Istoria se prăbușește la Mina Petrila, sub greutatea zăpezii

O hală adiacentă Puțului Centru – una dintre clădirile declarate monument istoric și scăpată astfel de Ministerul Culturii de la demolare – s-a prăbușit. Vechimea imobilului, faptul că nu a mai fost întreținută, precum și greutatea zăpezii au făcut ca o parte din clădire să cedeze.

Cei de la asociația culturală Planeta Petrila, care au luptat pentru salvarea clădirilor, au semnalat situația îngrijorătoare de pe fosta platformă minieră.

Hala circuit a Puțului Centru, cod LMI HD-II-m-B-21106.05, colaps rezultat al birocrației fără sens și indiferenței. Desigur, îl vedem ca pe un șut mare în fund care ne motivează să împingem înainte proiectul Planeta Petrila cu forțe inimaginabile”, se arată pe pagina de Facebook a asociației.

Mina Petrila s-a închis în urmă cu trei ani, la 1 noiembrie2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar câteva clădiri încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Ministrul Culturii a emis un ordin prin care clasează mai multe clădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”, salvându-le astfel de la demolare. Este vorba despre  Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. – Continuare in Informatia Vaii Jiului

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Cum se regenerează pădurile din Godeanu         Tragedie pe șosea în apropiere de Orăștie         Magistrala feroviară 200 jefuită de hoți         Micia – arc peste timp         Administratorul unui depozit de haine second-hand a fost amendat cu 200.000 de lei         Hunedoara. Încep înscrierile la Atelierul lui Moș Crăciun         Lansare de carte la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara: Mihai Petre, „Birtul parcului”         ALEGERI PREZIDENȚIALE. Câți hunedoreni sunt așteptați la urne și unde pot vota         Carmen Hărău (PNL): Prima ordonanță a Guvernului Orban rezolvă problemele majore ale minerilor din Valea Jiului!         PREMIERA SÂMBĂTĂ. Teatrul de Artă Deva, bastion cultural hunedorean, vă aduce Elogiul vieţii. “Glory of living”         Marile săli ale Castelului Corvinilor au intrat în șantier         Povestea tristă a unei familii rămase fără casa din mijlocul pădurii         Scandal uriaș într-un club din Deva. Cornel Mărgan și alți doi interlopi s-au bătut. Cei trei au fost reținuți         Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației