoarea porcăriei urmează putoarea de hoit ars         Investiție în educație. Clădire nouă pentru laboratorul de robotică de la Liceul „Traian Lalescu”         Soluție agreată pentru Termocentrala Mintia: preluarea de către Primăria Deva sau CJ Hunedoara         PSD nu-i lasă pe liberali să dărâme Guvernul Orban II         PLUS și-a desemnat candidatul pentru Primăria Hațeg