Investiție de 50 de milioane de euro în Hunedoara: Hidrocentrala Bretea a fost inaugurată

Hidroelectrica a inaugurat, joi, hidrocentrala Bretea, cu o putere instalată de 12 MW. Centrala este amplasată în judeţul Hunedoara, pe râul Strei, la Bretea Streiului. Investiția în noua centrală s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de euro.

 

„Astăzi suntem la recepția finală, după ce doi ani hidrocentrala a funcționat fără niciun fel de probleme. Mă bucur că Hidroelectrica adaugă megawați în sistem într-o perioadă în care avem nevoie tot mai mare de acești megawați și în care se realizează o tranziție destul de bruscă de la diverse tipuri de energie convențională către energia verde, ceea ce ne ridică foarte multe probleme, atât nouă cât și întregului sistem energetic”, a declarat Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica.

Centrala de la Bretea este prima centrală nouă pusă în funcțiune în ultimii zece ani și prima centrală în care compania experimentează comanda de la distanță, a afirmat directrul companiei. Centrala hidroelectrică Bretea a fost construită în apropiere de Haţeg, pe râul Strei, iar din această vară a obţinut licenţierea şi a intrat în producţie. Investiţia în valoare de peste 197 milioane lei a fost realizată de Hidroelectrica şi aduce în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 GWh/an. Electricitatea este produsă de două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare. „CHE Bretea este un demers 100 % românesc: proiectantul general este ISPH Bucureşti, lucrările la centrala hidroelectrică au fost realizate de Hidroconstrucţia SA Bucureşti prin Sucursala Râul Mare Haţeg, iar montajul echipamentelor furnizate UCM Reşiţa a fost asigurat de Energomontaj SA Bucureşti”, informa, recent, Ministerul Energiei.

Timp de șapte ani s-a lucrat la CHE Bretea. „La acest proiect s-a lucrat cu sincope, față de nodul precedent, Hidrocentrala Plopi, care a fost terminat în patru ani. Investiția a durat aproape nouă ani, cu tot cu cei doi ani ai perioadei de garanție, și aceasta din cauza atât a unor soluții tehnice de optimizare care s-au dorit neapărat pentru a reduce considerabil valoarea investiției acolo unde a fost posibil, dar în mare măsură întârzierea a fost datorată intrării în 2012 a beneficiarului nostru, pe o perioadă de doi ani, în insolvență. Atunci lucrările au fost stopate, iar la reluarea lor cea mai mare problemă a fost obținerea terenurilor care urmau să fie puse la dispoziția constructorilor de către beneficiar. A fost un efort considerabil din partea tuturor să putem elibera apa spre matca ei și să amenajăm râul pe o porțiune de 2.300 de metri”, a declarat Ing. Ioan Radu, fost director, în prezent administrator Hidroconstrucția.

În ultimele decenii, pe râul Strei au fost înfiinţate trei hidrocentrale, la Subcetate (echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 GWh), Plopi (de tip derivaţie, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 GWh) şi la Bretea Română. Investițiile vor continua anul următor la hidrocentrala Râul Mare – Retezat.

„Este următorul proiect de anvergură, pe care ni-l dorim foarte mult, dar care depinde de umplerea barajului de la Râul Mare, proces care a început anul trecut, pentru a stabili nivelul de plecare al echipamentelor noii centrale. Vorbim de o înlocuire totală a echipemantelor din centrală și de creșterea puterii la circa 350 MW. Retehnologizarea ei se ridică la peste 80 de milioane de euro”, a declarat Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica.

Comentarii FB

comentarii
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
ACTUALITATE
Elevă din Orăștie dată dispărută         O tânără căutată de șapte ani pentru crimă a fost prinsă în Italia         Ordin de protecție provizoriu pentru un soț agresiv         SE APROPIE 1 DECEMBRIE. Programul manifestărilor de „Ziua Națională” de la Hunedoara         LA CASTELUL CORVINILOR. „Medieval Robotics Day”         LA DEVA. Lansarea strategiei pentru consolidarea administrației publice         INFRASTRUCTURĂ. Tunelul feroviar Turdaș a fost deschis circulației         A FOST ODATĂ… Zece ani de la dispariția mocăniței de la Hunedoara         Intervențiile de la Cetatea Costești vor fi reluate la primăvară         TOP 3 ținute cool pentru birou atunci când ești în criză de timp și idei!         Ce spun șefii Parcului Național Retezat despre „măcelul pădurilor” prezentat de activiștii de mediu         EVENIMENTUL ÎN TURISM. Târgul de Turism al României 2019 – încă un pas spre disoluţie         Povestea unui alergător la 51 de ani. Forrest Gump de Valea Jiului: Fuge 500 kilometri lunar şi mănâncă pită cu slană         Scrisoare deschisă către politicienii din USR – PLUS Hunedoara         Kogaionon, „muntele sfânt al dacilor“. Zece argumente pentru care locul sacru al strămoșilor noștri era Vârful Godeanu         Bărbat plecat la cules de ciuperci, rătăcit în Munții Orăștiei         Foştii anchetatori ai lui Traian Berbeceanu cer scoaterea cărții sale de pe piaţă         Teodora Larisa Petruț şi prospețimea poeziei         Lucian Heiuş le cere demisia. Trei politruci PSD cu funcţii publice ar trebui să plece din posturi         Marius Surgent, deputat ALDE: În turul doi al alegerilor prezidențiale voi vota candidatul dreptei