Jurnalistul Cornel Nistorescu și profesorul doctor Dorel Săndesc sunt Cetățeni de Onoare ai municipiului Orăștie

698

În ședința Consiliului Local al municipiului Orăștie de joi, 21 Decembrie 2017, a conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Orăștie, jurnalistului Nistorescu Cornel care prin realizările sale deosebite pe plan jurnalistic, a făcut cunoscut numele Orăștiei atât în țară cât și în străinătate și profesorului doctor Săndesc Dorel care prin realizările sale deosebite pe plan medical și științific a făcut cunoscut numele Orăștiei în țară și străinătate.

Titlul de cetățean de onoare al municipiului Orăștie reprezintă cea mai înaltă distincție civică acordată de către consiliul local.

 

Prof. Dr. Dorel Săndesc este unul dintre medicii care iubeşte ştiinţa medicală din tot sufletul, care se jertfeşte pentru pacienţii săi şi care pentru discipolii săi este un adevărat învăţător.

„Stresul, dificultăţile, provocarea sunt motive de a nu face ATI, pentru unii. Iar pentru alţii, tot atâtea de a face. Sunt oameni atraşi de dorinţa de a face ceva concret, de a avea rezultate clare, evidente, iar la noi rezultatele sunt majore: scapă sau nu scapă.”

„Poetul e donator de sânge la spitalul cuvintelor”, scria Lucian Blaga. Prin extensie, jurnalistul Cornel Nistorescu e unul dintre donatorii de sânge la spitalul cuvintelor.

Cornel Nistorescu are toate calităţile unui jurnalist în adevăratul sens al cuvântului, nemaipunând la socoteală performanţa sa de a scrie aproape zilnic un editorial de-a lungul atâtor ani.

„Ne aflăm în fața unui personaj care pare a fi rezultat dintr-o încrucișare între Caragiale și un soldat. Gata să traducă în limbaj de pamfletar sau de tavernă orice problemă națională. Dar are în permanentă «cuvintele la el». ”

Dorel Săndesc

Prof.  Dr.  Dorel  Săndesc   s-a născut la 13 iulie 1959 în Orăștie. Școala primară o face în comuna natală, Orăștioara de Sus, iar între anii 1974 -1978 definitivează cursurile preuniversitare la Liceului „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Urmează studiile universitare la UMF „luliu Haţieganu” Cluj-Napoca între anii 1979 – 1985 unde se formează ca medic sub influenta marilor personalități ale medicinii clujene din acea perioadă. încă din timpul studenției i s-a prezis o carieră strălucitoare.

În 1985, după absolvirea facultății, revine pe meleagurile natale ca medic stagiar la Spitalul Județean Deva, până în 1988. între 1988-1989 lucrează ca medic de medicină generală la Dispensarul Medical Chiochiş din județul Bistrița-Năsăud, iar între anii 1989-1990 lucrează ca medic șef la Dispensarul Comunal Geoagiu. Urmează apoi secundariatul în specialitatea ATI unde se formează ca și medic anestezist sub îndrumarea unor mari personalități ale terapiei intensive românești.

În 1994 devine medic specialist ATI la Spitalul Județean Timișoara, iar în 1999 devine medic primar. A urmat toate treptele carierei universitare :

1996 – 2002 – asistent universitar;

2002 – 2003 – șef lucrări;

2003 – 2007 – conferențiar universitar

2007 – prezent – profesor universitar la U.M.F. „Victor Babeș” Timișoara, disciplina ATI.

Din anul 2002 până în prezent este Șeful Clinicii ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgenta Timișoara. Tot din anul 2002 este Doctor în Științe Medicale, specialitatea ATI, prin Ordinul Ministrului învățământului.

Din martie 2014 până în martie 2016 a ocupat funcția de Ministru Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, iar din martie 2016 a fost ales Prorector la UMF ’„Victor Babeș”, Timișoara. Din 2008 este Președintele Comisiei Naționale de ATI din cadrul Ministerului Sănătății. în 2012 a fost ales prin vot secret, Directorul Departamentului X, Clinica Chirurgie II UMF Timișoara.

Cornel Nistorescu

Jurnalistul Cornel Nistorescu s-a născut la 15 decembrie 1948 în satul Turmaş din comuna Mărtinești. A făcut școala primară la Mărtinești, cursurile gimnaziale la Simeria, iar apoi a absolvit cursurile preuniversitare la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăștie.

Urmează studiile universitare din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș- Bolyai” din Cluj Napoca, la secția română-italiană, fiind absolvent al promoției 1974.

Încă din timpul studenției și-a făcut debutul ca jurnalist cu un reportaj în revista „Viața studențească”, în anul 1971. Datorită faptului că trimitea și la București reportaje care erau scrise cu o stilistică deosebită, redacția publică și numele studentului de la Cluj, Cornel Nistorescu devenind cunoscut cel puțin în mediile studențești.

