JUSTIŢIE. Au început procesele turiştilor electorali

Primele sentinţe pentru posibilele fraude de la Referendum vor fi date la Huendoara

justi

Instanţele din Deva, Hunedoara şi Haţeg au început judecarea cauzelor în care peste 30 de hunedoreni au fost anchetaţi pentru fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Judecătoria Hunedoara va pronunţa joi, sentinţa, într-unul din aceste dosare.

Trei dosare

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a înaintat judecătoriilor din Deva, Hunedoara şi Haţeg cele trei dosare în care peste 30 de hunedoreni au fost acuzaţi de fraude la vot şi de turism electoral. În speţe au fost anchetate împrejurările în care s-au comis fraude la Referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Judecarea celor trei dosare de fraude la vot a demarat. Prima sentinţă va fi dată de Judecătoria Hunedoara, joi, 12 februarie, într-un dosar penal în care sunt judecaţi 17 turişti electorali din Călan şi Hunedoara. Ei au fost trimişi în faţa instanţei Judecătoriei Hunedoara, pentru că au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012: patru dintre hunedoreni au votat la opt secţii de votare, doi la câte şapte secţii de votare, alţi doi la câte şase secţii de votare, iar restul la câte patru, trei sau două secţii de votare.  Şase inculpaţi sunt judecaţi la Deva, pentru fraude la vot.

„Se constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara privind pe inculpaţii Cozmoiu Adrian Constantin, Mustăţea Neculai, Boroş Alexandru Csaba, Ciubotaru Mihai, Găldean Dănuţ Nicu şi Găldean Luminiţa Olivia, trimişi în judecată în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, a informat Judecătoria Deva.

Unii dintre devenii judecaţi au recunoscut că au votat la 13 şi 15 secţii de votare.  Pentru aceleaşi acuzaţii, de fraude şi vot multiplu, sunt judecaţi alţi nouă inculpaţi, la Judecătoria Haţeg.

Sesizare din oficiu a Parchetului

Parchetul s-a sesizat din oficiu, după ce au fost identificate o serie de nereguli ce constau în: înregistrarea  mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate; necompletarea CNP-ului în cazul unor votanţi; necompletarea  datelor de identificare a cărţilor de identitate; CNP-uri invalide  sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale, ca persoane votante, a unor persoane decedate. Potrivit procurorilor, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani. “Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni”, a informat Mirela Negruţiu, reprezentanta Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

patru × doi =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
NOMINALIZAŢII PNL DEVA. Dr. Petrui la Sănătate, Marian Călin la Agricultură, Potecă – Prefect         Incendiu puternic în satul Uroi         Imaginea Nadiei Comăneci a trecut chinuit prin votul CL Deva         PERFORMANȚĂ Un devean, campion european la Securitate Cibernetică         Reparații capitale pe cel mai riscant tronson al căii ferate Simeria – Petroșani         Incendiu la o cabană din lemn în Almașu Sec         Tânăra rănită în accidentul de motocicletă are nevoie urgentă de sânge         Accident rutier pe șoseaua Deva – Hunedoara         LANSARE proiect „Realizarea Muzeului Civilizației Dacice cu reabilitarea și modernizarea străzilor de acces, în Municipiul Orăștie”,cod SMIS: 123893         Accident cumplit cu motocicleta pe șoseaua Hațeg – Caransebeș. Un tânăr a murit, prietena sa se zbate între viață și moarte         Tânăr rănit grav în două accidente rutiere petrecute în aceeași zi         Accident rutier grav în Petroșani         Prin programul de practică organizat, Star Transmission & Star Assembly sunt „fabricanţi” de absolvenţi cu experienţă         Un agent de pază de la Spitalul Județean din Deva s-a revoltat împotriva medicilor de la Urgență         Zeci de jandarmi mobilizați pentru căutarea unei copile de 11 ani         A început expertiza pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva         Accident rutier pe DN 66: trei oameni au fost răniți         Guvernul şanselor ratate pentru România a fost demis!         Salonul Hunedorean al Cărții         CONCURS. “Citești și câștigi”, în plină desfășurare