INVESTIȚIE PENTRU OAMENI. Modernizarea Pieței Obor din Hunedoara

388

Așa cum stă bine unei comunități așezate, piețele agroalimentare reprezintă nu numai o importantă sursă de produse de trebuință în viața fiecărei familii, ci și un spațiu cumva mai special unde oamenii merg pentru a târgui, dar și pentru a se mai întâlni cu vecinii și amici. În fapt, piața este și pentru hunedoreni un soi de inimă a târgului. Tocmai de aceea, interesul autorităților publice locale față de felul în care arată și funcționează aceste „inimi ale comunității” trebuie să fie pe măsură.

O dovadă a implicării administrației publice locale din Primăria Hunedoara în acest sens sunt proiectele legate de modernizarea piețelor agroalimentare din municipiul de pe Cerna. Unul dintre aceste proiecte este și cel de modernizare a Pieței Obor, mai exact a spațiului generos destinat comercializării produselor lactate, proiect ce va fi finalizat la sfârșitul primăverii acestui an, 2016.

piata obor hunedoara zona lactate (5)Sănătate și siguranță alimentară

„Vorbim, de fapt, despre o investiție necesară, gândită de multă vreme în strategia de modernizare a municipiului Hunedoara. Este vorba de un proiect important, mai ales în condițiile în care Piața Obor este principala piață agroalimentară din municipiul Hunedoara, un loc în care își fac cumpărăturile nu numai locuitorii orașului nostru, ci și din alte localității din apropiere… vin oameni chiar și din reședința județului, Deva, pentru a cumpăra din această piață. Oamenii știu că zona de lactate pe care dorim să o modernizăm acum nu era chiar adaptată acestui tip de comerț cu produse ce pot fi vândute doar în condiții superioare de igienă – este vorba de sănătatea oamenilor, până la urmă, nu ne putem juca cu asta. Am gândit această investiție în modernizarea pieței pentru a oferi un cadru special, luminos, aerisit, extrem de curat pentru comercializarea produselor lactate”, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.

Evident, de această investiție importantă, care dă o nouă și modernă dimensiune comerțului în piața centrală a municipiului Hunedoara, beneficiază, în egală măsură, și producătorii – respectiv comercianții -, și cumpărătorii.

piata obor hunedoara zona lactate (1)Un spațiu conform standardelor

Una peste alta, proiectul pentru această investiție este realizat de o firmă deveană, pe baza unui contract de lucrări semnat la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an.

Din punct de vedere tehnic, conform datelor oficiale furnizate de municipalitatea din Hunedoara, pe baza documentației elaborate, se vor executa o serie de lucrări în zona destinată produselor lactate. În primul rând, este vorba de lucrări de compartimentare a spațiului existent după o schemă funcțională cu hol destinat aprovizionării cu marfă, zonă de comercializare produse lactate, brânză telemea și patru boxe destinate produselor produse Bio.

În același timp, pentru a realiza un spațiu în conformitate cu cerințele pentru comercializarea de astfel de produse, se vor demonta pardoselile existente din mozaic și se vor înlocui cu gresie antiderapantă. Tot pentru realizarea unui spațiu cu standard ridicat de igienă, se vor executa placaje de faianță albă pe toți pereții de compartimentare din zona respectivă.

Evident, odată cu lucrările de compartimentare și înlocuire a suprafețelor, se vor executa și lucrări de refacere a instalației electrice și înlocuire a corpurilor de iluminat existente cu altele mai economice și cu consumuri reduse de energie electrică.

Extrem de important pentru un spațiu cu destinație de comercializare a produselor lactate, în vederea încălzirii și răcirii spațiilor dedicate și pentru asigurarea unui microclimat interior în concordanță cu prevederile normelor de sănătate, s-a propus a se achiziționa și monta un sistem de aer condiționat alimentat 100 la sută solar, dar și un sistem de ventilație cu recuperare de căldură 95 la sută – știindu-se foarte bine faptul că zona de comercializare a produselor lactate și a produselor bio trebuie să îndeplinească condiții specifice de calitate a aerului. Astfel, pentru zona lactate se prevede un sistem de încălzire/ răcire cu aparate de aer condiționat alimentat 100 la sută solar și ventilare cu o baterie de încălzire/ răcire cu ventilator, care va avea rolul de ventilare a spațiilor din zona amintită prin intermediul unei tubulaturi de tip ALP (ventilație din panou de tip ALP care asigură o izolare termică ridicată și contribuie substanțial la economisire de energie).

Pouring milk in the glass on the background of nature.

Va fi gata în trei luni

Conform datelor oficiale privind realizarea acestei investiții în modernizarea Pieței Obor, zona Lactate, lucrările necesare vor dura aproximativ trei luni, estimându-se finalizarea acestora în luna mai a acestui an. Astfel încât vara lui 2016 va găsi Piața Obor cu o zonă de comercializare a produselor lactate modernă, civilizată și la standarde ridicate de igienă și securitate alimentară.

Valoarea investiției – care este finanțată din Bugetul Local al municipiului Hunedoara – este de aproximativ 600.000 de lei, sumă care include și Taxa pe Valoare Adăugată (TVA.

Pentru a înțelege foarte bine de ce era absolut necesară realizarea acestui proiect de modernizare a Pieței Obor din Hunedoara, pe zona de comercializare de produse lactate, am pus în această pagină imagini cu zona respectivă, așa cum arată ea în acest moment. Este evident că lucrurile trebuiau schimbate, iar realizarea acestei investiții propuse de municipalitatea din Hunedoara va aduce schimbarea pe care cetățenii orașului de pe Cerna o așteptau de multă vreme.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.