Cât timp la lucrat la revista „Viața studențească”, s-a ocupat de folclor, făcând parte din grupul de folcloriști ai Facultății de Filologie din Cluj. în această perioadă, a colindat satele transilvănene în căutare de texte și obiceiuri populare.

Îi este solicitată, mai apoi, colaborarea cu revista „Lu-ceafărul”, unde publică reportaje care se vor regăsi în prima sa carte, întâmplări în liniștea unei fotografii”.

Între anii 1974-1980 a fost redactor la revista „Viața studențească”. Apoi, între 1980-1983 la ziarul „Scân-teia tineretului” și la urmă, redactor al revistei „Flacăra”. „Echinox”, „Steaua”, sunt alte două reviste la care Cornel Nistorescu a fost colaborator și care i-au publicat reportajele ce au schimbat mentalitățile scriitoricești ale vremii.

Înainte de anul 1989 a publicat trei cărți de proză documentară : „Întâmplări în liniștea unei fotografii (1978), „Paradisul provizoriu”(1982), „Proprietarul de iluzii” (1988).

Aceste volume au fost reunite sub titlul „Reporter la sfârșitul lumii”.

„Nonficțiuni” a apărut odată cu volumul de scrieri jurnalistice „Români, vi se pregătește ceva!”, ca apoi să apară volumul „În cazanul tranziției”.

În anul 1990 a înființat propriul săptămânal, „Ex-pres”, la care va fi director și va publica articole sub genericul „Reportaj de buzunar” și „Epistole politice”. în 1995, publicația se desființează.

În anul 1997, Cornel Nistorescu devine directorul ziarului „Evenimentul Zilei” în care publică editoriale care aveau un puternic caracter de scriere de prozator în atitudinea gazetărească, până în anul 2003.

După anul 2004, a colaborat cu editoriale și articole la „Foaia Transilvană” din Cluj- Napoca și „Ediție Specială” din Craiova.

Cornel Nistorescu este unul dintre fondatorii primului post național privat de radio, Europa FM și a postului local de radio, Total FM.

Primii patru ani de editoriale publicate de ziarist în „Evenimentul Zilei” se regăsesc în cele trei volume intitulate „În cazanul tranziției”. Volumul I cuprinde perioada dintre 18 februarie 1997 – 30 aprilie 1998, volumul al ll-lea cuprinde perioada 1 mai 1998 – 31 august 1999, iar cel de-al lll-lea volum cuprinde perioada 1 septembrie 1999 – 30 decembrie 2000.

În aceste editoriale se regăsesc întâmplări și persoane care au reprezentat diferite lumi: administrativă, politică, judiciară, sportivă, culturală, politică.

Din anul 2009 jurnalistul conduce ziarul „Cotidianul”.

Comentarii FB

comentarii
One thought on “Jurnalistul Cornel Nistorescu și profesorul doctor Dorel Săndesc sunt Cetățeni de Onoare ai municipiului Orăștie

  1. Drăghiciu Florin

    Întrebare: sunt scutiţi de taxe şi impozite LOCALE, aşa cum prevede, pe bună dreptate STATUTUL MUNICIPIULUI ORĂŞTIE (adoptat în 2003 şi care nu este publicat nicăieri, afară de o broşură care a dispărut, enigmatic, atât din Primărie, cât şi din Biblioteca Municipală…)? Prof. Eli (nu doar el, ci şi ceilalţi 2-3 care or mai fi fost cetăţeni de onoare, dar mă refer la ce cunosc), dirijorul celui mai titrat cor de copii din România, s-a „fript” cu acest „titlu”, acordat în 2007, fiind pus de Primărie să plătească din urmă (!) taxele şi impozitele locale, cu PENALITĂŢI DE ÎNTÂRZIERE (!!!), NU pe motiv că aşa ar fi zis LEGEA, ci pentru c[ ar fi LEGIFERAT nea Caisă „du pe” la Curtea de Conturi, după imbecilitatea lui. Care „curte” este bau-baul funcţionarilor din Primărie, ei ştiu de ce, fiindcă nici nu au îndrăznit să atace imbecilitatea cu pricina în instanţă! Fapt pentru care prof. Eli, altfel decorat de preşedintele României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi ignorat de autorităţile locale şi judeţene în modul cel mai ordinar, a câştigat în instanţă cauza sa. Prin urmare, Primăria trebuie să-i restituie atât banii plătiţi pe nedrept, cât şi, DIN BUGETUL PUBLIC, cheltuielile de judecată, adică vreo 700 lei… Mă întreb dacă cele două personalităţi, Sandesc Dorel şi Cornel Nistorescu, pe care sincer îi admir, au fost măcar întrebaţi dacă acceptă „darul” de Crăciun oferit…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.