Istoria se prăbușește la Mina Petrila, sub greutatea zăpezii

O hală adiacentă Puțului Centru – una dintre clădirile declarate monument istoric și scăpată astfel de Ministerul Culturii de la demolare – s-a prăbușit. Vechimea imobilului, faptul că nu a mai fost întreținută, precum și greutatea zăpezii au făcut ca o parte din clădire să cedeze.

Cei de la asociația culturală Planeta Petrila, care au luptat pentru salvarea clădirilor, au semnalat situația îngrijorătoare de pe fosta platformă minieră.

Hala circuit a Puțului Centru, cod LMI HD-II-m-B-21106.05, colaps rezultat al birocrației fără sens și indiferenței. Desigur, îl vedem ca pe un șut mare în fund care ne motivează să împingem înainte proiectul Planeta Petrila cu forțe inimaginabile”, se arată pe pagina de Facebook a asociației.

Mina Petrila s-a închis în urmă cu trei ani, la 1 noiembrie2015. Fostul perimetru minier a fost înierbat și doar câteva clădiri încadrate drept monumente istorice mai vorbesc la Petrila despre lunga istorie a industriei extractive. Ministrul Culturii a emis un ordin prin care clasează mai multe clădiri ale minei Petrila în ”categoria ansamblu, grupa valorică A”, salvându-le astfel de la demolare. Este vorba despre  Preparația Veche, Puțul Centru, atelierul mecanic, puțul cu schip și compresoarele vechi. – Continuare in Informatia Vaii Jiului

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

șaisprezece − 13 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Pentru unii mumă, pentru popor ciumă         Piesa săptămânii, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva         Elevii primesc bursele sociale pe două luni         Copilă de nouă ani lovită de mașină, în Hunedoara         Accident pe Strada Horea, din Deva. Un tânăr a fost rănit         Au furat economiile de-o viață ale unei femei         Trei hunedoreni acuzați că au jefuit un pensionar         Bărbat arestat pentru înșelăciune, în județul Hunedoara         Fântânile localnicilor din zona Vața de Jos sunt curățate de pompieri         A doua etapă de dezinsecție terestră din acest an, la Deva!         Cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină         Hoț prins la Orăștie         PICTURĂ PE STICLĂ REPREZENTÂND SFINȚII APOSTOLI PETRU ȘI PAVEL         Circulația s-a deblocat pe DJ 668, la Streisângeorgiu         Vizitează județul Hunedoara și locurile sale de poveste         Mircea Moloț: „Faptul că PNL trâmbițează un așa zis program de relansare economică nu este deloc rău. Rău este că…”         Șofer băut, cursă periculoasă pe un bulevard din Deva         Accident grav pe Strada Mihai Eminescu, din Deva, produs de o tânără         Restricții de circulație pe autostrada A1 Timișoara – Lugoj, Lotul 2         Ce a rămas după incendiul care a mistuit fosta Școală de ucenici din combinatul Hunedoara