JUSTIŢIE. Au început procesele turiştilor electorali

Primele sentinţe pentru posibilele fraude de la Referendum vor fi date la Huendoara

justi

Instanţele din Deva, Hunedoara şi Haţeg au început judecarea cauzelor în care peste 30 de hunedoreni au fost anchetaţi pentru fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea fostului preşedinte Traian Băsescu. Judecătoria Hunedoara va pronunţa joi, sentinţa, într-unul din aceste dosare.

Trei dosare

Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara a înaintat judecătoriilor din Deva, Hunedoara şi Haţeg cele trei dosare în care peste 30 de hunedoreni au fost acuzaţi de fraude la vot şi de turism electoral. În speţe au fost anchetate împrejurările în care s-au comis fraude la Referendumul din 2012, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Judecarea celor trei dosare de fraude la vot a demarat. Prima sentinţă va fi dată de Judecătoria Hunedoara, joi, 12 februarie, într-un dosar penal în care sunt judecaţi 17 turişti electorali din Călan şi Hunedoara. Ei au fost trimişi în faţa instanţei Judecătoriei Hunedoara, pentru că au votat multiplu pe listele electorale suplimentare din mai multe localităţi, cu prilejul organizării Referendumului naţional pentru demiterea Preşedintelui României din 29 iulie 2012: patru dintre hunedoreni au votat la opt secţii de votare, doi la câte şapte secţii de votare, alţi doi la câte şase secţii de votare, iar restul la câte patru, trei sau două secţii de votare.  Şase inculpaţi sunt judecaţi la Deva, pentru fraude la vot.

„Se constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara privind pe inculpaţii Cozmoiu Adrian Constantin, Mustăţea Neculai, Boroş Alexandru Csaba, Ciubotaru Mihai, Găldean Dănuţ Nicu şi Găldean Luminiţa Olivia, trimişi în judecată în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fraudă la vot”, a informat Judecătoria Deva.

Unii dintre devenii judecaţi au recunoscut că au votat la 13 şi 15 secţii de votare.  Pentru aceleaşi acuzaţii, de fraude şi vot multiplu, sunt judecaţi alţi nouă inculpaţi, la Judecătoria Haţeg.

Sesizare din oficiu a Parchetului

Parchetul s-a sesizat din oficiu, după ce au fost identificate o serie de nereguli ce constau în: înregistrarea  mai multor votanţi având acelaşi CNP sau aceleaşi numere şi serii ale cărţilor de identitate; necompletarea CNP-ului în cazul unor votanţi; necompletarea  datelor de identificare a cărţilor de identitate; CNP-uri invalide  sau inexistente sau menţinerea pe listele electorale, ca persoane votante, a unor persoane decedate. Potrivit procurorilor, făptuitori au contactat diverse persoane, din mediile sociale defavorizate din punct de vedere material, pe care le-au determinat să voteze de două sau de mai multe ori pe listele electorale suplimentare de la secţiile de votare din judeţul Hunedoara, prin promisiunea remiterii unor sume de bani. “Aceste persoane au asigurat şi transportul la secţiile de votare. Plata sumelor de bani se efectua numai după ce persoanele sau cel pe care-l însărcinau ei, prezentau numărul corespunzător de autocolante, care atestau actul votării. Autocolantele erau lipite de membrii secţiilor de votare pe reversul actului de identitate, iar autorii, după ieşirea din secţia de votare, le detaşau, le păstrau şi apoi votau la o altă secţie de votare, fără să ridice astfel vreun fel de suspiciuni”, a informat Mirela Negruţiu, reprezentanta Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. (Daniel Guţă)

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Hoții au făcut praf o biserică din Vulcan. Alte două lăcașuri au fost călcate de spărgători         Accident în Deva. Un taximetrist băut a făcut ravagii pe bulevard         Tribunalul Hunedoara și-a prezentat bilanțul pe anul 2019         ALDE va avea liste și candidații proprii la alegerile locale         Evaluarea Sarmizegetusei Regia. Suma uriașă la care a fost estimată cetatea dacică         Zeci de oameni au primit ajutor la Adăpostul de noapte din Deva         Bugetul municipiului Deva pe anul 2020 în dezbatere publică         Șoseaua din Pasul Vulcan interzisă mașinilor pe timpul iernii         „HOŢULUI DE HOŢIE ÎI E FRICĂ” Criza alimentelor de la Spitalul Judeţean şi apelul (ipocrit) la responsabilitate         Casă mistuită într-un incendiu         Centrul Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență împlinește 6 ani de la primul apel. Bilanțul instituției         Focar de pestă porcină africană. Mai mulți mistreți au fost găsiți morți         Greva muncitorilor de la SEWS R Deva a încetat. Oamenii au obținut o victorie uriașă         Medicii și conducerea spitalului din Deva se contrazic pe meniul bolnavilor: „Este o situație extrem de gravă”         Șofer inconștient, manevră criminală pe DN 7. Scena șocantă înregistrată de o cameră de bord         BIROCRAŢIA, ETERNA BOALĂ A SPITALELOR. Prefectul judeţului Hunedoara intervine în criza tomografului de la Deva         DESCOPERIRE. În “patria” Dinozaurilor Pitici. Ciorile erau exagerat de mari         Angajații SEWS-R Deva au intrat în grevă, fabrica e în fierbere. Conducerea companiei încearcă să oprească protestul         Arestări în cazul prostituatei de lux din Deva snopită în bătaie după ce a refuzat un italian         Tânără prostituată snopită în bătaie într-un apartament din Deva, la comanda unui italian